Bujabéza so žĺtkovou omáčkou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
60 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mušle očistíme pod studenou vodou a vložíme do vriacej vody, povaríme. Mušle, ktoré sa neotvorili, vyhodíme, pretože boli mŕtve a nemajú sa konzumovať. Ryby vyfiletujeme a filety nakrájame na kocky. Do vriacej osolenej vody vložíme kostry rýb aj s hlavami, časť cesnaku, šafran, bobkový list a uvaríme rybí vývar. Vývar scedíme a odložíme vychladnúť.
  2. Na rozpálenom oleji opražíme nahrubo nakrájanú šalotku, fenikel a papriku, nasekané na rezančeky, krevety chvíľu opečieme, zaprášime paprikou, speníme, pridáme likér a necháme odpariť alkohol. Zalejeme rybím vývarom a počkáme, kým zovrie.
  3. Vložíme rybie filety a varíme, dáme pozor, aby sa nerozvarili. Pred koncom pridáme ostatný prelisovaný cesnak spolu s nakrájanou čili papričkou, cherry paradajky a mušle. Dosolíme, vložíme nasekanú petržlenovú vňať.
  4. Žĺtková omáčka „rouille“: Žĺtok vyšľaháme s olivovým olejom až zhustnú, pridáme soľ, prelisovaný cesnak, šafran, čili papričky, ktoré sme rozmixovali v časti olivového oleja. Odložíme do chladničky aspoň na dve hodiny.