Bruschetta

ernest - fotkaernest, 26. decembra 2012
Bruschetta
Foto: ernest

Je to vlastne talianska skvelá chuťovka na raňňajšie hrianky .Začalo to chuťou na čosi malé,tak šup do veľkoobchodu na skusy .Keď nám to Zobraziť celý popisJe to vlastne talianska skvelá chuťovka na raňňajšie hrianky .Začalo to chuťou na čosi malé,tak šup do veľkoobchodu na skusy .Keď nám to zachutilo tak som začal tvoriť vlastné

100
porcií
40 minút
príprava
4 minút
tepelná úprava

Suroviny

320 g
320 g
1 PL
1 mala
3 strúčiky
3 PL
200 g
2 PL (očistené)
1 dcl
1 dcl
2 PL




Postup

  1. 1

    Je to vlastne prví pokus tak poďme na to.Zelené a tmavé olivy vykôstkujeme posekáme na drobno ,posekáme sušené paradajky,kapiu ,kapary,cibulu ,cesnak,zmiešame v miske jemne osolíme pretože kapary sú v slanom náleve ,pridáme vínny ocot ,citronovú štavu bazalku a premiešame.

  2. 2

    Zelené olivy je možné zamenit aj za pečené papriky,opečieme bagetu alebo prekrojené rohlíky na teplé naložíme a papáme.

    Bruschetta - obrázok 2

Diskusia k receptu

gastronomia
Zabudol si na bazalku - cerstvu ( olivy zelene a cierne , capary , susene paradajky sa nedavaju na Bruschetta ) Na Brushettu pouzi cerstve paradajky , duzinu odtranit a posekat na kocky , cibulu tiez posekat na kocky , pridat olivovy olej , citronovu stavu , osolit , okorenit , pridat roztlaceny cesnak , pridat cerstvu bazalku , premiesat a dat na hrianku / dobru chut ( takto to robia odbornici v Talianskej restauracii )
petra69
Toto ze je bruschetta? Preboha.. Takto to urcite nevyzera...
Bruschetta (con pomodoro), je to, o com hovori "gastronomia" - az na to, ze to ma byt bez cibule.
Ty, mily Ernest toto nazvi radsej nejako inac...
lusinkab
neviem preco by mal @Ernest menit nazov receptu,kedze bruschetta ako ju opisujete vy je druh bruschetty nie samotna bruschetta.Bruschetta je vlastne grilovany chlieb potrety cesnakom,poliaty olivovym olejom a posipany solou a ciernym peprom....no a toping uz je na kazdom co pouzije,ci uz salamu,huby,fazulu,paradajky etc.fantazii sa medze nekladu :-) ... tu je len jeden link co vsetko sa vola v taliansku bruschetta  www.giallozafferano.it/ricerca-ricette/bruschetta/...
mariaklara
Stotožňujem sa s @honestka , tá fotka sem naozaj nepatrí. A k receptu, prečo nie, veď @Ernest robil podľa svojej fantázie, čo mu chutilo a asi aj, čo doma chladnička alebo špajza ponúkla.
evusik
tiež súhlasím, že bruschetta je všeobecné pomenovanie pre určitý druh jedla, kde sa buduje na určitom základe - topinka - a pridáva sa nadstavba - paradajky, bazalka, oli olej, syr, vajíčko - a všeličo inšie.
Mňa skôr zaráža iná vec... hrianky sme na Slovensku jedli dávno, pradávno a to sme ani netušili, že nejaká bruschetta existuje, tiež sme si na ňu dávali a dávame všeličo čo máme radi a čo nám chutí... ja si už roky rokúce robím hrianku, trochu cesnaku, na tenúčko potrieť maslom, obložiť kolieskami rajčín, občas nejaký syr alebo stratené vajce... no milujem to a nikdy som ani netušila, že v podstate jem bruschettu.... občas mi to tak pripadá, že musíme byť za každú cenu svetový ako keby sme sa hanbili zato čo máme doma...
takže ja som len obyčajné dievča z dediny ja neraňajkujem bruschettu ale hrianku s paradajkami :-) :-) :-)
babidka
@evusik , mas pravdu :-)))) ked som v Taliansku tak si dam bruschettu ...ak som doma , urobim si obycajnu hrianku s "hocicim" . Tym nechcem nijako potopit recept od @ernesta . Len mi to pripada trosku nadnesene dohadovat sa ci ma byt na hrianke iba cerstva alebo susena paradajka a ci sa tam hodi cibulka ...
frezia68
:-))))))) trocha humoru do receptu chcela vniesť @gastro...... ,lebo len dnes sa zaregistrovala s tou porno fotkou.A či je odborník na bruschettu a varenie?Uvidíme,až pridá recept :-))) @ernest : verím,že Ti chutili,veď si tam pridal to,čo máš rád :-) a tak robíme všetci.
ernest
Ďakujem za postrehy a rady spočiatku som bol rozladení z názorov ,bazalku som skutočne zabudol pripísať a úprimne poviem aj do receptu dať no bol to recept z etikety menovaného výrobku a ešte k tomu v percentách .Na jeho konto však musím povedať,že celkovo toho vyšlo okolo 1.2 kg a od včera večera zostala slabá polovica (naivne som chcel z toho dať do pohárov ) a čo sa týka fotky pozrel som si ju až pred chvýľou ako chlap sa tej fotky chcem zastať pretože ak je jej vlastná tak supééééééééér...........
lusinkab
@ernest :-) ak sa ti paci ta fotka tak si daj do google meno Iryna Ivanova a najdes tam ovela viac fotiek :-)))))))))))
petra69
"lusinkab"- pravda, moze mat bruschetta aj ine topingy, kazdopadne urcite nema vyzerat ako to, co je na fotke...
petra69
"mischsamant" - bruschetta je nazov jedla, resp. predjedla, nie toho, co je na chlebe. A na foodgawker su fotky amaterov, takze to by som nebrala ako "zaruku spravnosti".
2010
Mam rad taketo diskusie o nicom jasne ze to je perfektna slovenska burschetta, no trochu nastavena co je na trhu ako skoro vsetko na Vareche ci je Baileys z rumu alebo skoro indicke kari ci nutella bez orieskov, @ernest nic nemen :-)
Bruscetta je povodne jedlo chudoby aku mala taku dala , tu prikladam recept aj zo sandwicha s cibulou...Cheers
 www.cookaround.com/yabbse1/blog.php?b=7275...
michsamant
@petra6 vyssie pises bruschetta con pomodoro, to mi pride ako ta zakladna s paradajkami ako pises. Ale podla toho je bruschetta prave ten zaklad-opeceny (alebo teda grilovany) biely chlieb. Pozri aj cuketka o tom pise a tiez uvadza zakladny recept, ale nevidim nikde, ze by nemohla mat aj iny toping.  www.cuketka.cz/?p=217...
Neviem, mozno pisem blbosti, v talianskej kuchyni sa nevyznam. V kazdom pripade ta zakladna je velmi dobra.
evanaaa
Ja som si až doteraz myslela, že "bruschetta" je názov druhu pečiva, čiže pečivo z chlebového alebo pod. cesta, a nie hotový pokrm. Kúpim si teda bruschettu a obložím si, čím chcem. A myslím, že tak, ako sú u nás krajové recepty na jeden druh jedla, je to poodbné aj tu, čo kraj, to iný spôsob obloženia. Alebo žeby aj to bolo na predpis?
petra69
@michsamant - radsej cerpaj z odbornych knih, ako od amaterskych blogerov, nic v zlom. Ja sa nahodou v talianskej kuchyni vyznam. To co "Cuketka" ma na fotke tiez Bruschetta nie je.
@evanaa : Bruschetta je nazov jedla/predjedla a nie chleba alebo peciva. Je to tak ako s pizzou. Pizza je nazov pre cele jedlo a nielen pre cesto. A je jedno, co za toping na nej je.
Na bruschettu sa pouziva rustikalny (t.j tmavy) chlieb, teda ziadny biely a uz vobec nie rozky alebo "sendvice". Tu na fotke nie je bohuzial bruschetta. To je to iste, ako dezert pripraveny z keksov a natierkoveho masla nie je tiramisu. Amen.
2010
@petra69 , zda sa ze to mas cele domotane lebo to co ospevujes je len jedna bruschetta takzvana ...classica .Pozri z coho ju vyraba ta talianka



lusinkab
A bruschetta is a kind of open sandwich and its probably where the idea for cheese on toast originally came from. Its normally made from a large loaf of sourdough natural yeast bread, which is a dark grey colour and has a higher water content than usual in the dough. It also has a thick crust and, because of this, moisture is retained in the bread, meaning it can be used up to a week after purchasing. Have a look round a farmers market or in a good supermarket and you should be able to find some. If you cant, a good-quality round cottage-style loaf will give you good results.
The bread is best sliced 1cm thick and toasted on a barbecue, but it can also be done in a griddle pan for ease at home. After that it should be lightly rubbed a couple of times with a cut clove of garlic, then drizzled with some good extra virgin olive oil and sprinkled with salt and pepper. The toppings can be as humble or as luxurious as you like, from chopped herbs or a squashed tomato with basil, to marinated vegetables or beautiful cheeses, to lovely flaked crabmeat. The only rule is that whatever goes on top of a bruschetta should be nice and fresh and cooked with care.
@petra69 takze neviem ci si vobec citala tento link co si sem pridala lebo ak ano tak by si v tom mala pekne jasno .... o tom tmavom nehovori o chlebe ale o drozdi ...treba pozornejsie citat ...ano sourdough chlieb moze byt aj tmavy ak sa pouzije do neho razna muka alebo celozrna ale po vacsine v obchodoch najdes sourdough biely.
michsamant
Dakujem za odporucanie, ale talianskej kuchyni sa nechcem nejak hlbsie venovat, len som napisala co si pod tym predstavujem ja. Zatial mi stacia tie amaterske blogy na toto :) Ja sa orientujem inym smerom v jedle.
gastronomia
Prepacte ze som zaradil ( pekne porno foto , omylom som klikol na tuto fotografiu ) v skutocnosti mal byt dubak na tejto foto / chcel som to vymazat ale neslo to , uz je to opravene - odstranene , dakujem
marianne
@gastonomia ale teraz si ernesta sklamal, o takom avatare sniva v komente kazdy chlap a Ty tam dubak das:-)))) @ernest nech uz to volaju akokolvek,ci bruschetta,ci nie,ta plnka nema chybu,je v nej vsetko co tam mam byt a v lete frcim skoro len na takychto bruschettkach:-)...
zdenkaeva
Ten recept je celkom dobrý, až pokým som nepridala na záver červenú papriku. Ešte stále si myslím, že korenie paprika sa väčšinou pridáva do jedla s tepelnou úpravou.A to som použila iba 3 kávové lyžičky. Bazalku som doma nemala, ale môže byť v tom recepte dobrá. Čo myslíš Ernest, veľmi tam chýba?
viera1
Mletá červená paprika sa ti rozpustí len v tuku.Roztop maslo,odstav a vmiešaj papriku,ale v tomto prípade sú 3 KL veľa.
ernest
Ta paprika ma byt pečena alebo zavarana ja som použil zavaranu v sladkokyslom naleve hned to opravím
zdenkaeva
Rozhodne sa teším na ďalšie recepty od Ernesta a určite vyskúšam všetky jeho predchádzajúce recepty.
ernest
Prešla takmer dekada od zverejnenia tohto mojho receptu.Dnes som hladal recept na pripravu suseneho hovedzieho masa jerky a po dlhom čase som sa prihlasil na varechu ,prave do tejto komunitky alebo s kupinky ktora mi poskytla priestor presne v case ked sa ako sa vraví život so mnou a mojou rodinou a zdravim moc nemaznal.Teraz sa chcem podakovat za to že sa tak mohlo stať ,to že k receptu prisly aj komenty o tom že to sem nepatri a nie je to podla nejakych terndov alebo odbornikov bolo vlastne tým najsilnejším inpulzom aby som sa zaťal- vzoprel a roztlacil pomyselný vagon problemov a starostí od seba preč a nastartoval sa a šiel dalej .Samozrejme dakujem aj za povzbudenia to bol tiež velky impulz no nakoniec jednalo sa len o inpulzivne vzniknutý recept neslo o život.Ernest




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia