Bravčový perkelt
Bravčový perkelt

Bravčový perkelt kombinovaný s párkami k zelenej fazuľke fotorecept

sracz - fotkasracz, 13. decembra 2020
Bravčový perkelt kombinovaný s párkami k zelenej fazuľke (fotorecept)
Foto: sracz

Kúpil som väčšie balenie „viedenských” párkov, ktoré vzhľadom pripomínali naše dávne „nedemokratické” spišské, ktoré podobne ako spišská klobása, či turistická saláma už ostali iba spomienkami, nostalgicky štekliacimi naše chuťové zmysly. Z kúpených sme zjedli po dva páry na jedny raňajky a zvyšok dĺĺĺho prekážal v chladničke. Varil som prívarok z mladej zelenej fazuľky, k nemu perkelt z bravčoviny, ktorý som obohatil o „us–viedenské párky”. Nebolo to zlé, ale dobré a dobre sa už dávno pominulo.

6-8
porcií
30 minút
príprava
33-44 minút
tepelná úprava

Suroviny

podľa potreby
2-3 ks väčšia
650-750 g
240-250 ml
120-150 ml
2-3 ks
2-3 KL (vegeta)
1 KL (Nahrin)
1 ML
2-3 KL
2-3 ks (Roma)
3-4 ks
2-3 KL (Harissa-spicy)
4-6 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na 3-4 PL slnečnicového (alebo aký používate, či máte po ruke) oleja som do sklovita orestoval postrúhanú cibuľu, na nej nechal „zbelieť” bravčové mäso pokrájané na väčšie kúsky, aby bolo do čoho kusnúť.

    Bravčový perkelt kombinovaný s párkami k zelenej fazuľke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridal som pokrájanú zelenú i červenú papriku a stonkový zeler.

    Bravčový perkelt kombinovaný s párkami k zelenej fazuľke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nasledovali koreniny (Vy si ich, samozrejme, zvolíte podľa svojich zvykov a chutí),

    Bravčový perkelt kombinovaný s párkami k zelenej fazuľke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pokrájané biele časti mladej cibuľky, ako aj pararadajok a po premiešaní a po zaliatí horúcou vodou, som celú zostavu nechal „prejsť” varom.

    Bravčový perkelt kombinovaný s párkami k zelenej fazuľke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dočkali sa aj na hrubšie (12-15 mm) kolieska pokrájané „viedenské” párky a

    Bravčový perkelt kombinovaný s párkami k zelenej fazuľke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    uvarený perkeltík som obohatil o pokrájané zelené „pierka” mladej cibuľky.

    Bravčový perkelt kombinovaný s párkami k zelenej fazuľke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Priebežne som v osolenej vode s bobkovým listom a s guličkami čierneho a nového korenia na „al dente” uvaril mladú zelenú fazuľku.

    Bravčový perkelt kombinovaný s párkami k zelenej fazuľke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Než sa uvarila, pripravil som si „kvázi bèchamelovú” omáčku na à 3 PL slnečnicového oleja, masla a hladkej múky, s mliekom, kyslou i šľahačkovou smotanou a

    Bravčový perkelt kombinovaný s párkami k zelenej fazuľke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    po uvarení som fazuľku a omáčku „zjednotil” do chutného prívarku.

    Bravčový perkelt kombinovaný s párkami k zelenej fazuľke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Kombinovaný perkelt som už mal pripravený,

    Bravčový perkelt kombinovaný s párkami k zelenej fazuľke (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    tak som mohol servírovať!

    Bravčový perkelt kombinovaný s párkami k zelenej fazuľke (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

kvakac
Tiež si domá robíme perkelt k zelenej fazuľke, len ho máme chudobnejší. No rád by som aj takýto ochutnal.
1x sracz
hannes
Páči sa mi tvoj spôsob varenia. Tvoje improvizačné schopnosti sú ,skoro ako u každého chlapa, ktorý videl kuchyňu aj inak ako z rýchlika, naozaj výborné. Pri všetkej úcte k našim polovičkám, takto varia na 90 % iba chlapi. Dámy, aj keď varia skvele, sú skôr konzervatívne a viac dodržujú presne napísaný recept. Kombinácia so zelenou fazuľkou je viac ako šik a stojí to za hriech niečo podobné dať dokopy. Nech sa aj naďalej dobre darí...