Bylinkové žemličky

Autor receptu: mamatata2

Snažím sa zdokonaliť v práci s kysnutým cestom, tento recept je z Katolíckych novín. A je to môj prvý pokus na raňajkové pečivo.

12
porcií
50 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z mlieka , cukru a droždia nechajte vzísť kvások. Kvások prilejte do múky. Pridajte soľ, korenie, olej, vodu, bylinky, cibuľu a vypracujte hladké cesto. Nechajte ho vykysnúť na teplom mieste do dvojnásobného objemu.
  2. Rúru predhrejte na 180 °C. Z cesta urobte malé bochníčky alebo pletenky a nechajte na plechu ešte 15 min. podkysnúť. Tieto mali cca 50 g.
  3. Potrite rozšľahaným vajcom a posypte soľou, alebo sezamom alebo rascou. Pečte do zlata asi 25 min. Vyšlo mi 11 žemličiek a 2 takéto pletenky.
  4. Cibuľku som nemala a z byliniek som dala petržlenovú vňať a žeruchu. Neboli síce celkom nadýchané, ale chutili.