Bryndzové pirohy fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 9. januára 2016
Bryndzové pirohy (fotorecept)
Foto: rennatte

Taká slovenská klasika na pripomenutie

50 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
200 g
1 ks
6 ks
Plnka:
250 g
100 ml
Posyp:
200 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Uvarené vychladnuté zemiaky (najlepšie sú deň vopred uvarené) postrúhame do väčšej misy, pridáme vajíčko a mierne osolíme. Pridáme polovicu múky a rukou spracovávame na cesto, múku postupne prisýpame, koľko znesú zemiaky, nesmie byť tuhé, ani moc mäkké. Záleží na kvalite a odrode zemiakov, podľa toho koľko znesú múky, aby bolo cesto vláčne. Cesto vytvarujeme do bochníka a prikryjeme miskou. Zatiaľ si v inej miske pripravíme plnku zmiešaním bryndze a smotany. Tu tiež sa riadime hustotou. Pridáme toľko smotany aby sme plnku nemali veľmi riedku.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3mm a vykrojíme kolieska

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Koliesko vložíme do formičky na pirohy a do stredu pridáme plnku

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    formičku preklopíme a zatlačíme, ak nemáme formičku, tak ručne preložíme a vidličkou zatlačíme na okraje

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    naplnené pirohy poukladáme na utierku a pokračujeme, kým neminieme všetko cesto

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ak sa nám minie bryndzová plnka, použijeme slivkový lekvár

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pirohy vložíme do vriacej osolenej vody a necháme prejsť varom, kým nevyplávajú na povrch. Pomocou sitka vyberieme na plech alebo do sklenenej misy. Slaninku nakrájame na kocky a upražíme, vyberieme dierkovanou naberačkou a dáme na pirohy, do horúcej masti zo slaninky vložíme nakrájanú cibuľu a opražíme, potom aj z masťou vylejeme na pirohy, premiešame.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    lekvárové pirohy polejeme rozpusteným maslom a posypeme kakaom

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    tak ktoré sú tie vaše obľúbené?

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Toto sa mi páči, tie lekvárové by som posypala tvarohom, mám na to chuť už teraz :-).
1x albina
radost
bryndzové sú jednička..no aj nasladko môže byť porcia maličká..:-)
buchtabuchta
Asi by som si dala polovičku bryndzových a ako zákusok tie s kakavkom a slivkovým lekvárom. Skús raz bryndzové s kyslou smotanou, alebo créme fraiche, miesto slaniny. Je to tiež dobrotka. No i napriek tomu, že si neponúkla, dám ti 5 hviezd.
marianne
Bože tu také dobroty a ja zelerové hranolky s jogurtom na večeru. Zavieram kasíno tu.
1x bubaya
bystro
Neostalo ešte mňam. Dal by som si hneď.
babkamt
obidve verzie sa mi páčia. Dávno som nerobila bryndzové pirohy. Vďaka za pripomenutie.
garanco
Nedávno som ich robila, do bryndze pridávam sekaný kôpor-teraz z mrazničky, no a tiež boli aj lekvárove. Dávam ich do dvoch mís a každý si naberá, na ktoré má chuť
ceremka
akurat dnes som robila bryndzove,ale nesedelo na kazdej pirohe tolko skvariek




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia