Domáce žemle (fotorecept)

Domáce žemle (fotorecept)
hviezdickazHviezdickaz, recept pridal: 16. apríla 2012 21:08Ďalšie jeho recepty

:-)

Suroviny

90
minút
príprava
20
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

1

Z vlažnej vody,cukru a droždia si pripravíme kvások. Do misy dáme preosiatu múku, soľ, olej a vykysnutý kvások. ( pozn. ja som použila celú kocku kvasníc, no bolo mi doporučené dať polovicu kocky,čiže 20g )
Domáce žemle (fotorecept) - obrázok 1

2

Dobre vymiesime cesto a necháme ho vykysnúť 1 hod.
Domáce žemle (fotorecept) - obrázok 2

3

Cesto krásne nakyslo.
Domáce žemle (fotorecept) - obrázok 3

4

Pomocou väčšieho pohára vykrojíme žemle a ukladáme ich na plech - na pečiaci papier. Žemle nakrojíme do kríža, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a posypeme - ja som dávala mak, sezamové semiačka a rascu. Na plechu ich necháme podkysnúť ešte 20 min.
Domáce žemle (fotorecept) - obrázok 4

5

Žemle dáme piecť do vyhriatej rúry - 180 st. / 20 min.
Domáce žemle (fotorecept) - obrázok 5

6

:o)
Domáce žemle (fotorecept) - obrázok 6

7

Žemle sú úžasne chrumkavé :o) Dobrú chuť !
Domáce žemle (fotorecept) - obrázok 7



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 4 ľudia (4,8 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • leomax, 16. apríla 2012 o 21:25
    Paráda! Hneď by som sa zahryzol.


  • cica2, 16. apríla 2012 o 21:32
    ja som sa už odhlásila a ako som zbadala tieto krásne žemle, tak som sa prihlásila aby som si mohla recept uložiť :-))...vďaka za inšpiráciu!


  • margaretka28, 16. apríla 2012 o 21:42
    No,parádne žemličky !


  • evilauri, 16. apríla 2012 o 22:20
    Mnam,vyzeraju lakavo! @hviezdicka ,pozeram,ze si dala na 500g muky cele drozdie (väcsinou sa dava len polovica), v com je lepsie dat drozdia viac? Budu potom jemnejsie a nadychanejsie? Pretoze ja taky recept uz dlho dlho hladam a este sa mi take nikdy nepodarilo urobit.Velmi by som chcela,aby boli take ako napriklad kupene pletenky, vo vnutri jemne :-)


  • hviezdickaz, 16. apríla 2012 o 22:43
    @evilauri - ahoj,co som si parkrat pozerala recepty,tak som si vsimla,ze sa dava polovica drozdia.Ja som dnes vsak dala celu kocku (aj to preto,lebo som sa pozabudla - a asi je totiez nieco ako system - pokus a omyl :- ) ),no a vobec nebanujem,zemle su uzasne makkulinke a chrumkave. Kedysi davno som robila zemle s polovicou drozdia,podla niektoreho receptu z varechy,ale tie mi bohuzial nevysli,boli hrozne (tvrde - netusim,kde som urobila chybu ) ... takze treba asi len skusat ... nech sa ti vydaria,ak ich budes skusat podla mojho receptu :)


  • hviezdickaz, 16. apríla 2012 o 22:45
    dakujem vam :)) @evilauri , @margaretka28 , @cica2 , @leomax ...


  • julica, 16. apríla 2012 o 23:22
    Tieto žemle sú z polovičného množstva (ide kilo múky), môj ocino ich zje aj sám :) » varecha.pravda.sk/recepty/rozky-a-zemle-fotorecept/24585-...


    Mne však chutí pečivo ešte z menšieho množstva droždia - cesto je lahodnejšie, menej prekyslené, trvanlivejšie. Vyskúšajte, len mu treba dať viac času - oplatí sa!


  • modrykamen, 16. apríla 2012 o 23:34
    Žeby som skúsil? Mám žemle strašne rád. Takéto robila moja starká.


  • mariaklara, 17. apríla 2012 o 01:04
    Ja chlieb nekupujem asi päť rokov, vianočku asi dva roky a pečivo, ako žemle a rožky asi rok a pol, som sebestačná, všetko pečiem doma. Tvoj recept si ukladám, máš ich krásne.


  • bahadur, 17. apríla 2012 o 05:33
    Kdysi dávno jsem někde četl,že kostka droždí tj.42gr. je na půl kg.až 1kg.mouky.Záleží asi i na tom co se z toho těsta dělá.


  • marianne69, 17. apríla 2012 o 07:25
    Su velmi pekne,peciem pecivko a chlieb casto, davam menej drozdia na 1/2 kg ani nie polovicu drozdia,vzdy nakysne krasne.Ale aj dokupujem,lebo u nas su chlebovi a to by som len pri peci stala...


  • hviezdickaz, 17. apríla 2012 o 08:01
    @marianne69 ,a ked davas len polovicu drozdia,tiez to kysne zhruba tu hodinu a cely postup uz zostava? Mne sa to tak kedysi nepodarilo ( v mojich zaciatkoch :-D ) ,vsetko bolo tvrde...


  • hviezdickaz, 17. apríla 2012 o 08:02
    Dakujem za komentare ;-)


  • marianne69, 17. apríla 2012 o 08:13
    @hviezdickaz ano,zhruba hodinku,mam misku-rychlokysku:-) s dobre uzatvaratelnym vrchnakom do hodinky krasne vykysne.Kedze teraz peciem casto,tak si kupim kvasnice aj do zasoby a hodim do mraziaku,ale raz mi chybovalo a mala som poslednu 1/3 z kocky a piekla som chlebik z 1kg muky,obchody uz zavrete,do vecierky sa mi nechcelo,co uz a vykysol pekne aj s malom ...mne tie kvasnice tam razia ak ich je moc...


  • hviezdickaz, 17. apríla 2012 o 09:25
    @marianne69 - vdaka za odpoved :) , upravim teda kvasnice na polovicu, a ked ich budem nabuduce robit, skusim teda s polovickou :))


  • janocka77, 17. apríla 2012 o 11:30
    mojej babicke prezradila tajomstvo znama, ktora robila cely zivot v pekarni a tak ak chcete skutocne take ako z pekarne tak na pol kg muky okrem kvasnic ide aj 1 prasok do peciva! Su dlho fajnovo makkunke :) stale zdravsie ako z obchodu kedze doma vynechame vsetky ecka... Odporucam vyskusat :)


  • tinca, 17. apríla 2012 o 12:34
    to je tvar vlastne kaiseriek, krásne ti vyšli:)


  • rona33, 17. apríla 2012 o 12:45
    Supéér to vyskúšam. Vďaka.


  • hviezdickaz, 17. apríla 2012 o 13:03
    Vdaka ;-)


  • janadelfi, 17. apríla 2012 o 15:07
    Už mám uložené v K.K. a iste skúsim. Osobne si myslím, že záleží aj na múke. Niekedy sa môžete zblázniť a nevybehne a nevybehne..... a hen, múka že pol roka po záruke.... NO NEKÚP TO....


  • medovnicek, 17. apríla 2012 o 16:10
    veľmi vydarené žemličky


  • lyali, 17. apríla 2012 o 16:25
    Žaňa, ja sa nečudujem, ak tí Tvoji traja fešáci nebudú už chcieť kupované žemle, ale len tie Tvojimi rúčkami miesené :-) Nechávam sa na ne pozvať najbližšie :-) Pre istotu keby sa Ti minuli, ukladám, nech upečiem a urobím si tak aj ja doma "očko" :-)


  • sonulienka, 17. apríla 2012 o 16:40
    Už sú v KK čo na to dodať? FANTÁZIA!!!!!!!


  • orchidea, 17. apríla 2012 o 18:30
    Pekné žemličky...


  • hviezdickaz, 17. apríla 2012 o 19:34
    jeeeej,dakujem vam vsetkym za krasne komentare :)))


  • janger, 18. apríla 2012 o 11:43
    Recept na tieto zemlicky si odkladam, domace su fakt asi najlepsie. Fajn aj vsetky tie rady ohladom kvasnic.


  • hviezdickaz, 18. apríla 2012 o 20:41
    vdaka @janger :))


  • rona33, 22. apríla 2012 o 23:11
    Už sú v K.K vyskúšam.


  • nesi, 5. mája 2012 o 16:28
    už si pečieme s manželom celozrný chlebík a bol by v tom čert aby sme si nenapiekli aj čerstvé žemle dík za recept ukladám do kk


  • zajo33, 8. mája 2012 o 21:20
    dnes som upiekla boli mňamkové :-)


  • hviezdickaz, 9. mája 2012 o 06:37
    To ma velmi tesi ;-) ,vdaka za komentare :-)


  • strecko, 31. mája 2012 o 18:52
    no a ja som si prave nieco taketo hladala... mnaaaaaaaaaaaaaaamm!!! a mam na zjatra o desiatu postarane :)


  • hviezdickaz, 31. mája 2012 o 20:10
    vdaka @strecko :)


  • lorain20, 27. júla 2012 o 21:22
    Akurat som ich vybrala z rury a isli na dracku. Len som musela trochu dlhsie piect a pouzila sok kokosovy olej a pol pr. do peciva.
    Diki za recept


  • hviezdickaz, 13. októbra 2012 o 15:18
    nemas zaco :)


  • julia3210, 24. novembra 2012 o 18:34
    akurát som ich dopiekla sú výýýboornéé


  • hviezdickaz, 26. novembra 2012 o 11:40
    Vdaka @julia3210 :-)


  • pom1, 25. mája 2013 o 11:13
    ahoj Hviezdickaz,trosku nerozumiem ako tie buchty vykrajujes,cesto si rozvalkas na urcitu hrubku ? a potom ich s pomocou pohara vykrajujes ? dakujem :-)


  • hviezdickaz, 26. mája 2013 o 13:03
    @pom1 ,ano,mozes aj tak,naposledy ked som ich piekla, tak som si vygulala v ruke gulku,trosku som ju roztlacila a nechala podkysnut.


  • olusci, 7. júna 2013 o 14:19
    Tak a teraz by som sa chcela podeliť s 1 experimentom, ktorého výsledok som sa práve dočkala. Mala som kúpenú chlebovú múku. Dnes ma napadla skvelá myšlienka- urobiť si doma nejaké žemličky. A tak som všetko urobila podľa receptu na sáčku- lenže potom som cesto rozdelila na menšie kúsky a vygúľala mokrými rukami krásne guličky, obalila som ich do šupiniek z preosiatej múky. Chytilo to super. Potom som ich dala na plech a našla som si recept "domáce žemle"-kvôli dľžke pečenia. Takže som ich nechala podľa vášho receptu 20 minút kysnúť na plechu, urobila čiary na kríž, potom dala na 20 min. do trúby na 180-tku. Neuveriteľne ešte v trúbe kráááasne narástli a ľudia- tááá nádhernááá pečivková vôňa v bytíku... Sú chrumkavučké, dobručké-fantázia !!! Nabudúce robím celý recept podľa vás. Díííky moc "hviezdickaz".


  • hviezdickaz, 7. júna 2013 o 14:22
    tak to som velmi rada @olusci :-) vdaka. :-)


  • olusci, 10. júna 2013 o 09:45
    Dnes hnedˇ ráno som si všetko pripravila a zamiesila podľa vášho receptu. Sú krásne nakysnuté, teraz ich idem vykrojiť podľa pohára a koniec receptu som už minule robila podľa vás. Predtýmto som cesto rozdelila na menšie časti a vytvarovala žemličky. Rada experimentujem... a hovorí sa: čo si navarím, to si aj zjem. A tak je to správne.


  • chrobak, 27. mája 2014 o 15:32
    dobry den dnes som ich robila ale nevykysli preto sa pytam cesto ak je hotove rovno s poharom len vykrajujete alebo ho aj rozvalkate hlupa otazka ale pytam sa ci to bol dovod mojho nezdaru dakujem za odpoved a prajem pekny den


  • chrobak, 27. mája 2014 o 15:32
    dobry den dnes som ich robila ale nevykysli preto sa pytam cesto ak je hotove rovno s poharom len vykrajujete alebo ho aj rozvalkate hlupa otazka ale pytam sa ci to bol dovod mojho nezdaru dakujem za odpoved a prajem pekny den



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Predvianočné obdobie – magický čas kúziel a čarov
Aj keď vonku to tento rok veľmi nevyzerá na to, že by sa Vianoce blížili, predsa len, keď nazrieme do kalendára, zistíme, že tu už budú čo nevidieť. O týždeň začína prvou adventnou nedeľou advent – najmagickejšie obdobie roka.

Od mágie k borovičke
- Inzercia -
Borievka obyčajná je všetko, len nie obyčajná! Lahodné srdce Spišskej borovičky – tekutého klenotu, ktorý nám závidia až za hranicami – bolo odpradávna súčasťou tajomných magických rituálov u nás i vo svete.

Čatajské praclíky
„Šedesátka neny bohvíjaký vek, mosíš sa jej šak dožit,“ hovoril kedysi modranský mäsiar Vinco Held.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 48/2014: Zabíjačkové dobroty Zabíjačkové dobroty
Časopis Varecha v piatok 28. novembra v denníku Pravda.


TOPlist