Bravčový guláš

Bravčový guláš

Autor receptu: redakcia

6
porcií
90 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Mäso nakrájame na 3–4–centimetrové kocky, cibuľu nakrájame nadrobno, paradajky oblanšírujeme v horúcej vode, stiahneme šupku a nakrájame na malé kúsky. Papriku očistíme a nakrájame na tenké pásiky.
  2. V hrnci rozpálime bravčovú masť, pridáme pokrájanú cibuľu a stiahneme oheň na strednú intenzitu. Cibuľu pražíme, kým nezačne karamelizovať, pridáme nakrájané mäso, premiešame, zatiahneme a posypeme mletou paprikou. Pridáme paradajkový pretlak, pretlačený cesnak, premiešame minútku a pridáme pokrájané ošúpané paradajky a pokrájanú papriku. Osolíme, okoreníme a občas premiešame, kým zmes nepustí vlastnú šťavu. Podlejeme vodou a na miernom ohni za občasného miešania a podlievania vodou podľa potreby dusíme skoro domäkka.
  3. Tesne pred dokončením pridáme do hrnca na kocky nakrájané zemiaky a jeden nastrúhaný najemno na zahustenie guláša. Dusíme potom ešte asi 15–20 minút, kým mäso a zemiaky nie sú mäkké a hustota guláša je primeraná. Dochutíme podľa potreby. Tí, ktorí majú radi pikantný guláš, si ho môžu dochutiť štipľavou paprikou alebo pastou. Podávame s čerstvým chrumkavým chlebíkom.