Domáce žemle (fotorecept)

Domáce žemle (fotorecept)
hviezdickazHviezdickaz, recept pridal: 16. apríla 2012 21:08Ďalšie jeho recepty

:-)

Suroviny

90
minút
príprava
20
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

1

Z vlažnej vody,cukru a droždia si pripravíme kvások. Do misy dáme preosiatu múku, soľ, olej a vykysnutý kvások. ( pozn. ja som použila celú kocku kvasníc, no bolo mi doporučené dať polovicu kocky,čiže 20g )
Domáce žemle (fotorecept) - obrázok 1

2

Dobre vymiesime cesto a necháme ho vykysnúť 1 hod.
Domáce žemle (fotorecept) - obrázok 2

3

Cesto krásne nakyslo.
Domáce žemle (fotorecept) - obrázok 3

4

Pomocou väčšieho pohára vykrojíme žemle a ukladáme ich na plech - na pečiaci papier. Žemle nakrojíme do kríža, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a posypeme - ja som dávala mak, sezamové semiačka a rascu. Na plechu ich necháme podkysnúť ešte 20 min.
Domáce žemle (fotorecept) - obrázok 4

5

Žemle dáme piecť do vyhriatej rúry - 180 st. / 20 min.
Domáce žemle (fotorecept) - obrázok 5

6

:o)
Domáce žemle (fotorecept) - obrázok 6

7

Žemle sú úžasne chrumkavé :o) Dobrú chuť !
Domáce žemle (fotorecept) - obrázok 7



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 4 ľudia (4,8 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • leomax, 16. apríla 2012 o 21:25
    Paráda! Hneď by som sa zahryzol.


  • cica2, 16. apríla 2012 o 21:32
    ja som sa už odhlásila a ako som zbadala tieto krásne žemle, tak som sa prihlásila aby som si mohla recept uložiť :-))...vďaka za inšpiráciu!


  • margaretka28, 16. apríla 2012 o 21:42
    No,parádne žemličky !


  • evilauri, 16. apríla 2012 o 22:20
    Mnam,vyzeraju lakavo! @hviezdicka ,pozeram,ze si dala na 500g muky cele drozdie (väcsinou sa dava len polovica), v com je lepsie dat drozdia viac? Budu potom jemnejsie a nadychanejsie? Pretoze ja taky recept uz dlho dlho hladam a este sa mi take nikdy nepodarilo urobit.Velmi by som chcela,aby boli take ako napriklad kupene pletenky, vo vnutri jemne :-)


  • hviezdickaz, 16. apríla 2012 o 22:43
    @evilauri - ahoj,co som si parkrat pozerala recepty,tak som si vsimla,ze sa dava polovica drozdia.Ja som dnes vsak dala celu kocku (aj to preto,lebo som sa pozabudla - a asi je totiez nieco ako system - pokus a omyl :- ) ),no a vobec nebanujem,zemle su uzasne makkulinke a chrumkave. Kedysi davno som robila zemle s polovicou drozdia,podla niektoreho receptu z varechy,ale tie mi bohuzial nevysli,boli hrozne (tvrde - netusim,kde som urobila chybu ) ... takze treba asi len skusat ... nech sa ti vydaria,ak ich budes skusat podla mojho receptu :)


  • hviezdickaz, 16. apríla 2012 o 22:45
    dakujem vam :)) @evilauri , @margaretka28 , @cica2 , @leomax ...


  • julica, 16. apríla 2012 o 23:22
    Tieto žemle sú z polovičného množstva (ide kilo múky), môj ocino ich zje aj sám :) » varecha.pravda.sk/recepty/rozky-a-zemle-fotorecept/24585-...


    Mne však chutí pečivo ešte z menšieho množstva droždia - cesto je lahodnejšie, menej prekyslené, trvanlivejšie. Vyskúšajte, len mu treba dať viac času - oplatí sa!


  • modrykamen, 16. apríla 2012 o 23:34
    Žeby som skúsil? Mám žemle strašne rád. Takéto robila moja starká.


  • mariaklara, 17. apríla 2012 o 01:04
    Ja chlieb nekupujem asi päť rokov, vianočku asi dva roky a pečivo, ako žemle a rožky asi rok a pol, som sebestačná, všetko pečiem doma. Tvoj recept si ukladám, máš ich krásne.


  • bahadur, 17. apríla 2012 o 05:33
    Kdysi dávno jsem někde četl,že kostka droždí tj.42gr. je na půl kg.až 1kg.mouky.Záleží asi i na tom co se z toho těsta dělá.


  • marianne69, 17. apríla 2012 o 07:25
    Su velmi pekne,peciem pecivko a chlieb casto, davam menej drozdia na 1/2 kg ani nie polovicu drozdia,vzdy nakysne krasne.Ale aj dokupujem,lebo u nas su chlebovi a to by som len pri peci stala...


  • hviezdickaz, 17. apríla 2012 o 08:01
    @marianne69 ,a ked davas len polovicu drozdia,tiez to kysne zhruba tu hodinu a cely postup uz zostava? Mne sa to tak kedysi nepodarilo ( v mojich zaciatkoch :-D ) ,vsetko bolo tvrde...


  • hviezdickaz, 17. apríla 2012 o 08:02
    Dakujem za komentare ;-)


  • marianne69, 17. apríla 2012 o 08:13
    @hviezdickaz ano,zhruba hodinku,mam misku-rychlokysku:-) s dobre uzatvaratelnym vrchnakom do hodinky krasne vykysne.Kedze teraz peciem casto,tak si kupim kvasnice aj do zasoby a hodim do mraziaku,ale raz mi chybovalo a mala som poslednu 1/3 z kocky a piekla som chlebik z 1kg muky,obchody uz zavrete,do vecierky sa mi nechcelo,co uz a vykysol pekne aj s malom ...mne tie kvasnice tam razia ak ich je moc...


  • hviezdickaz, 17. apríla 2012 o 09:25
    @marianne69 - vdaka za odpoved :) , upravim teda kvasnice na polovicu, a ked ich budem nabuduce robit, skusim teda s polovickou :))


  • janocka77, 17. apríla 2012 o 11:30
    mojej babicke prezradila tajomstvo znama, ktora robila cely zivot v pekarni a tak ak chcete skutocne take ako z pekarne tak na pol kg muky okrem kvasnic ide aj 1 prasok do peciva! Su dlho fajnovo makkunke :) stale zdravsie ako z obchodu kedze doma vynechame vsetky ecka... Odporucam vyskusat :)


  • tinca, 17. apríla 2012 o 12:34
    to je tvar vlastne kaiseriek, krásne ti vyšli:)


  • rona33, 17. apríla 2012 o 12:45
    Supéér to vyskúšam. Vďaka.


  • hviezdickaz, 17. apríla 2012 o 13:03
    Vdaka ;-)


  • janadelfi, 17. apríla 2012 o 15:07
    Už mám uložené v K.K. a iste skúsim. Osobne si myslím, že záleží aj na múke. Niekedy sa môžete zblázniť a nevybehne a nevybehne..... a hen, múka že pol roka po záruke.... NO NEKÚP TO....


  • medovnicek, 17. apríla 2012 o 16:10
    veľmi vydarené žemličky


  • lyali, 17. apríla 2012 o 16:25
    Žaňa, ja sa nečudujem, ak tí Tvoji traja fešáci nebudú už chcieť kupované žemle, ale len tie Tvojimi rúčkami miesené :-) Nechávam sa na ne pozvať najbližšie :-) Pre istotu keby sa Ti minuli, ukladám, nech upečiem a urobím si tak aj ja doma "očko" :-)


  • sonulienka, 17. apríla 2012 o 16:40
    Už sú v KK čo na to dodať? FANTÁZIA!!!!!!!


  • orchidea, 17. apríla 2012 o 18:30
    Pekné žemličky...


  • hviezdickaz, 17. apríla 2012 o 19:34
    jeeeej,dakujem vam vsetkym za krasne komentare :)))


  • janger, 18. apríla 2012 o 11:43
    Recept na tieto zemlicky si odkladam, domace su fakt asi najlepsie. Fajn aj vsetky tie rady ohladom kvasnic.


  • hviezdickaz, 18. apríla 2012 o 20:41
    vdaka @janger :))


  • rona33, 22. apríla 2012 o 23:11
    Už sú v K.K vyskúšam.


  • nesi, 5. mája 2012 o 16:28
    už si pečieme s manželom celozrný chlebík a bol by v tom čert aby sme si nenapiekli aj čerstvé žemle dík za recept ukladám do kk


  • zajo33, 8. mája 2012 o 21:20
    dnes som upiekla boli mňamkové :-)


  • hviezdickaz, 9. mája 2012 o 06:37
    To ma velmi tesi ;-) ,vdaka za komentare :-)


  • strecko, 31. mája 2012 o 18:52
    no a ja som si prave nieco taketo hladala... mnaaaaaaaaaaaaaaamm!!! a mam na zjatra o desiatu postarane :)


  • hviezdickaz, 31. mája 2012 o 20:10
    vdaka @strecko :)


  • lorain20, 27. júla 2012 o 21:22
    Akurat som ich vybrala z rury a isli na dracku. Len som musela trochu dlhsie piect a pouzila sok kokosovy olej a pol pr. do peciva.
    Diki za recept


  • hviezdickaz, 13. októbra 2012 o 15:18
    nemas zaco :)


  • julia3210, 24. novembra 2012 o 18:34
    akurát som ich dopiekla sú výýýboornéé


  • hviezdickaz, 26. novembra 2012 o 11:40
    Vdaka @julia3210 :-)


  • pom1, 25. mája 2013 o 11:13
    ahoj Hviezdickaz,trosku nerozumiem ako tie buchty vykrajujes,cesto si rozvalkas na urcitu hrubku ? a potom ich s pomocou pohara vykrajujes ? dakujem :-)


  • hviezdickaz, 26. mája 2013 o 13:03
    @pom1 ,ano,mozes aj tak,naposledy ked som ich piekla, tak som si vygulala v ruke gulku,trosku som ju roztlacila a nechala podkysnut.


  • olusci, 7. júna 2013 o 14:19
    Tak a teraz by som sa chcela podeliť s 1 experimentom, ktorého výsledok som sa práve dočkala. Mala som kúpenú chlebovú múku. Dnes ma napadla skvelá myšlienka- urobiť si doma nejaké žemličky. A tak som všetko urobila podľa receptu na sáčku- lenže potom som cesto rozdelila na menšie kúsky a vygúľala mokrými rukami krásne guličky, obalila som ich do šupiniek z preosiatej múky. Chytilo to super. Potom som ich dala na plech a našla som si recept "domáce žemle"-kvôli dľžke pečenia. Takže som ich nechala podľa vášho receptu 20 minút kysnúť na plechu, urobila čiary na kríž, potom dala na 20 min. do trúby na 180-tku. Neuveriteľne ešte v trúbe kráááasne narástli a ľudia- tááá nádhernááá pečivková vôňa v bytíku... Sú chrumkavučké, dobručké-fantázia !!! Nabudúce robím celý recept podľa vás. Díííky moc "hviezdickaz".


  • hviezdickaz, 7. júna 2013 o 14:22
    tak to som velmi rada @olusci :-) vdaka. :-)


  • olusci, 10. júna 2013 o 09:45
    Dnes hnedˇ ráno som si všetko pripravila a zamiesila podľa vášho receptu. Sú krásne nakysnuté, teraz ich idem vykrojiť podľa pohára a koniec receptu som už minule robila podľa vás. Predtýmto som cesto rozdelila na menšie časti a vytvarovala žemličky. Rada experimentujem... a hovorí sa: čo si navarím, to si aj zjem. A tak je to správne.


  • chrobak, 27. mája 2014 o 15:32
    dobry den dnes som ich robila ale nevykysli preto sa pytam cesto ak je hotove rovno s poharom len vykrajujete alebo ho aj rozvalkate hlupa otazka ale pytam sa ci to bol dovod mojho nezdaru dakujem za odpoved a prajem pekny den


  • chrobak, 27. mája 2014 o 15:32
    dobry den dnes som ich robila ale nevykysli preto sa pytam cesto ak je hotove rovno s poharom len vykrajujete alebo ho aj rozvalkate hlupa otazka ale pytam sa ci to bol dovod mojho nezdaru dakujem za odpoved a prajem pekny den


  • anett91, 21. decembra 2014 o 12:25
    hneď ako som videla tento recept sa mi zapáčil a už som ich aj zo trikrát piekla, sú výborné :)


  • hviezdickaz, 22. decembra 2014 o 21:39
    Ďakujem, to som rada :-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Šéfkuchár Ami El Gani: Môj sen je vlastná michelinovská reštaurácia
O tom, že gastronómia nemusí byť nudná, nás presvedčil Ami El Gani, šéfkuchár Holiday Inn Trnava, ktorý so svojim kreatívnym kuchárskym umením prináša nové trendy na slovenskú kulinársku scénu.

Ragú na horčici
Dnes si v Modre na barónku Megyesiovú už nikto nespomenie. Hádam len národný umelec Náco Bizmayer, ktorý u nej ako mladík prebýval.

Šéfkuchár Jozef Riska: Hľadáme chute a vône starého Prešporka
Na zorganizovanie úvodného večera Zimného festivalu jedla sa tento rok podujala známa bratislavská reštaurácia Zylinder. Jej šéfkuchár Jozef Riska nám predstavil, akú kuchyňu v Zylindri ponúkajú.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 5/2015: Fašiangy 2 Fašiangy 2
Časopis Varecha v piatok 30. januára v denníku Pravda.


TOPlist