Foto: rennatte
Taká slovenská klasika na pripomenutie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Uvarené vychladnuté zemiaky (najlepšie sú deň vopred uvarené) postrúhame do väčšej misy, pridáme vajíčko a mierne osolíme. Pridáme polovicu múky a rukou spracovávame na cesto, múku postupne prisýpame, koľko znesú zemiaky, nesmie byť tuhé, ani moc mäkké. Záleží na kvalite a odrode zemiakov, podľa toho koľko znesú múky, aby bolo cesto vláčne. Cesto vytvarujeme do bochníka a prikryjeme miskou. Zatiaľ si v inej miske pripravíme plnku zmiešaním bryndze a smotany. Tu tiež sa riadime hustotou. Pridáme toľko smotany aby sme plnku nemali veľmi riedku.
-
2
Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3mm a vykrojíme kolieska
-
3
Koliesko vložíme do formičky na pirohy a do stredu pridáme plnku
-
4
formičku preklopíme a zatlačíme, ak nemáme formičku, tak ručne preložíme a vidličkou zatlačíme na okraje
-
5
naplnené pirohy poukladáme na utierku a pokračujeme, kým neminieme všetko cesto
-
6
ak sa nám minie bryndzová plnka, použijeme slivkový lekvár
-
7
Pirohy vložíme do vriacej osolenej vody a necháme prejsť varom, kým nevyplávajú na povrch. Pomocou sitka vyberieme na plech alebo do sklenenej misy. Slaninku nakrájame na kocky a upražíme, vyberieme dierkovanou naberačkou a dáme na pirohy, do horúcej masti zo slaninky vložíme nakrájanú cibuľu a opražíme, potom aj z masťou vylejeme na pirohy, premiešame.
-
8
lekvárové pirohy polejeme rozpusteným maslom a posypeme kakaom
-
9
tak ktoré sú tie vaše obľúbené?
Diskusia k receptu