Caramel Salmon – Losos na sladkokyslej cibuľke

Vojto Artz
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár spoločnosti Metro Slovakia, 25. októbra 2020
Caramel Salmon – Losos na sladkokyslej cibuľke
Foto: Dušan Křístek
4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

800 g čerstvý (filety)
4 strúčiky
5 ks väčšia
120 g
0,4 – 0,5 dl (alebo podľa chuti)
2 PL (alebo podľa chuti)
2 ks
2 ks čerstvá
 čerstvá
z 2 limetiek




Postup

  1. 1

    Filetu z lososa rozkrájame na väčšie kúsky (kocky 5 x 5 cm) a prudko opečieme na rozpálenej panvici s troškou olivového oleja. Opekáme veľmi krátko, asi 1 minútu. Lososa vyberieme (vnútri musí byť ružový) na tanier.

  2. 2

    Cesnak očistíme a nakrájame nadrobno, červenú cibuľu na plátky (rezance). Do výpeku z lososa dáme cibuľu a cesnak a asi minútu restujeme. Cibuľu zasypeme hnedým cukrom a necháme krátko dusiť, pokiaľ cibuľa s cukrom nevytvoria sirupovitú konzistenciu. Pridáme sójovú omáčku, rybiu omáčku a necháme dusiť, až získame hustejšiu sirupovitú konzistenciu. Lososa vložíme do omáčky, krátko prehrejeme a ochutíme limetkovou šťavou. Podávame posypané na rezančeky nakrájanou jarnou cibuľkou, čili papričkami a natrhaným koriandrom.

  3. 3

    Tip: Ak máme prebytok zelených častí jarnej cibuľky alebo póru, tak ich môžeme nakrájať na veľmi tenké rezance (1 mm hrubé), vložiť do veľkej misy s ľadovou vodou a dať na hodinu do chladničky. Získame tak krásne dekoratívne špirálky, ktoré môžeme použiť na prípravu jedál alebo dekoráciu. Takisto fungujú aj čili papričky nakrájané bez semienok po dĺžke natenko.

Diskusia k receptu