Burgyňové pagáče fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 24. novembra 2020
Burgyňové pagáče (fotorecept)
Foto: gordonko

Popri ceste kopa burgyne a babka hovorí: ,,Spravila by som burgyňáky". Zastavil som a doniesol som pár kúskov a baba spravila - boli skvelé, ale dlho nevydržali... No a ja som nevidel ako to robili a tak som doniesol dalšiu burgyňu a robil tak ako mi babka radila.
Zdroj: Podrobnejší fotopostup nájdete TU

25 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks (burgyňa)
3 ks
1 ks
1 ČL
3 - 4 hrste
2 dcl vlažné
1 kocka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Burgyňu očistíme, ošúpeme, pokrájame na menšie kúsky a dáme variť do mäkka. Ja som ju varil 4 hodiny. Popri tom si dáme uvariť 3 - 5 zemiakov v šupke. Uvarené zlejeme a necháme vychladnúť.

    Burgyňové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vychladnutú burgyňu spolu zo zemiakmi postrúhame na jemnom strúhadle. Z vlažného mlieka, 1,5 lyžičky cukru a kocky droždia necháme vzísť kvások.

    Burgyňové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokiaľ sa nám robí kvások, do nastrúhanej zmesi pridáme 3 až 5 hrstí cukru (podľa toho, či chcete sladšie alebo nie), mak podľa uváženia, jedno vajíčko, 1 a pol čajovej lyžičky soli, olej a kvások. Všetko ide len tak podľa potreby, aj olej som tak dával, celkovo asi tak 2 dcl oleja do cesta (bez potierania).

    Burgyňové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom pridávame hladkú múku s polohrubou a trochou oleja, vymiešame jemne hutné cesto, ktoré sa odlepuje od misy. Tej polohrubej múky dávame väčší podiel. Vymiešané cesto poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.

    Burgyňové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto mi pekne nakyslo, ale priznávam sa, že bolo redšie a tak som doň podľa potreby zapracoval ešte polohrubú múku. Takto upravené cesto som poprášil múkou a vyvaľkal asi na 2 cm hrúbku. Obráteným pohárom (pošúchanom v múke) som vykrajoval kolieska a prekladal na plech vystlaný pečiacim papierom a nechal na plechu ešte trochu pokysnúť.

    Burgyňové pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rúru si rozohrejeme na 180 °C pečenie spodok aj vrch. Plech som nechával v rúre 25 minút a po vybratí som pagáčiky ponatieral olejom - vraj sa s ním nemá šetriť a tak som nešetril. Mal som 5 plechov a z nich 69 pagáčov - posledný plech som ponatieral olejom a pagáčiky zvrchu osolil (to pre seba).

    Burgyňové pagáče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A máme hotovo. Podrobnejší fotopostup nájdete na https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1760305627454305&type=3 DOBRÚ CHUŤ

    Burgyňové pagáče (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@sovka62 (24.11.2020 14:00)

mila, zlata pani, aj ja som jeden, co niekolko rokov ,,,v sezone,,, robieva, nie raz, burginiaky a to aj preto, ze pochadzam z kraja, kde burginiaky vynasli - horna nitra, ale aj preto, ze su ozaj chutne a zo zdrojov pristupnych v kraji, dokonca ja ich robim aj s plnkou - slivkovym lekvarom, tuto sezonu - slivkovy lekvar, aj hruskovy lekvar, mozem potvrdit ze nielen ja, ale aj zenska cast mojej rodiny ich ma rada, ZIADNA PACHUT V NICH NIE JE, ALE PRIJENMA NASLADLA CHUT, ale ani kvalitny repak, nerazi pachutou, ak ste tak citila, verte ze ste pila patoky a nie kvalitu, kvalitna dobre umyta, uvarena cukrova repa nesmrdi, priklad: cervena repa smrdi??? gordonka, treba pochvalit za ukazku ,,,praveho naseho kolaca - pagaca,,,