Bravčový guláš
Bravčový guláš

Bravčový guláš

Peter Holec
šéfkuchár hotela Zochova chata, Modra–Piesok, 18. marca 2021
Bravčový guláš
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
6
porcií
90 minút
príprava

Suroviny

1,2 kg
2 PL
4 ks stredne veľká
4 ks
4 ks veľké
2 PL extra hustý
2-3 ČL
3-4 strúčiky
400 g (+ 1 na zahustenie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na 3–4–centimetrové kocky, cibuľu nakrájame nadrobno, paradajky oblanšírujeme v horúcej vode, stiahneme šupku a nakrájame na malé kúsky. Papriku očistíme a nakrájame na tenké pásiky.

  2. 2

    V hrnci rozpálime bravčovú masť, pridáme pokrájanú cibuľu a stiahneme oheň na strednú intenzitu. Cibuľu pražíme, kým nezačne karamelizovať, pridáme nakrájané mäso, premiešame, zatiahneme a posypeme mletou paprikou. Pridáme paradajkový pretlak, pretlačený cesnak, premiešame minútku a pridáme pokrájané ošúpané paradajky a pokrájanú papriku. Osolíme, okoreníme a občas premiešame, kým zmes nepustí vlastnú šťavu. Podlejeme vodou a na miernom ohni za občasného miešania a podlievania vodou podľa potreby dusíme skoro domäkka.

  3. 3

    Tesne pred dokončením pridáme do hrnca na kocky nakrájané zemiaky a jeden nastrúhaný najemno na zahustenie guláša. Dusíme potom ešte asi 15–20 minút, kým mäso a zemiaky nie sú mäkké a hustota guláša je primeraná. Dochutíme podľa potreby. Tí, ktorí majú radi pikantný guláš, si ho môžu dochutiť štipľavou paprikou alebo pastou. Podávame s čerstvým chrumkavým chlebíkom.

Recept je zaradený do kategórií:
Bravčové mäso, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Varené

Diskusia k receptu