Černicový koláč
Černicový tart
Autor receptu: theflyingbaker
Kolega nevedel, čo s černicami, ktoré sa im urodili. Ja som mala predstavu hneď!
10-12 porcií |
20 (+ odležanie cest minút príprava |
20-25 minút na 180 °C |
Postup
- Korpus: Všetky suché ingrediencie preosejeme a zmiešame so studeným maslom nakrájaným na kocky. V mixéri s nadstavcom lopatka vymiešame mrveničku. Pridáme žĺtky a miešame, kým sa cesto spojí. (TIP: Ak je cesto príliš suché, môžeme po lyžičkách pridávať studenú vodu.) Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme 30 minút odležať v chladničke.
- Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenký plát do tvaru kruhu a vystelieme ním dno aj boky formy na tart. Cesto popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme (napr. fazuľou alebo ryžou). Pečieme 10 - 15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Potom cesto odkryjeme a dopekáme ešte 10 minút dozlatista.
- Upečený korpus necháme úplne vychladnúť, potrieme ho rozpustenou bielou čokoládou a posypeme kokosom.
(TIP: Tento krok zabezpečí, že cesto sa nerozmočí a zostane chrumkavé.)
- Černice s cukrom trochu povaríme a rozmixujeme na pyré. Precedíme a vlejeme naspäť do hrnca. Privedieme do varu.
- V miske zmiešame škrob, citrónovú šťavu a vodu. Za stáleho miešania vmiešame do vriaceho pyré. Varíme ešte 2 minúty. Do černicovej hmoty vsypeme nasekanú čokoládu a miešame, kým sa nerozpustí.
- Plnku vylejeme na korpus a necháme vychladnúť. Tart ozdobíme podľa chuti a predstáv (černice, čučoriedky, granátové jablko, čokoládová ganache…).