Foto: mamatata2
Snažím sa zdokonaliť v práci s kysnutým cestom, tento recept je z Katolíckych novín. A je to môj prvý pokus na raňajkové pečivo.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
1/2 kocky |
|
1 KL na kvások |
|
150 ml vlažné do kvásku |
|
2 KL |
|
5 PL |
|
3 ks s vňaťou |
|
4 PL nasekané |
|
200 ml |
|
1 na potretie ks Z mlieka, cukru a kvasníc pripravte kvások. Vzídený kvások prilejte do múky so soľou. |
|
na posypanie |
|
alebo: | |
|
|
trochu |
|
Postup
-
1
Z mlieka , cukru a droždia nechajte vzísť kvások. Kvások prilejte do múky. Pridajte soľ, korenie, olej, vodu, bylinky, cibuľu a vypracujte hladké cesto. Nechajte ho vykysnúť na teplom mieste do dvojnásobného objemu.
- 2
Rúru predhrejte na 180 °C. Z cesta urobte malé bochníčky alebo pletenky a nechajte na plechu ešte 15 min. podkysnúť. Tieto mali cca 50 g.
- 3
Potrite rozšľahaným vajcom a posypte soľou, alebo sezamom alebo rascou. Pečte do zlata asi 25 min. Vyšlo mi 11 žemličiek a 2 takéto pletenky.
- 4
Cibuľku som nemala a z byliniek som dala petržlenovú vňať a žeruchu. Neboli síce celkom nadýchané, ale chutili.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
varecha.pravda.sk/recepty/domace-zemle-fotorecept/27063-r...