Bryndzové pirohy (fotorecept)

Autor receptu: rennatte

Taká slovenská klasika na pripomenutie

50 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Uvarené vychladnuté zemiaky (najlepšie sú deň vopred uvarené) postrúhame do väčšej misy, pridáme vajíčko a mierne osolíme. Pridáme polovicu múky a rukou spracovávame na cesto, múku postupne prisýpame, koľko znesú zemiaky, nesmie byť tuhé, ani moc mäkké. Záleží na kvalite a odrode zemiakov, podľa toho koľko znesú múky, aby bolo cesto vláčne. Cesto vytvarujeme do bochníka a prikryjeme miskou. Zatiaľ si v inej miske pripravíme plnku zmiešaním bryndze a smotany. Tu tiež sa riadime hustotou. Pridáme toľko smotany aby sme plnku nemali veľmi riedku.
  2. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3mm a vykrojíme kolieska
  3. Koliesko vložíme do formičky na pirohy a do stredu pridáme plnku
  4. formičku preklopíme a zatlačíme, ak nemáme formičku, tak ručne preložíme a vidličkou zatlačíme na okraje
  5. naplnené pirohy poukladáme na utierku a pokračujeme, kým neminieme všetko cesto
  6. ak sa nám minie bryndzová plnka, použijeme slivkový lekvár
  7. Pirohy vložíme do vriacej osolenej vody a necháme prejsť varom, kým nevyplávajú na povrch. Pomocou sitka vyberieme na plech alebo do sklenenej misy. Slaninku nakrájame na kocky a upražíme, vyberieme dierkovanou naberačkou a dáme na pirohy, do horúcej masti zo slaninky vložíme nakrájanú cibuľu a opražíme, potom aj z masťou vylejeme na pirohy, premiešame.
  8. lekvárové pirohy polejeme rozpusteným maslom a posypeme kakaom
  9. tak ktoré sú tie vaše obľúbené?