Camembert pečený v kysnutom ceste

Róbert Kirth
šéfkuchár Makery Restaurant v Bratislave, 25. marca 2022
Camembert pečený v kysnutom ceste
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
20 minút
na 200 °C

Suroviny

4 bal. (po 120 g)
280 g
40 g
60 g
20 g
Šalát:
280 g
100 g
z 1-2 pomarančov
20 ml
20 ml
160 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme tuhšie kysnuté cesto, aby sa dalo vyvaľkať (napríklad zo 175 g hladkej múky, 7 g čerstvého droždia, z trochy cukru, soli, 50 ml oleja, zo 75 ml mlieka a sušených byliniek).

  2. 2

    Zo stredu každého camembertu vykrojíme koliesko, ktoré vyberieme a pokrájame na kocky. Posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou, vlašskými orechmi, osolíme, okoreníme a zamiešame.

  3. 3

    Cesto rozdelíme na štyri bochníčky, každý vyvaľkáme do kruhu a do stredu každého položíme kruh camembertu. Kruh cesta by mal byť o dosť väčší ako kruh syra. Cesto okolo syra potrieme žĺtkom, posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a nasekanými arašidmi. Cesto poprekladáme cez okraje syra smerom dovnútra tak, aby bol syr zabalený, ale v strede zostal otvor. Doň vložíme zmes z nakrájaného camembertu.

  4. 4

    Dáme do zapekacej misy, po trieme žĺtkom, posypeme sezamom, nasekanými vlašskými orechmi a pečieme asi 20 minút pri teplote 200 stupňov.

  5. 5

    Šalát: Jablká a stonkový zeler nakrájame na kúsky, pridáme pomarančovú šťavu, sójovú a worcesterskú omáčku a premiešame. Na taniere dáme listový šalát, na to jablká, posypeme arašidmi a vedľa položíme upečený camembert.

Diskusia k receptu