Caramel Salmon – Losos na sladkokyslej cibuľke
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár spoločnosti Metro Slovakia, 25. októbra 2020
Foto: Dušan Křístek
porcie
príprava
Suroviny
800 g čerstvý (filety) |
|
|
|
4 strúčiky |
|
5 ks väčšia |
|
120 g |
|
0,4 – 0,5 dl (alebo podľa chuti) |
|
2 PL (alebo podľa chuti) |
|
2 ks |
|
2 ks čerstvá |
|
čerstvá |
|
z 2 limetiek |
|
Postup
-
1
Filetu z lososa rozkrájame na väčšie kúsky (kocky 5 x 5 cm) a prudko opečieme na rozpálenej panvici s troškou olivového oleja. Opekáme veľmi krátko, asi 1 minútu. Lososa vyberieme (vnútri musí byť ružový) na tanier.
- 2
Cesnak očistíme a nakrájame nadrobno, červenú cibuľu na plátky (rezance). Do výpeku z lososa dáme cibuľu a cesnak a asi minútu restujeme. Cibuľu zasypeme hnedým cukrom a necháme krátko dusiť, pokiaľ cibuľa s cukrom nevytvoria sirupovitú konzistenciu. Pridáme sójovú omáčku, rybiu omáčku a necháme dusiť, až získame hustejšiu sirupovitú konzistenciu. Lososa vložíme do omáčky, krátko prehrejeme a ochutíme limetkovou šťavou. Podávame posypané na rezančeky nakrájanou jarnou cibuľkou, čili papričkami a natrhaným koriandrom.
- 3
Tip: Ak máme prebytok zelených častí jarnej cibuľky alebo póru, tak ich môžeme nakrájať na veľmi tenké rezance (1 mm hrubé), vložiť do veľkej misy s ľadovou vodou a dať na hodinu do chladničky. Získame tak krásne dekoratívne špirálky, ktoré môžeme použiť na prípravu jedál alebo dekoráciu. Takisto fungujú aj čili papričky nakrájané bez semienok po dĺžke natenko.
Tiež losos:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu