Bylinkové žemličky

mamatata2 - fotkamamatata2, 23. apríla 2012
Bylinkové žemličky
Foto: mamatata2

Snažím sa zdokonaliť v práci s kysnutým cestom, tento recept je z Katolíckych novín. A je to môj prvý pokus na raňajkové pečivo.

12
porcií
50 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
1/2 kocky
1 KL na kvások
150 ml vlažné do kvásku
2 KL
5 PL
3 ks s vňaťou
4 PL nasekané
200 ml
1 na potretie ks Z mlieka, cukru a kvasníc pripravte kvások. Vzídený kvások prilejte do múky so soľou.
 na posypanie
alebo:
trochu

Postup

  1. 1

    Z mlieka , cukru a droždia nechajte vzísť kvások. Kvások prilejte do múky. Pridajte soľ, korenie, olej, vodu, bylinky, cibuľu a vypracujte hladké cesto. Nechajte ho vykysnúť na teplom mieste do dvojnásobného objemu.

  2. 2

    Rúru predhrejte na 180 °C. Z cesta urobte malé bochníčky alebo pletenky a nechajte na plechu ešte 15 min. podkysnúť. Tieto mali cca 50 g.

    Bylinkové žemličky - obrázok 2
  3. 3

    Potrite rozšľahaným vajcom a posypte soľou, alebo sezamom alebo rascou. Pečte do zlata asi 25 min. Vyšlo mi 11 žemličiek a 2 takéto pletenky.

    Bylinkové žemličky - obrázok 3
  4. 4

    Cibuľku som nemala a z byliniek som dala petržlenovú vňať a žeruchu. Neboli síce celkom nadýchané, ale chutili.

Diskusia k receptu

martamm
Krasne zemlicky, ktovie, ako by chutili s tou cibulkou? Ulozila som, vyskusam...
marianne69
Verim,ze boli vyborne.ja davam niekedy hrst nasekanej bazalky,krasne vonaju
sneica
krasne ranajkove pecivo...receptik ukladam a vyskusam ...:)
mariana33
ukladám...už som veru dávno nič také nepiekla...nechám sa inšpirovať

Zaujímavé video z archívu TV Varecha