Celozrnné žemličky so sardinkovou nátierkou

lelyl - bez fotkylelyl, 12. novembra 2010

Keď nie je doma pečivo, vždy nejaké spravím.. toto patrí medzi moje najobľúbenejšie. Možno kvôli tomu, že paradajkový pretlak mu dá zvláštnu chuť aj Zobraziť celý popisKeď nie je doma pečivo, vždy nejaké spravím.. toto patrí medzi moje najobľúbenejšie. Možno kvôli tomu, že paradajkový pretlak mu dá zvláštnu chuť aj farbu. V kombinácii so sardinkovou nátierkou je to vynikajúce. Ale môže sa použiť aj iný druh nátierky, prípadne len tak bez všetkého alebo len s mliekom.

Suroviny

Žemličky:
300  g
150  g
4  PL, hustý Gianna
2 PL
1/2 kocky, čerstvé
asi 150 ml, vlažná
1 PL
2  ČL
1 KL
 na posypanie
  na pomúčenie dosky
Sardinková nátierka:
1 konzerva
150  g
podľa chuti
podľa chuti
2 PL
1  ks
Ozdoba:




Postup

  1. 1

    Žemličky: a, Do nádoby si dám vlažnú vodu, pridám fruktózu, paradajkový pretlak, dobre rozmiešam pridám rozmrvené droždie a potom aj olej. b, Zmiešam múku so soľou a oreganom. c, Postupne pridávam za stáleho miešania do tekutej zmesi. Podľa potreby pridám ešte vodu aby sa s cestom dalo dobre pracovať. d, Cesto hneď dám na dosku a tvorím asi 50 g guľky. Tieto dobre prepracujeme, jemne ich stlačíme a dáme na plech s pečiacim papierom a necháme zakryté vykysnúť na teplom mieste. e, medzitým si dáme predohriať rúru asi na 200 °C. A na dno dáme nádobu s vodou. f, Vykysnuté žemličky potrieme vlažnou vodou, posypeme sezamom a dáme piecť asi na 15 minút (podľa veľkosti). g, Upečené žemličky znovu potrieme vodou a necháme vychadnúť.

  2. 2

    V miske si vymiešame do peny sardinky s maslom, pridáme čierne korenie, soľ, horčicu. dobre premiešame a nakoniec vmiešame najemno nakrájanú cibuľku.

  3. 3

    Upečené vychladnuté žemličky prekrojíme na polovicu. na spodnú časť ozdobne nastriekame sardinkovú nátierku, obložíme zeleninou a druhou žemličkou napoly prikryjeme tak, aby tvorila striešku. môžeme spraviť aj tváričky tak, že na plátok paradajky na spodnom pláte žemličky nastriekame "očká", z papriky spravíme "zuby" a z petržlenovej vňate vlasy (ideálna je kučeravá). A z vrchnej časti žemličky spravíme čiapočku. (toto sa mi osvedčilo u brata keď bol malý a nechcel nič zjesť). Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

lelyl
nemam fotoaparat takze fotky pri mojich receptoch asi tak lahko nebudu :-(
dorisa
Veľká škoda, že nefotíš recepty.Treba napísat Ježiškovi, nech ti donesie. Mám sice veľku prestavivosť,ale padlo by vhod také perfektné niečo nafotiť.
lelyl
Dosť ťažko by sa takéto niečo aj fotilo, kedže kým by som ten fotoaparát stihla zapnúť už by nebolo čo fotiť.... mám svoje skúsenosti s tým :-p Ale možno sa mi podarí mať naraz aj fotoaparát aj objekty na fotenie. :-D Keď sa to stane, určite sem pridám fotky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia