Buchty parené na jablkách fotorecept
Foto: cesminaz
Parené buchty sú veľmi obľúbené, ale tá práca s nimi mnohých odradí. Túto jednoduchú a rýchlu prípravu tohto skvelého dezertu ľahko zvládnu aj tí Zobraziť celý popisParené buchty sú veľmi obľúbené, ale tá práca s nimi mnohých odradí. Túto jednoduchú a rýchlu prípravu tohto skvelého dezertu ľahko zvládnu aj tí menej skúsení :-)
porcií
tepelná úprava
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
250 g |
|
100 g |
|
cca 3 dl |
|
0,5 dl |
|
21 g čerstvé |
|
0,5 KL |
|
Okrem toho: | |
7-8 ks |
|
podľa chuti |
|
1 bal. |
|
1 KL |
|
50 g |
|
0,5-1 dl |
|
štipka |
|
Postup
-
1
V miske si najprv lyžicou premiešame obe múky, cukor a soľ. Pridáme olej, v 2dl mlieka napučané droždie a vypracujeme polotuhé cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Tých zvyšných cca 1 dl mlieka prilievame pri vypracúvaní cesta postupne, lebo nie každá múka rovnako pije. Napokon si cesto pomocou trochy múky už len bez miesenia upravíme do okrúhleho tvaru. Cesto necháme cca 30-35 minút kysnúť.
-
2
Zatiaľ si očistíme a pokrájame veľké jablká na hrubšie plátky a pripravíme aj všetko ostatné. Cukor použite podľa chuti hnedý alebo biely. A napokon potrebujeme jeden hlbší kastról/panvicu s pokrievkou.
-
3
Medzitým ako cesto kysne, si rozohrejeme maslo, na ktoré dáme jablká. Necháme ich poškvrčať, aby sa prehriali a pridáme cukor (ja som dala 3 kopcovité PL hnedého), vanilkový cukor, štipku soli a škoricu. Celé zakryjeme a jablká podusíme do polomäkka. Nakonci pridáme cca 0,75 dl mlieka, premiešame a zakryté odstavíme, nech nám veľmi nevychladne.
-
4
Po 30-ich minútach nám už cesto dosť narástlo, a aj keď neznásobilo ešte svoj objem, aj tak s ním už ideme pracovať ďalej. Cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí, ktoré ešte raz premiesime do malých bochníčkov.
-
5
Bochníčky už aj poukladáme na horúce jablká, natrieme im vrchy olejom a zakryté dusíme/paríme na najnižšej teplote 30 minút. Po celý čas sa nesmie s pokrievkou hýbať ani odkryť. Ja som ich parila na č.1 na mojom sporáku.
-
6
Po 30-ich minutách odstavíme bokom a ešte tak počkáme 10 minút a až potom buchty odkryjeme a do každej pichneme pre istotu raz ihlou. Buchty sú krásne nakysnuté ;-)
-
7
Ku každej buchte servírujeme trocha dusených jablk zo spodku a podľa chuti môžeme ešte buchty posypať hojne práškovým cukrom a kakaom. Vrch polejeme buď maslom alebo olejom :-) Podľa chuti sa buchty môžu posypať aj makom, orechami alebo tvarohom a ako bonus pre maškrtnejších môžu kľudne ešte pridať aj šľahačku :-)
-
8
Cesto je krásne nadýchané a vôbec nieje suché. Buchty sú fantasticky chutné. Tie jablká vlastne nahradzujú lekvár, ktorým sa buchty plnia. Kľudne môžete namiesto jabĺk použiť aj hrušky alebo nejaké iné vhodné ovocie. Prajem dobrú chuť!!!
-
9
Inšpiráciu na takúto prípravu buchiet som objavila ešte dávnejšie na internete, ale tam to bolo celé pečené v rúre na plechu. A keďže ma tá príprava veľmi zaujala, tak som si recept a postup upravila na prípravu parených buchiet :-) A musím povedať, že sú skvelé. Príprava jednoduchá a nemusíte sa ani babrať s plnením buchiet. Priznávam, že ja inak parené buchty už ani nerobím :-)
Milá @Cesminaz , si Ty výmyselníčka, ale fajnová :-)
Tá doba "parenia" vôbec nieje dlhá ked sa zamyslíš.
1; bochníčky(buchty) hned po znovu vymiesení dáš na jablká...
Klasické parené a tie "pareno-pečené" sa dávajú vždy po plnení cca.20minút ešte podkysnút a až potom sa paria.Čiže ten čas čo ušetríš na parení,si vlastne počkáš pri podkysnutí :-)
2; buchty sa paria na jablkách a tým pádom nemajú priami kontakt so spodnou teplotou,len s tou čo ide z jablk :-) Čiže toto všetko treba brať do úvahy a potom ten daný čas sa vôbec nebude zdať dlhý :-) Jedine ak chceš,tak nenechaj po naparení 10 min.postáť,ale len 5. Ale tú dlžku parenia (30min) by som vžiadnom prípade nemenila,lebo ako som to už spomínala,buchty sú nepodkysnuté a aj dost velké.Ja som mala sklenenú pokrievku ako vidíš,takže som dobre videla ako kysnú,a poviem ti,že sa krásne nadvyhli až okolo 20tej minúty :-)
Ale ved vyskúšaj sama,uvidíš.Som si istá,že ti budú chutiť,sú fakt veeeeelmi dobré! Pekný den ti prajem :-)
Dám na teba, keďže máš recept viackrát vyskúšaný.
Už je recept v KK. Ďakujem.
S vodou by to bolo také obyčajné.S mliekom majú jablká takú inakšiu chuť,jemnejšiu a tá šťava čo zostane ešte na spodku je taká krémovejšia :-) Vyskúšaj,chutí to naozaj výborne.Kludne sa môže dat aj 10 jabĺk-kto má rád akože viac "lekváru" k/v buchte,ale potom treba asi 1dl mlieka :-) Verím,že neolutuješ :-) daj potom vediet!
Milá @Tatranka dakujem pekne za pochvalu a milé slová,velmi ma potešili od takej skúsenej gazdinky :-) Buchty sú naozaj velmi chutné a jednoduché,bez akéhokolvek plnenia a podkysnutia :-) Podla mna je to fakt praktické ;-P Takýmto spôsobom ich je síce len 8ks,ale tie buchty sú fakt dost velké a pre nás štyroch sme mali akože po 2 kusy,ale poviem ti,že naraz zjedol každý len jednu :-) Budem velmi rada ak raz vyskúšaš,verím,že budeš spokojná.Pozdravujem!
Perfektné !. Konečne parené buchty ako ich robila moja mamička. Ďakujem za recept. Vrelo odporúčam.
Len pripomínam : hlboký a veľký hrniec použiť. Moje sa trochu dotýkali sklenenej pokrývky, na budúce
použijem vyšší hrniec, no nevadilo to, aj tak dobre "narástli". Teším sa na Tvoje ďalšie nevšedné recepty.
Super,velmi sa teším tvojej správe :-) že sa ti buchty podarili a že chutili. Môj hrniec/kastrol čo vidno na fotke má hlbku 8cm a s pokrývkou je vysoký až 12cm.Povedzme aspon tých 10cm vysoký/hlboký hrniec treba mat,aby sa tie buchty predsalen kludne mohli bez problémov napariť :-) Pekný den a vdaka za odozvu.
Ospravedlňujem sa za zasvinený tanier, musela som hneď ochutnať, spáliť si hubu a až potom fotiť -:))
Veľmi chutné jedlo, ďakujem za recept, určite ich uvarím aj nabudúce :-)) !
No vidíš,super ;-)) a obávala si sa :-) Som velmi rada,že si bola spokojná,že sa ti buchty podarili.Je to podla mňa naozaj skvelý spôsob ako pripraviť rýchlo a takmer bezprácne chutné parené buchty :-) Vdaka za tvoju odozvu!
Jéj milá @Garanco ,tak už si ich vyskúšala? :-) Teším sa,že chutili!!
Dakujem @Haji si zlatá :-)
Ano to môže byť, že sa ten "stupeň" môže u každého líšiť🙂 Sporáky sú rôzne a preto si to ako píšeš treba zistiť. Ono je dôležité, aby sme nechali na takom stupni, aby tie jablká pomaličky bublali. Dakujem ti za odozvu🙂