Keď nie je doma pečivo, vždy nejaké spravím.. toto patrí medzi moje najobľúbenejšie. Možno kvôli tomu, že paradajkový pretlak mu dá zvláštnu chuť aj Zobraziť celý popisKeď nie je doma pečivo, vždy nejaké spravím.. toto patrí medzi moje najobľúbenejšie. Možno kvôli tomu, že paradajkový pretlak mu dá zvláštnu chuť aj farbu. V kombinácii so sardinkovou nátierkou je to vynikajúce. Ale môže sa použiť aj iný druh nátierky, prípadne len tak bez všetkého alebo len s mliekom.
Suroviny
Žemličky: | |
300 g |
|
150 g |
|
4 PL, hustý Gianna |
|
2 PL |
|
1/2 kocky, čerstvé |
|
asi 150 ml, vlažná |
|
1 PL |
|
2 ČL |
|
1 KL |
|
na posypanie |
|
na pomúčenie dosky |
|
Sardinková nátierka: | |
1 konzerva |
|
150 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
Ozdoba: | |
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Žemličky: a, Do nádoby si dám vlažnú vodu, pridám fruktózu, paradajkový pretlak, dobre rozmiešam pridám rozmrvené droždie a potom aj olej. b, Zmiešam múku so soľou a oreganom. c, Postupne pridávam za stáleho miešania do tekutej zmesi. Podľa potreby pridám ešte vodu aby sa s cestom dalo dobre pracovať. d, Cesto hneď dám na dosku a tvorím asi 50 g guľky. Tieto dobre prepracujeme, jemne ich stlačíme a dáme na plech s pečiacim papierom a necháme zakryté vykysnúť na teplom mieste. e, medzitým si dáme predohriať rúru asi na 200 °C. A na dno dáme nádobu s vodou. f, Vykysnuté žemličky potrieme vlažnou vodou, posypeme sezamom a dáme piecť asi na 15 minút (podľa veľkosti). g, Upečené žemličky znovu potrieme vodou a necháme vychadnúť.
- 2
V miske si vymiešame do peny sardinky s maslom, pridáme čierne korenie, soľ, horčicu. dobre premiešame a nakoniec vmiešame najemno nakrájanú cibuľku.
- 3
Upečené vychladnuté žemličky prekrojíme na polovicu. na spodnú časť ozdobne nastriekame sardinkovú nátierku, obložíme zeleninou a druhou žemličkou napoly prikryjeme tak, aby tvorila striešku. môžeme spraviť aj tváričky tak, že na plátok paradajky na spodnom pláte žemličky nastriekame "očká", z papriky spravíme "zuby" a z petržlenovej vňate vlasy (ideálna je kučeravá). A z vrchnej časti žemličky spravíme čiapočku. (toto sa mi osvedčilo u brata keď bol malý a nechcel nič zjesť). Dobrú chuť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu