Bujabéza so žĺtkovou omáčkou
šéfkuchár hotela Diplomat v Rajeckých Tepliciach, 27. februára 2011
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
600 g, 3 druhy napríklad morský vlk, pražma, losos |
|
40 g |
|
40 g |
|
40 g |
|
40 g |
|
100 g, lúpané |
|
80 g |
|
50 g |
|
0,05 l |
|
0,05 l |
|
pár toboliek |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Žĺtková omáčka „rouille“ : | |
|
|
|
|
|
|
červená |
|
|
|
|
Postup
-
1
Mušle očistíme pod studenou vodou a vložíme do vriacej vody, povaríme. Mušle, ktoré sa neotvorili, vyhodíme, pretože boli mŕtve a nemajú sa konzumovať. Ryby vyfiletujeme a filety nakrájame na kocky. Do vriacej osolenej vody vložíme kostry rýb aj s hlavami, časť cesnaku, šafran, bobkový list a uvaríme rybí vývar. Vývar scedíme a odložíme vychladnúť.
- 2
Na rozpálenom oleji opražíme nahrubo nakrájanú šalotku, fenikel a papriku, nasekané na rezančeky, krevety chvíľu opečieme, zaprášime paprikou, speníme, pridáme likér a necháme odpariť alkohol. Zalejeme rybím vývarom a počkáme, kým zovrie.
- 3
Vložíme rybie filety a varíme, dáme pozor, aby sa nerozvarili. Pred koncom pridáme ostatný prelisovaný cesnak spolu s nakrájanou čili papričkou, cherry paradajky a mušle. Dosolíme, vložíme nasekanú petržlenovú vňať.
- 4
Žĺtková omáčka „rouille“: Žĺtok vyšľaháme s olivovým olejom až zhustnú, pridáme soľ, prelisovaný cesnak, šafran, čili papričky, ktoré sme rozmixovali v časti olivového oleja. Odložíme do chladničky aspoň na dve hodiny.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu