Pečené buchty
Pečené buchty

Pagáče a buchty z cukrovej repy s makom fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 7. decembra 2019
Pagáče a buchty z cukrovej repy s makom (fotorecept)
Foto: kvakac

Tento recept mám po starkej, nie je v ňom žiadne maslo, mlieko ani vajcia. To je všetko od čoho ostanú pagáče tvrdé. Keď ich chceme mať mäkké, tak použijeme to, čo píšem v recepte.

20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

1000 - 1100 g
150 g
1000 g
100 g celý (nemletý)
200 g domáca
1 KL
1 KL
Na kvások:
1 kocka
150 ml vlažná
1 KL
Na potretie:
1 ks
Plnka do buchiet:
Na potretie plechov:
 domáca

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cukrovú repu očistíme a uvaríme. Necháme vychladnúť. Potom nastrúhame na jemno.

    Pagáče a buchty z cukrovej repy s makom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uvedené suroviny na kvások zmiešame a necháme kvasiť. Do nádoby dáme asi tri štvrtiny múky z množstva, pridáme ostatné napísané suroviny s nastrúhanou repou a dobre vykysnutý kvások. Spolu dobre vymiešame. Ak je cesto moc lepivé tak pridávame po troche zvyšnú muku. Vypracujeme nie moc tuhé cesto. Posypeme múkou a necháme asi hodinu v teple kysnúť.

    Pagáče a buchty z cukrovej repy s makom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po vykysnutí dáme polovicu cesta na dosku, ktorú sme pospali múkou. Je to dosť cesta, tak s polovicou sa ľahšie pracuje. Valčekom cesto roztiahneme na hrúbku 1 - 1,5 cm a vykrajujeme kolieska. No môžeme cesto pokrájať na štvorce asi 10 cm. Do stredu dáme lekvár a konce preložíme, spojíme a spojom položíme na plech.

    Pagáče a buchty z cukrovej repy s makom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plechy si vopred dobre potrieme masťou. Potom na ne ukladáme pagáče alebo buchty. Pri ukladaní počítame, že nám cesto narastie. Vzdialenosti medzi každým kúskom dodržíme. Vrch cesta potrieme vajcom a boky cesta olejom. Necháme na plechu ešte asi pol hodinu nakysnúť.

    Pagáče a buchty z cukrovej repy s makom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto mi buchty nakysli. Už teraz je skoro plný plech. Nakysnuté dávame do horúcej rúry na 180 °C asi na pol hodinu. To zaleží od rúry.

    Pagáče a buchty z cukrovej repy s makom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po 35 minútach som vytiahol takúto nádheru.

    Pagáče a buchty z cukrovej repy s makom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pagáče po 30 minútach. Necháme dobre ochladiť. Takto urobené pagáče a buchty sú mäkké a veľmi chutné. Máme ich radi.

    Pagáče a buchty z cukrovej repy s makom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tu sú pripravené na konzum. Vo vnútri so šípkovým lekvárom.

    Pagáče a buchty z cukrovej repy s makom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tiež aj pagáče. Ako tak na ne občas pozriem tak zisťujem, že tanier ostáva prázdny. No neviem neviem či ostane na zajtra. Je to jedlo, ktoré už mnoho ľudí ani nepozná. Pritom kedysi bolo často na stoloch. Tak zachovajme ho aj do budúcna.

    Pagáče a buchty z cukrovej repy s makom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
používateľ nemá avatar
123
no, jednoducho krasota.. fakt na zjedenie, nečudujem sa, že rýchlo miznú... Zatiaľ som v obchodoch nezazegistrovala cukrovú repu/ vlastne som ju ani nehľadala/ , ale chcela by som ju teraz nájsť... niekedy sa bežne pestovala na poliach - ale dnes???