Pagáče

Burgyňové pagáče (fotorecept)

Autor receptu: gordonko

Popri ceste kopa burgyne a babka hovorí: ,,Spravila by som burgyňáky". Zastavil som a doniesol som pár kúskov a baba spravila - boli skvelé, ale dlho nevydržali...* No a ja som nevidel ako to robili a tak som doniesol dalšiu burgyňu a robil tak ako mi babka radila.

25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Burgyňu očistíme, ošúpeme, pokrájame na menšie kúsky a dáme variť do mäkka. Ja som ju varil 4 hodiny. Popri tom si dáme uvariť 3 - 5 zemiakov v šupke. Uvarené zlejeme a necháme vychladnúť.
  2. Vychladnutú burgyňu spolu zo zemiakmi postrúhame na jemnom strúhadle. Z vlažného mlieka, 1,5 lyžičky cukru a kocky droždia necháme vzísť kvások.
  3. Pokiaľ sa nám robí kvások, do nastrúhanej zmesi pridáme 3 až 5 hrstí cukru (podľa toho, či chcete sladšie alebo nie), mak podľa uváženia, jedno vajíčko, 1 a pol čajovej lyžičky soli, olej a kvások. Všetko ide len tak podľa potreby, aj olej som tak dával, celkovo asi tak 2 dcl oleja do cesta (bez potierania).
  4. Potom pridávame hladkú múku s polohrubou a trochou oleja, vymiešame jemne hutné cesto, ktoré sa odlepuje od misy. Tej polohrubej múky dávame väčší podiel. Vymiešané cesto poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.
  5. Cesto mi pekne nakyslo, ale priznávam sa, že bolo redšie a tak som doň podľa potreby zapracoval ešte polohrubú múku. Takto upravené cesto som poprášil múkou a vyvaľkal asi na 2 cm hrúbku. Obráteným pohárom (pošúchanom v múke) som vykrajoval kolieska a prekladal na plech vystlaný pečiacim papierom a nechal na plechu ešte trochu pokysnúť.
  6. Rúru si rozohrejeme na 180 °C pečenie spodok aj vrch. Plech som nechával v rúre 25 minút a po vybratí som pagáčiky ponatieral olejom - vraj sa s ním nemá šetriť a tak som nešetril. Mal som 5 plechov a z nich 69 pagáčov - posledný plech som ponatieral olejom a pagáčiky zvrchu osolil (to pre seba).
  7. A máme hotovo. Podrobnejší fotopostup nájdete na https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1760305627454305&type=3 DOBRÚ CHUŤ