Celozrnné žemličky so sardinkovou nátierkou

Autor receptu: lelyl

Keď nie je doma pečivo, vždy nejaké spravím.. toto patrí medzi moje najobľúbenejšie. Možno kvôli tomu, že paradajkový pretlak mu dá zvláštnu chuť aj farbu. V kombinácii so sardinkovou nátierkou je to vynikajúce. Ale môže sa použiť aj iný druh nátierky, prípadne len tak bez všetkého alebo len s mliekom.

Suroviny

Postup

  1. Žemličky: a, Do nádoby si dám vlažnú vodu, pridám fruktózu, paradajkový pretlak, dobre rozmiešam pridám rozmrvené droždie a potom aj olej. b, Zmiešam múku so soľou a oreganom. c, Postupne pridávam za stáleho miešania do tekutej zmesi. Podľa potreby pridám ešte vodu aby sa s cestom dalo dobre pracovať. d, Cesto hneď dám na dosku a tvorím asi 50 g guľky. Tieto dobre prepracujeme, jemne ich stlačíme a dáme na plech s pečiacim papierom a necháme zakryté vykysnúť na teplom mieste. e, medzitým si dáme predohriať rúru asi na 200 °C. A na dno dáme nádobu s vodou. f, Vykysnuté žemličky potrieme vlažnou vodou, posypeme sezamom a dáme piecť asi na 15 minút (podľa veľkosti). g, Upečené žemličky znovu potrieme vodou a necháme vychadnúť.
  2. V miske si vymiešame do peny sardinky s maslom, pridáme čierne korenie, soľ, horčicu. dobre premiešame a nakoniec vmiešame najemno nakrájanú cibuľku.
  3. Upečené vychladnuté žemličky prekrojíme na polovicu. na spodnú časť ozdobne nastriekame sardinkovú nátierku, obložíme zeleninou a druhou žemličkou napoly prikryjeme tak, aby tvorila striešku. môžeme spraviť aj tváričky tak, že na plátok paradajky na spodnom pláte žemličky nastriekame "očká", z papriky spravíme "zuby" a z petržlenovej vňate vlasy (ideálna je kučeravá). A z vrchnej časti žemličky spravíme čiapočku. (toto sa mi osvedčilo u brata keď bol malý a nechcel nič zjesť). Dobrú chuť.