Bravčové rezy z pliecka po mojom fotorecept

sracz - fotkasracz, 25. novembra 2014
Bravčové rezy z pliecka po mojom (fotorecept)
Foto: sracz

Do jedla po uši zaľúbeného „gurmána a feinschmeckra“ poznáte aj podľa jeho dychtivého pohľadu na fantastický kúsok „tip_top“ prerasteného mäsa! Tak akosi som určite Zobraziť celý popisDo jedla po uši zaľúbeného „gurmána a feinschmeckra“ poznáte aj podľa jeho dychtivého pohľadu na fantastický kúsok „tip_top“ prerasteného mäsa! Tak akosi som určite vyzeral aj ja, keď som na polici v obchode uvidel, už naporcované a do priehľadnej fólie zabalené, dva rezy „lapocki“, to je pomenovanie rodeného a vodou z Hornádu krsteného Košičana, pre bravčové pliecko. Už tam, v „kšefte“ som vedel, čo s ním a ako ho pripravím na „lukulské hody“! Kto rád viac mäsa ako prílohy, nech sa pridá k nám!

2
porcie
15/15 minút
príprava
2x12/2x60 minút
na 200/180 °C

Suroviny

900-1 000 g
podľa chuti čerstvo mleté
podľa chuti
2-3 PL („Šrácova predzásypka“)
Zálievková „emulzia“:
500-600 ml
6-8 strúčikov pretlačený
1/2 ČL
1/2 ČL čerstvo mleté
1/2 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
2-3 PL
1 ks väčšia
1 ČL
400-500 ml
Príloha:
podľa potreby




Postup

  1. 1

    tak toto sú tie dva moje „babušíky“; už pri ich príprave mi tiekli z úst „slzy“, ako psovi akademika Pavlova; začneme večer pred dňom „D“, ale ešte lepšie 2÷3 dni pred ním, lebo vône čerstvo mletého čierneho korenia (čMČK) a v mažiari hrubo drvenej rasce, tak mäsko prechutia a správne „naladia na nami dirigovanú nôtu”; takže rezy, bez vyklepania, som obojstranne hojne posypal čMČK a drvenou rascou a dlaňou ich nežne „vťapkal“ do masa,

    Bravčové rezy z pliecka po mojom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ktoré som, taktiež obojstranne, obalil v predzásypke, hrdiacej sa mojim „nickname“

    Bravčové rezy z pliecka po mojom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom som ich, jeden na druhom, obalil do kuchyňskej priehľadnej fólie a uložil do chladničky,

    Bravčové rezy z pliecka po mojom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    kde si pokojne „hoväli“ od piatka do nedele, kedy som ich servíroval k obedu; do pomocnej misky som si pripravil zálievkovú emulziu; do ~ ½ litra domáceho hovädzieho vývaru som pretlačil 6 strúčikov cesnaku a vsypal po ML (Mokka Lyžička = približne ½ KL) soli, ďumbiera v prášku, mletej rasce, mletej červenej sladkej i štípľavej papriky, čMČK a dôkladne premiešal; pôvodne som plánoval vlastné „peč_dusenie“ realizovať v pekáči z jenského skla, ale nakoniec som sa rozhodol pre jednoduchú technológiu! Všetko v jednom hrnci, resp. panvici,

    Bravčové rezy z pliecka po mojom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    v ktorej som rozpálil dobré 2 PL doma škvarenej bravčovej masti,

    Bravčové rezy z pliecka po mojom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na nej, asi po 3´ obojstranne, opiekol bravčové plátky (rezy)

    Bravčové rezy z pliecka po mojom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na pekné červenohnedo,

    Bravčové rezy z pliecka po mojom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    jemne, nežne, pozorne ich preložil na pomocnú tácňu; výpek v panvici som oddelil od dna a na ňom krátko orestoval väčšiu červenú cibuľu, pokrájanú na hrubšie ~ 5 mm „mesiačiky“

    Bravčové rezy z pliecka po mojom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    opečené bravčové rezy som pomocou štetca ponatieral pripravenou „emulziou“,

    Bravčové rezy z pliecka po mojom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    natretou stranou ich vrátil na panvicu s orestovanou cibuľou a teraz "emulziu" naniesol aj na nenatretú stranu; posypal celou rascou

    Bravčové rezy z pliecka po mojom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a na 12´ vložil do vyhriatej rúry na 200 °C (400 °F); potom som panvicu s mäsom óóópatrne vybral, plátky šikovne otočil, vzápätí ponatieral „emulziou“, opäť posypal celou rascou a vrátil na ďalších 12´ do rúry; do zvyšku „emulzie“ som vlial druhú ½ hovädzieho vývaru (~ 400÷500 ml), teplotu znížil na 180 °C (350 °F), panvicu na mriežke som povytiahol z rúry, mäso podlial ½ „emulzie“ a teraz už prykryté pokrievkou nechal dusiť 60´; po uplynutí hodinky som mäso v panvici na mriežke pomocou kuchyňslých klieští a „podberáka“ otočil, podlial zvyškom „emulzie“ a prikryté nechal ešte raz 60´ dodusiť

    Bravčové rezy z pliecka po mojom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    hotové (?vidíte tu krásu, cítite ich vôňu, máte na jazyku ich chuť?) som ich podával

    Bravčové rezy z pliecka po mojom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    so zemiakovou kašou a broskyňovo_mandarínkovým kompótom !

    Bravčové rezy z pliecka po mojom (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

radost
takýto obed môže byť..príd mi ho v nedeľu navariť..!!..:-)
jozka2
dala by som si takuto porciu.Toto mozem hocikedy.5
myjano1
si gurmán ako sa povie-"každým cólom", postup prípravy receptu, ilustrácia úplne super, škoda, že sa nedá virtuálne priblížiť tá vôňa.
1x viera1
3sandra3
to musí byť dobrá pochúťka... pekne to vyzerá, ako chutí? To neviem, rada by som ochutnala, takže si to musím pripraviť.
pusta1
Milý@sracz - ferikém drágám, no však toto nádherné mäsko, tie rezne vyzerajú úplne ako krásna krkovička :-)
perfektný chuťové bunky dráždiaci recept s dokonalým fotopostupom a úžasným foto :-)
tvoja práca za ***** zaslúžených.
babkamt
fajnovo si navaril,fotopostup ako vždy perfektný, kk.
grandma
Vyzerá to dobre, ale nie je to náhodou krkovička?
rulik
mäsko dostalo počas prípravy toľko lásky, že sa určite odvďačilo výbornou chuťou
viera1
Nádherný recept so všetkým,čo tam má byť.Pri úprave tohto mäsa (a nie je podstatné,či je to krkovička alebo guľaté pliecko) je dôležité pred dusením opiecť mäso,aby sa uzavreli póry (bod 6,7) a vtedy ostane šťavnaté - na obracanie používame kliešte,nepicháme do mäsa.Si majster,ktorý môže vyučovať kuchársku technológiu*****
jerica
To je vidieť, že ťa baví sa hrať s vareškou v ruke, toľko lásky k príprave mäska a s láskou servírované, to musí chutiť aj vegetarianovi. Foto popis je tradične od teba ako beletria čo sa dobre číta. Určite začínajúce mladé ženy, ktoré začínajú sa obzerať po receptoch, pri tvojom recepte to zvládnu ľavou zadnou .
grega
Na recepte nezáleží, úžasný je tvoj prístup. Fandím Ti.
1x rela




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia