Čerešňový koláč fotorecept
Foto: mitzy
Chutný letný koláč z kysnutého cesta s čerešňami a tvarohom ;)
porcií
príprava
na 170-180 °C
Suroviny
200 g |
|
100 g |
|
2 PL |
|
21 g |
|
200 ml (alebo voda) |
|
1 |
|
3 PL |
|
250 g |
|
1 balenie |
|
70 g |
|
100 g |
|
|
|
Mrvenička: | |
2 PL |
|
30 g |
|
4 PL |
|
Postup
-
1
Pripravíme si potrebné suroviny. Čerešne umyjeme.
-
2
Obe múky zmiešame, v strede urobíme jamku, nadrolíme do nej droždie, posypeme troškou trstinového cukru a zalejeme troškou vlažnej vody alebo mlieka. Po 15-tich minútach premiešame, 2 PL cukru, zbytok vody (alebo mlieka), štipku soli, žĺtok a 3 PL bieleho jogurtu. Vymiešame cesto. Prikryjeme ho fóliou, utierkou a necháme nakysnúť na teplom mieste na hodinku.
-
3
Medzitým ako cesto kysne si pripravíme ručne mrveničku zmiešaním surovín a odložíme ju do chladničky. Rozpolíme čerešne a zbavíme ich kôstok. Vymiešame bielok metličkou do penista, pridáme vanilínový alebo vanilkový cukor a vymiešame. Odložíme do chladničky.
-
4
Zapneme rúru. Nakysnuté cesto vyklopíme do formy vystlanej papierom na pečenie (alebo vymastenej maslom a vysypanej hrubou múkou.) Použila som tortovú formu s priemerom 28 cm. Môže sa použiť aj menši plech cca 25 × 27 cm. Cesto posypeme tvarohom, poukladáme čerešne a posypeme mrveničkou.
-
5
Pečieme 30-45 minút v predom vyhriatej rúre na 170 - 180 stupňov. Upečený koláč skontrolujeme vpichom špajdle.
-
6
Koláč necháme vo forme vychladnúť. Potom ho pokrájame a poprípade poprášime práškovým cukrom.
-
7
Dobrú chuť! ;)
áno :-D začala som podľa seba potom som si na teba spomenula a vyskúšala som aj tak aj tak :-D jejda ten sa rýchlo pojedol!
@Jackie ďakujem ::)
:) ďakujem!