Cestoviny

Cestoviny fettuccine s hustou hubovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Milujeme jedlá s hubami všetkého druhu. Obdivujem a rešpektujem pozitívny vplyv jednotlivých zložiek aj týchto darov našej spoločnej Matky Prírody. Veľmi mi chýbajú potulky po našich lesoch a lúkach, spojené s hubárčením. Čerstvé a hlavne naše sú na nezaplatenie. Teraz som však odkázaný iba na „kúpenské“, aj keď uznávam, že hliva ustricová, shiitake aj iné, kladne pôsobia na ľudský organizmus. Ja ich rád kombinujem s našimi sušenými, ktoré vždy nádherne prevoňajú nielen jedlo, no aj moju kuchyňu.

4-6
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. V zostave použitých ingrediencií „na štarte“, dominuje misa s namočenými sušenými hríbmi z domova a sušenými shiitake (uprostred vo fľaške vedľa harissy, sú sterilizované plátky portobello, crimini a šampiňónov). Pred ďalším spracovaním však shiitake z nálevu vyberiem a odstránim ich „nožičky“, ktoré ani vo vlažnej vode nezmäknú. Nechám ich ešte poriadne dosušiť a potom ich pomeliem na prášok, ktorý používam v „mixe s triešťou“ ostatných húb na dochutenie polievok, omáčok a prívarkov.
  2. Pokrájaná petržlenová vňať a stonkový zeler (bez „fúzov“) jedlá s hubami obohatia, podobne ako v tomto recepte mladá cibuľka aj s „pierkami“, no a čerstvo mletá borievka (jalovec) v elektrickom mlynčeku v pozadí, je pre mňa v jedlách s hubami, už od detstva neodmysliteľná.
  3. Vyškvarenú slaninu som v rajnici doplnil troškou rastlinného oleja a zasypal všetkým pokrájaným „zeleným“.
  4. Vo vyššom hrnci som pripravil „trojkovú“ zápražku (po 3 PL rastlinného oleja, masla a hladkej múky).
  5. Keď vôňou naplnila kuchyňu, zmiešal som ju na požadovanú hustotu so studeným mliekom, pridal 3-4 PL pikantnej harissy, mleté biele korenie. Priebežne som na „trojboji“ v slanine podusil huby s troškou ich vlastného nálevu a vyvaril fettuccine rezance.
  6. Postrúhaný syr gouda, kyslá smotana a čerstvo pomletá borievka, po zamiešaní omáčku „pasujú“ do rytierského stavu a ideme do finále...
  7. Do podusených húb som teraz pridal aj sterilizované bez nálevu a pretlačené strúčiky cesnaku, premiešal, už iba krátko spoločne podusil...
  8. ... a zalial omáčkou, ktorej hustotu som zredukoval zvyšným nálevom zo sušených húb a 2-3 PL šľahačkovej smotany. Vy si hustotu omáčky zredukujte, prosím, podľa Vašich chutí a zvykov.
  9. Už len „zosobášiť“ s vyvarenými nepreplachovanými (lepšie na nich drží omáčka), rezancami.
  10. Nezabudnúť na „koštovaciu“ porciu pre susedov a
  11. za horúca podávať posypané pokrájanou petržlenovo-zelerovou vňaťou.
  12. Bougainvillea nádherne rozkvitnutá, napriek 40-50 °C horúčavám a spaľujúcemu slnku.