Pagáče a buchty z cukrovej repy s makom fotorecept
Foto: kvakac
Tento recept mám po starkej, nie je v ňom žiadne maslo, mlieko ani vajcia. To je všetko od čoho ostanú pagáče tvrdé. Keď Zobraziť celý popisTento recept mám po starkej, nie je v ňom žiadne maslo, mlieko ani vajcia. To je všetko od čoho ostanú pagáče tvrdé. Keď ich chceme mať mäkké, tak použijeme to, čo píšem v recepte.
príprava
na 180 °C
Suroviny
1000 - 1100 g |
|
150 g |
|
1000 g |
|
100 g celý (nemletý) |
|
200 g domáca |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
Na kvások: | |
1 kocka |
|
150 ml vlažná |
|
1 KL |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
|
|
Plnka do buchiet: | |
|
|
Na potretie plechov: | |
domáca |
|
Postup
-
1
Cukrovú repu očistíme a uvaríme. Necháme vychladnúť. Potom nastrúhame na jemno.
-
2
Uvedené suroviny na kvások zmiešame a necháme kvasiť. Do nádoby dáme asi tri štvrtiny múky z množstva, pridáme ostatné napísané suroviny s nastrúhanou repou a dobre vykysnutý kvások. Spolu dobre vymiešame. Ak je cesto moc lepivé tak pridávame po troche zvyšnú muku. Vypracujeme nie moc tuhé cesto. Posypeme múkou a necháme asi hodinu v teple kysnúť.
-
3
Po vykysnutí dáme polovicu cesta na dosku, ktorú sme pospali múkou. Je to dosť cesta, tak s polovicou sa ľahšie pracuje. Valčekom cesto roztiahneme na hrúbku 1 - 1,5 cm a vykrajujeme kolieska. No môžeme cesto pokrájať na štvorce asi 10 cm. Do stredu dáme lekvár a konce preložíme, spojíme a spojom položíme na plech.
-
4
Plechy si vopred dobre potrieme masťou. Potom na ne ukladáme pagáče alebo buchty. Pri ukladaní počítame, že nám cesto narastie. Vzdialenosti medzi každým kúskom dodržíme. Vrch cesta potrieme vajcom a boky cesta olejom. Necháme na plechu ešte asi pol hodinu nakysnúť.
-
5
Takto mi buchty nakysli. Už teraz je skoro plný plech. Nakysnuté dávame do horúcej rúry na 180 °C asi na pol hodinu. To zaleží od rúry.
-
6
Po 35 minútach som vytiahol takúto nádheru.
-
7
Pagáče po 30 minútach. Necháme dobre ochladiť. Takto urobené pagáče a buchty sú mäkké a veľmi chutné. Máme ich radi.
-
8
Tu sú pripravené na konzum. Vo vnútri so šípkovým lekvárom.
-
9
Tiež aj pagáče. Ako tak na ne občas pozriem tak zisťujem, že tanier ostáva prázdny. No neviem neviem či ostane na zajtra. Je to jedlo, ktoré už mnoho ľudí ani nepozná. Pritom kedysi bolo často na stoloch. Tak zachovajme ho aj do budúcna.
Vďaka za koment. Preto som to sem dal, nám to veľmi chutí cesto ako vata. Stara domáca výroba.
Vďaka za koment. Veru mnohé štáty si zachovávajú tradície, no u nás sa to akosi vytráca, čo je podla mňa škoda. Cukrovú repu mi nosí jeden vodič, ktorý vozí do cukrovarov. Ja ani neviem čí sa to niekde predáva.
Vďaka za koment. To je fakt starká ju bežne pestovala na roli z futrovou repou. Teraz je už málo družstiev kde sa pestuje. A alkohol z nej sa používal ako liek na žalúdok.
Vďaka za koment. Cukrovú repu dávame do boršču, ale o samotnej polievke počujem prvý krát. Vyskúšal by som ju môže buď dobrá. Veď keď som to robil voňal celý dom od nej a uvarená je veľmi chutná.
Vďaka no mne a celej našej rodine to fakt chutí. Kto to neochutnal prichádza o výnimočnú chuť.
Vďaka za koment. Nie že len vyzerá, ale aj je dobré.
Vďaka za koment. Veru to je pravda miznú rýchlo. Ja som dnes robil aj polievku z cukrovej repy.
Vďaka za koment. Ono oberať ako oberať, len to čistenie šípok je babračka.
Nádherne sa ti vydarili. Som rád, že si skúsil. A na druhy deň sú ešte chutnejšie. Len tej cukrovej repy je už málo. Ono sa oplatí aj nasadiť a keď jej je viac tak aj repáčik nakrútiť, ten je liek na trávenie.