Foto: gordonko
Popri ceste kopa burgyne a babka hovorí: ,,Spravila by som burgyňáky". Zastavil som Zobraziť celý popisPopri ceste kopa burgyne a babka hovorí: ,,Spravila by som burgyňáky". Zastavil som a doniesol som pár kúskov a
baba spravila - boli skvelé, ale dlho nevydržali... No a ja som nevidel ako to robili a tak som doniesol dalšiu burgyňu
a robil tak ako mi babka radila.
Zdroj: Podrobnejší fotopostup nájdete TU
na 180 °C
Postup
-
1
Burgyňu očistíme, ošúpeme, pokrájame na menšie kúsky a dáme variť do mäkka. Ja som ju varil 4 hodiny. Popri tom si dáme uvariť 3 - 5 zemiakov v šupke. Uvarené zlejeme a necháme vychladnúť.
-
2
Vychladnutú burgyňu spolu zo zemiakmi postrúhame na jemnom strúhadle. Z vlažného mlieka, 1,5 lyžičky cukru a kocky droždia necháme vzísť kvások.
-
3
Pokiaľ sa nám robí kvások, do nastrúhanej zmesi pridáme 3 až 5 hrstí cukru (podľa toho, či chcete sladšie alebo nie), mak podľa uváženia, jedno vajíčko, 1 a pol čajovej lyžičky soli, olej a kvások. Všetko ide len tak podľa potreby, aj olej som tak dával, celkovo asi tak 2 dcl oleja do cesta (bez potierania).
-
4
Potom pridávame hladkú múku s polohrubou a trochou oleja, vymiešame jemne hutné cesto, ktoré sa odlepuje od misy. Tej polohrubej múky dávame väčší podiel. Vymiešané cesto poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.
-
5
Cesto mi pekne nakyslo, ale priznávam sa, že bolo redšie a tak som doň podľa potreby zapracoval ešte polohrubú múku. Takto upravené cesto som poprášil múkou a vyvaľkal asi na 2 cm hrúbku. Obráteným pohárom (pošúchanom v múke) som vykrajoval kolieska a prekladal na plech vystlaný pečiacim papierom a nechal na plechu ešte trochu pokysnúť.
-
6
Rúru si rozohrejeme na 180 °C pečenie spodok aj vrch. Plech som nechával v rúre 25 minút a po vybratí som pagáčiky ponatieral olejom - vraj sa s ním nemá šetriť a tak som nešetril. Mal som 5 plechov a z nich 69 pagáčov - posledný plech som ponatieral olejom a pagáčiky zvrchu osolil (to pre seba).
-
7
A máme hotovo. Podrobnejší fotopostup nájdete na https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1760305627454305&type=3 DOBRÚ CHUŤ
toto moja mama robilaaaa
pošli dva-abo aspoň jeden
plech
že ti neostane..??nech
upečieš znova
a-odkiaľ cukrová..??
mila, zlata pani, aj ja som jeden, co niekolko rokov ,,,v sezone,,, robieva, nie raz, burginiaky a to aj preto, ze pochadzam z kraja, kde burginiaky vynasli - horna nitra, ale aj preto, ze su ozaj chutne a zo zdrojov pristupnych v kraji, dokonca ja ich robim aj s plnkou - slivkovym lekvarom, tuto sezonu - slivkovy lekvar, aj hruskovy lekvar, mozem potvrdit ze nielen ja, ale aj zenska cast mojej rodiny ich ma rada, ZIADNA PACHUT V NICH NIE JE, ALE PRIJENMA NASLADLA CHUT, ale ani kvalitny repak, nerazi pachutou, ak ste tak citila, verte ze ste pila patoky a nie kvalitu, kvalitna dobre umyta, uvarena cukrova repa nesmrdi, priklad: cervena repa smrdi??? gordonka, treba pochvalit za ukazku ,,,praveho naseho kolaca - pagaca,,,
milá ,,radosť,, burgyňákov mám ešte tak za 2a pol pechu ,lebo sme nimi prepchatí ,ale jedia sa ... v Trnave som bol minulí pondelok no Teba som nestretol ani nevidel ,tak kam Ti ich mám zaniesť ????
,,zajačí koňak ,, poznám pod názvom ,,repák,, ....asi si mala smolu a natrafila si na NIEdobre vypálenú tekutinu , priznám sa pil som takú aj ja , ale nedávno dedo doniesol tak kvalitne vypálenú burgyňovicu ,že tú zemitosť v nej necítiť .... pravda je aj to ,že je výborná na tráviace ťažkosti - vraj po jej vypití aj klince môžeš jesť - taká budeš hladná
Ďakujem
prepáč nevšimol som si Tvojho komentára a tak som @sovka62 napísal niečo podobné . Keď spomínáš tie lekváre , tak babin syn prišiel z nápadom zlepiť si dva burgyňáky lekvárom ,aby to mal ešte sladšie ,ALE ta plnka v nich ma tiež zaujímá , to môže byť maškrtka .... vďaka za komentár
ja ti -priateľu-rozumiem
že v Trnave radosť nenájdeš-to viem..
dám ti džípíesko..??
beriem burgyňáky-za odmenu tebe dáke mäsko...
radosť nájdeš v horách
v trnave-no..škoda reči..ach
:-)
V Lidli mávajú občas Považský repák.Zvedavosť ma dohnala aby jedna fľaša zakotvila v mojom košíku.Keď som si doma nalial za štamperlík,a ochutnal,bol som prekvapený lahodnou chuťou.Je to výborná pálenka.