Celozrnné žemle

mooncika89 - fotkamooncika89, 13. februára 2014
9
porcií
45 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

350 g
150 g
125 ml
300 ml
20 g
1 ČL
1 ČL
2 ČL




Postup

  1. 1

    Z vody, cukru a droždia urobíme kvások. V miske zmiešame všetky ostatné suroviny. Prilejeme pripravený kvások a spracujeme do pevnejšej kaše, „polocesta“.

    Celozrnné žemle - obrázok 1
  2. 2

    Rúru predhrejeme na 50°C. O pár minút vypneme a vložíme do nej pripravené cesto. Necháme asi 45 minút kysnúť do dvojnásobného množstva.

    Celozrnné žemle - obrázok 2
  3. 3

    Po vykysnutí cesto opatrne vyklopíme na pomúčenú dosku. Jemne z neho vytvarujeme širší valec, z ktorého odkrajujeme kúsky a formujeme žemličky (opatrne vtláčame okraje smerom dovnútra).

    Celozrnné žemle - obrázok 3
  4. 4

    Kladieme na plech tak, aby „škaredá“ strana bola otočená smerom nahor. Potrieme vlažnou vodou a pečieme pri 200°C asi 40 minút.

    Celozrnné žemle - obrázok 4
  5. 5

    HOTOVO! :)

    Celozrnné žemle - obrázok 5

Diskusia k receptu

meda
Nádherné - už aj ich idem piecť!
medovnicek
pripomínajú mi žemle, ktoré sme volali "bosniaky", recept si ukladám a určite vyskúšam
luss44
tak tieto žemle vyhrali konkurz na dnešné pečenie :) len uberiem olej
luss44
@mooncika89 , nebuď zbytočne skromná :) Tvoje sú krásne. Systém formovania a ukladania "škaredou" stranou nahor sa mi páči, sú potom pekne popraskané. A chuťovo sú výborné, dala som len 2PL oliv.oleja. Vďaka za rcp aj za pochvalu :)
tanulienka
najlepší recept, len som zabudla dať ocot a dala som len špaldovú múku hladkú, nič lepšie som nejedla :) ďakujem, ukladám do KK
marianne
skaredou stranou nahor som este neotacala, clovek sa cely zivot uci:-)..mas ich ukazkove,naozaj a popis aj fotky velmi pekne,budu v poradi..
kucharka
Žemličky sú výborné. Len som dala trošku menej oleja a piekla som asi len 30min.
Ďakujem za recept.


2x haji a ami
darideny
ďakujem za úžasný recept.Už nikdy viac kupované.Sú proste top a mojej dcérke neskutočne chutia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia