Burgyňové pagáče fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 24. novembra 2020
Burgyňové pagáče (fotorecept)
Foto: gordonko

Popri ceste kopa burgyne a babka hovorí: ,,Spravila by som burgyňáky". Zastavil som Zobraziť celý popisPopri ceste kopa burgyne a babka hovorí: ,,Spravila by som burgyňáky". Zastavil som a doniesol som pár kúskov a baba spravila - boli skvelé, ale dlho nevydržali... No a ja som nevidel ako to robili a tak som doniesol dalšiu burgyňu a robil tak ako mi babka radila.
Zdroj: Podrobnejší fotopostup nájdete TU

25 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks (burgyňa)
3 ks
1 ks
1 ČL
3 - 4 hrste
2 dcl vlažné
1 kocka




Postup

  1. 1

    Burgyňu očistíme, ošúpeme, pokrájame na menšie kúsky a dáme variť do mäkka. Ja som ju varil 4 hodiny. Popri tom si dáme uvariť 3 - 5 zemiakov v šupke. Uvarené zlejeme a necháme vychladnúť.

    Burgyňové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vychladnutú burgyňu spolu zo zemiakmi postrúhame na jemnom strúhadle. Z vlažného mlieka, 1,5 lyžičky cukru a kocky droždia necháme vzísť kvások.

    Burgyňové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokiaľ sa nám robí kvások, do nastrúhanej zmesi pridáme 3 až 5 hrstí cukru (podľa toho, či chcete sladšie alebo nie), mak podľa uváženia, jedno vajíčko, 1 a pol čajovej lyžičky soli, olej a kvások. Všetko ide len tak podľa potreby, aj olej som tak dával, celkovo asi tak 2 dcl oleja do cesta (bez potierania).

    Burgyňové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom pridávame hladkú múku s polohrubou a trochou oleja, vymiešame jemne hutné cesto, ktoré sa odlepuje od misy. Tej polohrubej múky dávame väčší podiel. Vymiešané cesto poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.

    Burgyňové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto mi pekne nakyslo, ale priznávam sa, že bolo redšie a tak som doň podľa potreby zapracoval ešte polohrubú múku. Takto upravené cesto som poprášil múkou a vyvaľkal asi na 2 cm hrúbku. Obráteným pohárom (pošúchanom v múke) som vykrajoval kolieska a prekladal na plech vystlaný pečiacim papierom a nechal na plechu ešte trochu pokysnúť.

    Burgyňové pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rúru si rozohrejeme na 180 °C pečenie spodok aj vrch. Plech som nechával v rúre 25 minút a po vybratí som pagáčiky ponatieral olejom - vraj sa s ním nemá šetriť a tak som nešetril. Mal som 5 plechov a z nich 69 pagáčov - posledný plech som ponatieral olejom a pagáčiky zvrchu osolil (to pre seba).

    Burgyňové pagáče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A máme hotovo. Podrobnejší fotopostup nájdete na https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1760305627454305&type=3 DOBRÚ CHUŤ

    Burgyňové pagáče (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

sovka62
No, z burgyne poznám len "zaječí koňak", ako nazývajú susedia Záhoráci pálenku z repy. Fásla som za štamperlík, keď ma bolel žalúdok, vraj najlepší liek. Niečo na tom bude, žalúdok chytil taký šok, že aj bolieť zabudol. Tá zemitá pachuť repy! Cítila som ju pol dňa, tak len dúfam, že tie pagáče chutia inak.
oldomachac
@sovka62 (24.11.2020 14:00)

mila, zlata pani, aj ja som jeden, co niekolko rokov ,,,v sezone,,, robieva, nie raz, burginiaky a to aj preto, ze pochadzam z kraja, kde burginiaky vynasli - horna nitra, ale aj preto, ze su ozaj chutne a zo zdrojov pristupnych v kraji, dokonca ja ich robim aj s plnkou - slivkovym lekvarom, tuto sezonu - slivkovy lekvar, aj hruskovy lekvar, mozem potvrdit ze nielen ja, ale aj zenska cast mojej rodiny ich ma rada, ZIADNA PACHUT V NICH NIE JE, ALE PRIJENMA NASLADLA CHUT, ale ani kvalitny repak, nerazi pachutou, ak ste tak citila, verte ze ste pila patoky a nie kvalitu, kvalitna dobre umyta, uvarena cukrova repa nesmrdi, priklad: cervena repa smrdi??? gordonka, treba pochvalit za ukazku ,,,praveho naseho kolaca - pagaca,,,
gordonko
@radost (24.11.2020 13:40)

milá ,,radosť,, burgyňákov mám ešte tak za 2a pol pechu ,lebo sme nimi prepchatí ,ale jedia sa ... v Trnave som bol minulí pondelok no Teba som nestretol ani nevidel ,tak kam Ti ich mám zaniesť ????
1x radost
gordonko
@sovka62 (24.11.2020 14:00)

,,zajačí koňak ,, poznám pod názvom ,,repák,, ....asi si mala smolu a natrafila si na NIEdobre vypálenú tekutinu , priznám sa pil som takú aj ja , ale nedávno dedo doniesol tak kvalitne vypálenú burgyňovicu ,že tú zemitosť v nej necítiť .... pravda je aj to ,že je výborná na tráviace ťažkosti - vraj po jej vypití aj klince môžeš jesť - taká budeš hladná
gordonko
@oldomachac (24.11.2020 18:49)

prepáč nevšimol som si Tvojho komentára a tak som @sovka62 napísal niečo podobné . Keď spomínáš tie lekváre , tak babin syn prišiel z nápadom zlepiť si dva burgyňáky lekvárom ,aby to mal ešte sladšie ,ALE ta plnka v nich ma tiež zaujímá , to môže byť maškrtka .... vďaka za komentár
radost
@gordonko (24.11.2020 18:58)

ja ti -priateľu-rozumiem
že v Trnave radosť nenájdeš-to viem..
dám ti džípíesko..??
beriem burgyňáky-za odmenu tebe dáke mäsko...
radosť nájdeš v horách
v trnave-no..škoda reči..ach
:-)
bembo
Škoda že sa burgyňa nedá kúpiť v obchode.Kedysi fungoval cukrovar v Diószegu(Sládkovičovo),popred náš dom viedla cesta do cukrovaru,bolo hodne repy popadanej pri ceste.Dnes ešte funguje cukrovar v Seredi,aj sú polia okolo,ale zatiaľ som nevidel žeby sa už repa vyberala.Ak sa mi podarí burgyňu zohnať,určite vyskúšam.
bembo
@gordonko (24.11.2020 19:03)

V Lidli mávajú občas Považský repák.Zvedavosť ma dohnala aby jedna fľaša zakotvila v mojom košíku.Keď som si doma nalial za štamperlík,a ochutnal,bol som prekvapený lahodnou chuťou.Je to výborná pálenka.
bembo
Ahoj Gordonko.mám cukrovú repu ale jedna má asi 3 kg.mohol by si uviesť radšej koľko jej treba na váhu,lebo ak by som dal 2,bolo by to 6 kg.Rád by som si urobil tie pagáče aj podľa teba.zatiaľ skúsim podľa Kvakaca.