Bravčový guláš
šéfkuchár hotela Zochova chata, Modra–Piesok, 18. marca 2021
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
Suroviny
1,2 kg |
|
2 PL |
|
4 ks stredne veľká |
|
4 ks |
|
4 ks veľké |
|
2 PL extra hustý |
|
2-3 ČL |
|
3-4 strúčiky |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
400 g (+ 1 na zahustenie) |
|
Postup
-
1
Mäso nakrájame na 3–4–centimetrové kocky, cibuľu nakrájame nadrobno, paradajky oblanšírujeme v horúcej vode, stiahneme šupku a nakrájame na malé kúsky. Papriku očistíme a nakrájame na tenké pásiky.
- 2
V hrnci rozpálime bravčovú masť, pridáme pokrájanú cibuľu a stiahneme oheň na strednú intenzitu. Cibuľu pražíme, kým nezačne karamelizovať, pridáme nakrájané mäso, premiešame, zatiahneme a posypeme mletou paprikou. Pridáme paradajkový pretlak, pretlačený cesnak, premiešame minútku a pridáme pokrájané ošúpané paradajky a pokrájanú papriku. Osolíme, okoreníme a občas premiešame, kým zmes nepustí vlastnú šťavu. Podlejeme vodou a na miernom ohni za občasného miešania a podlievania vodou podľa potreby dusíme skoro domäkka.
- 3
Tesne pred dokončením pridáme do hrnca na kocky nakrájané zemiaky a jeden nastrúhaný najemno na zahustenie guláša. Dusíme potom ešte asi 15–20 minút, kým mäso a zemiaky nie sú mäkké a hustota guláša je primeraná. Dochutíme podľa potreby. Tí, ktorí majú radi pikantný guláš, si ho môžu dochutiť štipľavou paprikou alebo pastou. Podávame s čerstvým chrumkavým chlebíkom.
Tiež bravčový guláš:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu