Čerešňový koláč

Čerešňový koláč (fotorecept)

Autor receptu: mitzy

Chutný letný koláč z kysnutého cesta s čerešňami a tvarohom ;)

8
porcií
75 minút
príprava
35 minút
na 170-180 °C

Postup

  1. Pripravíme si potrebné suroviny. Čerešne umyjeme.
  2. Obe múky zmiešame, v strede urobíme jamku, nadrolíme do nej droždie, posypeme troškou trstinového cukru a zalejeme troškou vlažnej vody alebo mlieka. Po 15-tich minútach premiešame, 2 PL cukru, zbytok vody (alebo mlieka), štipku soli, žĺtok a 3 PL bieleho jogurtu. Vymiešame cesto. Prikryjeme ho fóliou, utierkou a necháme nakysnúť na teplom mieste na hodinku.
  3. Medzitým ako cesto kysne si pripravíme ručne mrveničku zmiešaním surovín a odložíme ju do chladničky. Rozpolíme čerešne a zbavíme ich kôstok. Vymiešame bielok metličkou do penista, pridáme vanilínový alebo vanilkový cukor a vymiešame. Odložíme do chladničky.
  4. Zapneme rúru. Nakysnuté cesto vyklopíme do formy vystlanej papierom na pečenie (alebo vymastenej maslom a vysypanej hrubou múkou.) Použila som tortovú formu s priemerom 28 cm. Môže sa použiť aj menši plech cca 25 × 27 cm. Cesto posypeme tvarohom, poukladáme čerešne a posypeme mrveničkou.
  5. Pečieme 30-45 minút v predom vyhriatej rúre na 170 - 180 stupňov. Upečený koláč skontrolujeme vpichom špajdle.
  6. Koláč necháme vo forme vychladnúť. Potom ho pokrájame a poprípade poprášime práškovým cukrom.
  7. Dobrú chuť! ;)