Býčie žľazy fotorecept

enerrgizer - fotkaenerrgizer, 6. februára 2011

restované na masle, s chilli papričkou a dijonskou horčicou...

2-3
porcie
25 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
1 ks
2-3 strúčiky
1 ks
1-2 KL
70 g
100 ml
1 KL
30 g
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    ...skôr než začneme, mali by sme zohnať býčie žľazy... a verte mi, je to dosť náročné. Keď ich už máme doma, umyjeme ich, rozrežeme a vyrežeme všetky potrubia. Nakrájame ich na pásiky 0,4x0,6x5cm...

    Býčie žľazy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...očistenú cibuľu, cesnak a chilli papričku nakrájame asi takto, alebo podobne...

    Býčie žľazy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...vo woku si roztopíme maslo, pridáme k nemu lyžicu oleja, cibuľu s cesnakom a chilli. Po niekoľkých sekundách (184) pridáme nakrájané mäsko, pridáme soľ, korenie a restujeme asi 23 minút...

    Býčie žľazy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...keď sa už zredukovala šťava, ktorú pustilo mäso, pridáme paradajkový pretlak a po chvíľke aj dijonskú horčicu. Zjemníme sladkou smotanou a keď všetko spolu prevrie, ochutnáme a dochutíme hnedým cukrom (ak treba). Podávame s pečenými zemiakmi, prípadne čerstvou bagetkou...dobrú chuť

    Býčie žľazy (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

sandratamer
....... ja fakt viem že je to pre niekoho delikatesa..... Nádych, výdych... Ako to chutí? K čomu sa to dá prirovnať?... Ja by som na to nemala asi odvahu, vždy mi v hlave zahučí ten vtip o býčích a toreadorových...
dorisa
Krásne upravené,krasne nafotené, nemá to chybu, ale? tiež keby som vedela, čo je to, tak asi to nezjem. Ale? na druhej strane vraj je to afrodiziakum, tak nebolo by od veci to papať. Vraj to chutí niečo podobné ako pečienka???
evusik
toto jedlo som jedla prvý a posledný krát asi pred 25-timi rokmi v jednej reštaurácii a aj keď si to už moc nepamätám, viem že mi to celkom chutilo :-)
ketty3811
Tak toto ja nemusím,ale manželovi to chutí.:-)Jemu to pripravoval kamarát.Kupovali sme to v Metre.Ale tak ako píše @dorisa ,pekne nafotené a upravené.:-)
alexdidi
Krásne pripravené...keď sa dobre pripravia(ako napr. tvoje), tak je to delikatesa...doma by som ich asi nerobila, ale niekedy sme chodili s manželom do jednej reštaurácie v PO, kde ich pripravovali ozaj výborne...@frezia , @stefanm atď. reštaurácia Dúbrava, hovorí vám to niečo?
dorisa
@alexididi , skoro som to zle pochopila, ževraj tvoje....., ale zorientovala som sa. U nas to robili v jednom motoreste,ale ten už vyhorel.
enerrgizer
ďakujem... chutí to asi ako neviem čo, ale je to výborné, jemné a lahodné mäsko :-) chuťovo mi to pripadá ako niečo veľmi dobré, ale nedá sa presne povedať čo...asi ako vyprážané šťavnaté kuracie mäsko, ale toto je ešte lepšie...
jegor
kde sa to da kupit je to delikatesa medzi pecienkou a pluckami
bendix
no dal by som si a čo sa týka chuti je to úplne jemné mäsko, (jemnejšie ako pečienka) a nemá žiadnu pachuť, treba skúsiť..
bejaja
krásne nafotené a upravené, určite je to chutná delikatesa... musel by mi to niekto pripraviť a nesmela by som vedieť čo to je... možno až po zjedení :)), určite je to výborné...
honestka
Pridavam sa, chuti to uzasne, strukturou to pripomina ozaj ustrice , ale chutia ako holubie maso - bez zapachu. tu su tiez ako specialita pod nazvom Prairie Oysters, dostat ich iba po znamosti a takto upravene su skvele !
jody
Krasna uprava, ale pridavam sa k ostatnym, co si nie su isti, ci by to dokazali zjest. :-)
bejda7
Vyzerá to chutne,ale asi by som nemohla pri jedení vedieť čo to je...:)
jerica
je to delikatesa,tá chuť, to sa nedá ani opísať :-) Keď ešte rodičia žili , otec nám to vedel vždy chutne pripraviť.
hviezdickaz
fuha... toto by som veru nejedla,keby som vedela,co to je... ale to su moje predsudky ... inak,nafotene je to krasne :o)
honestka
@enerrgizer : nabuduce ked zozenies, vyprazane su fantasticke, ale len troska cesticka na ne, alebo len v kombinacii nasucho obalit v skrobovej mucke pomiesanej s jemnou kukuricnou muckou. k tomu dips.
samanka
pamätám sa..vždy bol problém ich zohnať. Ja som ich nikdy nejedla, ale moja sestra ich veľmi chválila. @enerrgizer pripravil si ich perfektne, určite boli chutné..... @dorisa - Zlatý potok?
huck
Moja svokra (profesionalna kucharka) ich pripravovala celkom jednoducho - na cibulke , s prilohou polenty (kukuricna kasa). Dostala ich len po znamosti - u masiara spod pulta. Je to vynikajuca delicia za najvacsich gurmanov. Chutne, jemne,vynikajuce stavnate masko bez pachuti. @nerrgizer vsetka cest, za to, ze si bycie zlazy vobec spomenul....Tvoj recept urcite vyskusam. Inak, neviem poznas aj mliecne telacie zlazy - lateziny? Poobna delikatessa.
altyn
@energizer ani som nemohol dočítať celý recept lebo ten obrázok v 1. bode ma odradil, no verím že ak by som nevidel prípravu, tak by mi to v tvojej úprave chutilo, pokiaľ by som nezistil čo si mi podal... Potom by som sa ťa asi začal báť, ha-ha... :-)))))))))))
egreska
aj ja by som skusila keby mi ich niekto pripravil :-) sama ich asi robit nebudem :-)
sjuz
vyzerá to úplne super, prefektná fotka:), ale toto som ešte nejedla...a keď vidím na obrázku tie surové...no čo mi napadne...to tu nemôžem písať....:)), ale ja som za všetko nové, takže by som to určite rada skúsila:)
zinnajdha
Keď som ich vedela zohnať, často sme ich pripravovali. Sú výborné aj varené, aj vyprážané. Robili sme aj celkom jednoducho ako perkelt, na paprike.
boxik
Kedysi som to jedol ,moc mi to nechutilo ,ale ako mám vysvetliť tým dvom býčkom ,čo zvýšili v dedine kde chodím ,že mi majú darovať svoju najcennejšiu vec.
matahari1974
je to naozaj delikatesa.Jedla som to sice veľmi dávno v jednej reštike v petržalke ale bolo to naozaj jedle a vynikajuce .Dakujem za pripomenutie...Ukladam do KK...
frezia68
Ejha,tu je ale komentárov.Recept krásne pripravený(ako vždy).Doma som to nikdy nerobila,ale na služobkách sme jedli(nechcela som zaostávať za kolegami) a pamätám,že mi chutilo.Len si neviem spomenúť na chuť,hoci to bolo nedávno...asi pred 3O-4O rokmi.
frezia68
@alexdidi :poznala som len z vonku.U nás som do reštaurácie nechodila,stačilo mi na služných cestách.Len príležitostne na nejaké oslavy-Platan,Krámiky,Dukla,ale zriedka.
evanaaa
Ešte keď som robila, kolegyňa mala známeho mäsiara oa ktorého ich kupovala a aby sme vedeli, ako to chutná, priniesla ich do roboty a pred nami začala upravovať aj s vysvetlivkami, tiež ich robila na cibuľke a potom tuším, ak sa dobre pamätám, hodila na ne vajíčka - mohlo by sa to volať - vajcia na vajciach. A bolo to dobré, ozaj jemné.
dogagador
kedysi sa podavali v jednej restike - vinarni na konci parku na Hviezdoslavku, zhruba tam kde je teraz oproti hotel Danube. tak som tam bola, objednala som si, doniesli mi jeden obrovsky tanier plny bycich testes a ja som to nedokazala ani zacat, zaplatila som a odisla...podobne som dopadla, ked som si kupila mahu mahu a zistila som, ze je to maso z delfinov...darmo, tento druh specialit je asi na mna privela, aj ked verim, ze je to jemne, chutne, lahodne..... :-)
enerrgizer
ďakujem :-)...odvahu treba len k prvému sústu. Prvý krát som to jedol ešte ako chlapec na prázdninách, netreba sa toho báť, sú aj strašidelnejšie veci, napríklad taký mozoček :-)
julica
býčie žľazy pripravujú v Karmine na Štúrovej ulici v BA. Môj kamarát si ich tam dáva vyprážané, ja som sa snažila ochutnať ich, čakala som hocičo, ale smrdelo to ako rybacina. fuj, nedala som to do úst
julica
mozoček je oproti tomuto nič, tým ma kŕmili celé detstvo, preto som teraz taká múdra, haha
aja1616
@Enerrgizer ten Tvoj recept je veľmi lákavý a tak krásne spracovaný, že keby som mala toho býka, tak neváham. Pred rokmi, keď som bola na plný úväzok mamičkou, tak sme rok čo rok chovali býka. Vtedy ešte neexistovali šialené kravy a s tým spojené predpisy, ktoré tento chov skomplikovali. Zo zabíjačky si býčie žľazy vždy odniesol mäsiar, lebo inak by boli skončili v odpade. No keby to bolo teraz, tak vyskúšam, manžel by sa o ne postaral a ja o tie ostatné prísady. Deľba práce, predsa, musí byť.
lucylee
nikdy v živote by som to nedala do úst, tak ako aj mozoček...ale máš plus za odvahu, nafotenie a prezentáciu receptu..a ako sa hovorí proti gustu žiadny dišputát
nessy
skvelý recept...u nás doma robím býčie žľazy často, kupujem ich v Metre, majú ich takmer stále. Moji chlapi toto jedlo milujú. Ja ich dusím a tiež aj vyprážam. Je to len vec prístupu, je to mäsko ako iné, ba ešte lepšie :-))). V mrazničke mám teraz takmer 2 kilá, navnadil si ma, asi ich vytiahnem.
ivet121
Dostať ich v Metre, ale tiež som nemala odvahu ich kupiť.
silvia68
@enerrgizer a čo baranie žľazy, bude to podobné? Keď zabíjame jahňatá, väčšinou barančeky, mäsiar sa vždy opýta muža , či ich chce, ten môj sa zatvári zhnusene, akože fuuuuj a preto si na nich pochutnávajú naše feny. Možno keby som ich pripravila a nepovedala mu čím sa kŕmi, zistil by , že mu chutia. A v mrazáku sa mi kopia pľúcka a ostatné vnútornosti.Neviem ich pripraviť. Raz v živote som ochutnala pľúcka na smotane od mojej nebohej svokry, ale bolo to hnusné a preto som ich nikdy nepripravovala. odvtedy ubehlo 20 rokov a možno keby sa našiel nejaký overený recept, skúsila by som.
sonulienka
@silvia68 len dnes som si prečítala tento výborný receptík a keď Ti nik neodpovedal tak ak je nie neskoro Ti odpoviem,že áno kľudne to sprav aj baranie žľazy som už robila tak isto sú výborné.Skutočne manžel nebude vedieť čo to je keď mu nepovieš.Bude si myslieť že je kuracinu.
katka78
Skúšala som dnes býčie žľazy na tri spôsoby. Mne najviac chutili na cibuľke, mojej polovičke tieto od @Enerrgizer. Ďakujem pekne za recept.

mimamartin
Zajtra idem túto špéciu robiť 1x, inak som ich úplne v pohode zohnala napr. v Imposte v Holíči.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha