Parené buchty
Parené buchty

Buchty parené na jablkách fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 1. septembra 2019
Buchty parené na jablkách (fotorecept)
Foto: cesminaz

Parené buchty sú veľmi obľúbené, ale tá práca s nimi mnohých odradí. Túto jednoduchú a rýchlu prípravu tohto skvelého dezertu ľahko zvládnu aj tí Zobraziť celý popisParené buchty sú veľmi obľúbené, ale tá práca s nimi mnohých odradí. Túto jednoduchú a rýchlu prípravu tohto skvelého dezertu ľahko zvládnu aj tí menej skúsení :-)

8 ks
porcií
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
250 g
250 g
100 g
cca 3 dl
0,5 dl
21 g čerstvé
0,5 KL
Okrem toho:
7-8 ks
podľa chuti
1 bal.
1 KL
50 g
0,5-1 dl
štipka




Postup

  1. 1

    V miske si najprv lyžicou premiešame obe múky, cukor a soľ. Pridáme olej, v 2dl mlieka napučané droždie a vypracujeme polotuhé cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Tých zvyšných cca 1 dl mlieka prilievame pri vypracúvaní cesta postupne, lebo nie každá múka rovnako pije. Napokon si cesto pomocou trochy múky už len bez miesenia upravíme do okrúhleho tvaru. Cesto necháme cca 30-35 minút kysnúť.

    Buchty parené na jablkách (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ si očistíme a pokrájame veľké jablká na hrubšie plátky a pripravíme aj všetko ostatné. Cukor použite podľa chuti hnedý alebo biely. A napokon potrebujeme jeden hlbší kastról/panvicu s pokrievkou.

    Buchty parené na jablkách (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým ako cesto kysne, si rozohrejeme maslo, na ktoré dáme jablká. Necháme ich poškvrčať, aby sa prehriali a pridáme cukor (ja som dala 3 kopcovité PL hnedého), vanilkový cukor, štipku soli a škoricu. Celé zakryjeme a jablká podusíme do polomäkka. Nakonci pridáme cca 0,75 dl mlieka, premiešame a zakryté odstavíme, nech nám veľmi nevychladne.

    Buchty parené na jablkách (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po 30-ich minútach nám už cesto dosť narástlo, a aj keď neznásobilo ešte svoj objem, aj tak s ním už ideme pracovať ďalej. Cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí, ktoré ešte raz premiesime do malých bochníčkov.

    Buchty parené na jablkách (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Bochníčky už aj poukladáme na horúce jablká, natrieme im vrchy olejom a zakryté dusíme/paríme na najnižšej teplote 30 minút. Po celý čas sa nesmie s pokrievkou hýbať ani odkryť. Ja som ich parila na č.1 na mojom sporáku.

    Buchty parené na jablkách (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po 30-ich minutách odstavíme bokom a ešte tak počkáme 10 minút a až potom buchty odkryjeme a do každej pichneme pre istotu raz ihlou. Buchty sú krásne nakysnuté ;-)

    Buchty parené na jablkách (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ku každej buchte servírujeme trocha dusených jablk zo spodku a podľa chuti môžeme ešte buchty posypať hojne práškovým cukrom a kakaom. Vrch polejeme buď maslom alebo olejom :-) Podľa chuti sa buchty môžu posypať aj makom, orechami alebo tvarohom a ako bonus pre maškrtnejších môžu kľudne ešte pridať aj šľahačku :-)

    Buchty parené na jablkách (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto je krásne nadýchané a vôbec nieje suché. Buchty sú fantasticky chutné. Tie jablká vlastne nahradzujú lekvár, ktorým sa buchty plnia. Kľudne môžete namiesto jabĺk použiť aj hrušky alebo nejaké iné vhodné ovocie. Prajem dobrú chuť!!!

    Buchty parené na jablkách (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Inšpiráciu na takúto prípravu buchiet som objavila ešte dávnejšie na internete, ale tam to bolo celé pečené v rúre na plechu. A keďže ma tá príprava veľmi zaujala, tak som si recept a postup upravila na prípravu parených buchiet :-) A musím povedať, že sú skvelé. Príprava jednoduchá a nemusíte sa ani babrať s plnením buchiet. Priznávam, že ja inak parené buchty už ani nerobím :-)

Diskusia k receptu

kvakac
Matička skackavá takéto buchty by priviedli do vytrženia. Veď to musí byť lepšie ako sex. Nehnevaj sa za ten vyraz, ale keď si to predstavím, tak je to tak. To je vysoký level.
haji
Jejda, už je tu dokonce i recept sám! Bude se mi o tvých parených buchtách na jablkách zdát, hmmm Velmi pěkný, chutný a hlavně zaručený recept, krásná práce, detailní postup i fota - jako ze žurnálu. Moc děkuji za sdílení!
frezia68
Tak ja už neviem,milá @Cesminaz ,Ty si čarodejka? To sama vymýšľaš,alebo kde si odkukala? Si veľmi kreatívna a hoci sladké obchádzam,túto verziu vyskúšam bezlepkovú,a posypané makom .Jablká sú k tomu určite výborné. V KK.
cesminaz
@Kvakac :-)))) fíha to je ale pochvala!! -dakujem. Sú naozaj velmi dobré,treba fakt len skúsit :-) ved robota s nimi nie je skoro žiadna. @Haji :-) dakujem ti za milé slová! Pozdravujem. @Frezia68 :-)) nevymyslela som to celkom sama,tak z polovici je to odkukané :-) ako som to už spomenula.Len smelo vyskúšaj,sú fantastické,doma stále pochvália.Plnými ústami mi začnú kývať hlavou a "mhmmkať" :-))) Jablká sú tam výborné,nechutia ako v jablkovom koláči,ale inak. Podla mňa by sa kludne dali použiť aj hrušky,alebo slivky :-) @Terinka zlatá dakujem za milú pochvalu ;-) @Jerica :-) vdaka,som rada že ťa receptík zaujal. Pekný deň všetkým a obzvlášt "znova" pevné nervy a trpezlivosť so školákmi!!! :-)
mata3636
Tak toto je super nápad. Aj keď sa stravujem nízkosacharidovo, toto vyskúšam, aj keby som sa mala sčemeriť :-)) Len ma troška zaráža dlhá doba varenia. Určite väčšina pozná parené pečené buchty Maryša a tie sa varia 5-10 minut podľa veľkosti. A tieto až 30+10 minút. Ale keďže máš recept vyskúšaný, budem ti veriť a v sobotu idem na to :-)
cesminaz
@mata3636 (2.9.2019 08:34)

Tá doba "parenia" vôbec nieje dlhá ked sa zamyslíš.
1; bochníčky(buchty) hned po znovu vymiesení dáš na jablká...
Klasické parené a tie "pareno-pečené" sa dávajú vždy po plnení cca.20minút ešte podkysnút a až potom sa paria.Čiže ten čas čo ušetríš na parení,si vlastne počkáš pri podkysnutí :-)
2; buchty sa paria na jablkách a tým pádom nemajú priami kontakt so spodnou teplotou,len s tou čo ide z jablk :-) Čiže toto všetko treba brať do úvahy a potom ten daný čas sa vôbec nebude zdať dlhý :-) Jedine ak chceš,tak nenechaj po naparení 10 min.postáť,ale len 5. Ale tú dlžku parenia (30min) by som vžiadnom prípade nemenila,lebo ako som to už spomínala,buchty sú nepodkysnuté a aj dost velké.Ja som mala sklenenú pokrievku ako vidíš,takže som dobre videla ako kysnú,a poviem ti,že sa krásne nadvyhli až okolo 20tej minúty :-)
Ale ved vyskúšaj sama,uvidíš.Som si istá,že ti budú chutiť,sú fakt veeeeelmi dobré! Pekný den ti prajem :-)
1x haji
trencanka
Preco podliat mliekom? Myslela som ze vodou. Jablka s mliekom?? Chcem to cez vikend uvarit.
tatranka
Krásny,zaujímavý recept.Pekne a podrobne spracovaný.Zase niečo nové,čo ma veľmi upútalo.My sladké máme radi a tak tvoje parené buchtičky na jabĺčkach vyskúšam.Si kreatívna.Vždy nám ponúkneš niečo zaujímavé.Ja pracujem hlavne s klasickými receptami hlavne pri kysnutých cestách.No tento postup,nemá chybu.Paráda !
Už je recept v KK. Ďakujem.
cesminaz
@trencanka (2.9.2019 12:36)

S vodou by to bolo také obyčajné.S mliekom majú jablká takú inakšiu chuť,jemnejšiu a tá šťava čo zostane ešte na spodku je taká krémovejšia :-) Vyskúšaj,chutí to naozaj výborne.Kludne sa môže dat aj 10 jabĺk-kto má rád akože viac "lekváru" k/v buchte,ale potom treba asi 1dl mlieka :-) Verím,že neolutuješ :-) daj potom vediet!
cesminaz
@tatranka (2.9.2019 16:08)

Milá @Tatranka dakujem pekne za pochvalu a milé slová,velmi ma potešili od takej skúsenej gazdinky :-) Buchty sú naozaj velmi chutné a jednoduché,bez akéhokolvek plnenia a podkysnutia :-) Podla mna je to fakt praktické ;-P Takýmto spôsobom ich je síce len 8ks,ale tie buchty sú fakt dost velké a pre nás štyroch sme mali akože po 2 kusy,ale poviem ti,že naraz zjedol každý len jednu :-) Budem velmi rada ak raz vyskúšaš,verím,že budeš spokojná.Pozdravujem!
edinoz
Práve odskúšané k obedu. Skvelé ! Poliala som ich marhuľovým lekvárom a posypala orechami.
Perfektné !. Konečne parené buchty ako ich robila moja mamička. Ďakujem za recept. Vrelo odporúčam.
Len pripomínam : hlboký a veľký hrniec použiť. Moje sa trochu dotýkali sklenenej pokrývky, na budúce
použijem vyšší hrniec, no nevadilo to, aj tak dobre "narástli". Teším sa na Tvoje ďalšie nevšedné recepty.
helena64
Ježkové oči !, tak také buchty som ešte nevidela. Človek si myslí, že ho už nič vo varení neprekvapí, ale tie buchty áno. Ďakujem za pekný popis a foto. Určite vyskúšam.
garanco
Recept sa mi páči, podobá sa na môj recept tu na Vareche "Bavorské buchty", ktoré sú u nás veľmi obľúbené, tiež parené na mliečnom karamele. Tento Tvoj recept určite čo najskôr urobím, potom Ti napíšem, či sa mojim stravníkom páčil, uložené v KK, aby sa nestratil:-))
cesminaz
@edinoz (3.9.2019 11:58)

Super,velmi sa teším tvojej správe :-) že sa ti buchty podarili a že chutili. Môj hrniec/kastrol čo vidno na fotke má hlbku 8cm a s pokrývkou je vysoký až 12cm.Povedzme aspon tých 10cm vysoký/hlboký hrniec treba mat,aby sa tie buchty predsalen kludne mohli bez problémov napariť :-) Pekný den a vdaka za odozvu.
cesminaz
@Helena64 :-))) podla mňa sa človek nie len v živote,ale aj v kuchyni učí celý život ;-) Vždy sa nájde niečo nové! Budem rada ak vyskúšaš. @Olinecka :-) veru sú velmi chutné! @Garanco fíha milá @Garanco ,také buchty nepoznám :-) vdaka za pripomenutie-kukla som na ňe.Naozaj zaujímavé,robia sa celkom inak ako je človek zvyknutý :-) raz vyskúšam. A ak ty raz tiež tieto vyskúšaš,tak dúfam že sa ozveš.Verím,že vám doma budu aj tieto chutiť.Pekný den všetkým :-)
mata3636
Vyskúšané, výborné, takmer bezprácne, žádný crcání -:)
Ospravedlňujem sa za zasvinený tanier, musela som hneď ochutnať, spáliť si hubu a až potom fotiť -:))


garanco
@cesminaz (5.9.2019 08:07)

Veľmi chutné jedlo, ďakujem za recept, určite ich uvarím aj nabudúce :-)) !
cesminaz
@mata3636 (7.9.2019 11:52)

No vidíš,super ;-)) a obávala si sa :-) Som velmi rada,že si bola spokojná,že sa ti buchty podarili.Je to podla mňa naozaj skvelý spôsob ako pripraviť rýchlo a takmer bezprácne chutné parené buchty :-) Vdaka za tvoju odozvu!
haji
Z celého srdce blahopřeji k 2. ceně Top recepty mesiac september 2019, milá Cesmínko!!
kalllista
Takže dnes vyskúšané. No, jablká chuťovo úžasné, s cestom sa mi pracovalo veľmi dobre, no keď som to parila na najmenšom stupni, teda 1, ani po viac ako 35 minútach neboli buchty uparené. Krásne narástli, ale cesto surové. Tak som to dala na st. 3 a ďalšia viac ako polhoďka, neskôr som stiahla na 2, nevedela som, čo je lepšie. Čiže stupeň a čas ešte musím vychytať :). Ináč chutné.
cesminaz
@kalllista (8.2.2023 21:40)

Ano to môže byť, že sa ten "stupeň" môže u každého líšiť🙂 Sporáky sú rôzne a preto si to ako píšeš treba zistiť. Ono je dôležité, aby sme nechali na takom stupni, aby tie jablká pomaličky bublali. Dakujem ti za odozvu🙂




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia