Foto: sracz
Do jedla po uši zaľúbeného „gurmána a feinschmeckra“ poznáte aj podľa jeho dychtivého pohľadu na fantastický kúsok „tip_top“ prerasteného mäsa! Tak akosi som určite Zobraziť celý popisDo jedla po uši zaľúbeného „gurmána a feinschmeckra“ poznáte aj podľa jeho dychtivého pohľadu na fantastický kúsok „tip_top“ prerasteného mäsa! Tak akosi som určite vyzeral aj ja, keď som na polici v obchode uvidel, už naporcované a do priehľadnej fólie zabalené, dva rezy „lapocki“, to je pomenovanie rodeného a vodou z Hornádu krsteného Košičana, pre bravčové pliecko. Už tam, v „kšefte“ som vedel, čo s ním a ako ho pripravím na „lukulské hody“! Kto rád viac mäsa ako prílohy, nech sa pridá k nám!
porcie
príprava
na 200/180 °C
Suroviny
900-1 000 g |
|
podľa chuti čerstvo mleté |
|
podľa chuti |
|
2-3 PL („Šrácova predzásypka“) |
|
Zálievková „emulzia“: | |
500-600 ml |
|
6-8 strúčikov pretlačený |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL čerstvo mleté |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
2-3 PL |
|
1 ks väčšia |
|
1 ČL |
|
400-500 ml |
|
Príloha: | |
podľa potreby |
|
Postup
-
1
tak toto sú tie dva moje „babušíky“; už pri ich príprave mi tiekli z úst „slzy“, ako psovi akademika Pavlova; začneme večer pred dňom „D“, ale ešte lepšie 2÷3 dni pred ním, lebo vône čerstvo mletého čierneho korenia (čMČK) a v mažiari hrubo drvenej rasce, tak mäsko prechutia a správne „naladia na nami dirigovanú nôtu”; takže rezy, bez vyklepania, som obojstranne hojne posypal čMČK a drvenou rascou a dlaňou ich nežne „vťapkal“ do masa,
-
2
ktoré som, taktiež obojstranne, obalil v predzásypke, hrdiacej sa mojim „nickname“
-
3
potom som ich, jeden na druhom, obalil do kuchyňskej priehľadnej fólie a uložil do chladničky,
-
4
kde si pokojne „hoväli“ od piatka do nedele, kedy som ich servíroval k obedu; do pomocnej misky som si pripravil zálievkovú emulziu; do ~ ½ litra domáceho hovädzieho vývaru som pretlačil 6 strúčikov cesnaku a vsypal po ML (Mokka Lyžička = približne ½ KL) soli, ďumbiera v prášku, mletej rasce, mletej červenej sladkej i štípľavej papriky, čMČK a dôkladne premiešal; pôvodne som plánoval vlastné „peč_dusenie“ realizovať v pekáči z jenského skla, ale nakoniec som sa rozhodol pre jednoduchú technológiu! Všetko v jednom hrnci, resp. panvici,
-
5
v ktorej som rozpálil dobré 2 PL doma škvarenej bravčovej masti,
-
6
na nej, asi po 3´ obojstranne, opiekol bravčové plátky (rezy)
-
7
na pekné červenohnedo,
-
8
jemne, nežne, pozorne ich preložil na pomocnú tácňu; výpek v panvici som oddelil od dna a na ňom krátko orestoval väčšiu červenú cibuľu, pokrájanú na hrubšie ~ 5 mm „mesiačiky“
-
9
opečené bravčové rezy som pomocou štetca ponatieral pripravenou „emulziou“,
-
10
natretou stranou ich vrátil na panvicu s orestovanou cibuľou a teraz "emulziu" naniesol aj na nenatretú stranu; posypal celou rascou
-
11
a na 12´ vložil do vyhriatej rúry na 200 °C (400 °F); potom som panvicu s mäsom óóópatrne vybral, plátky šikovne otočil, vzápätí ponatieral „emulziou“, opäť posypal celou rascou a vrátil na ďalších 12´ do rúry; do zvyšku „emulzie“ som vlial druhú ½ hovädzieho vývaru (~ 400÷500 ml), teplotu znížil na 180 °C (350 °F), panvicu na mriežke som povytiahol z rúry, mäso podlial ½ „emulzie“ a teraz už prykryté pokrievkou nechal dusiť 60´; po uplynutí hodinky som mäso v panvici na mriežke pomocou kuchyňslých klieští a „podberáka“ otočil, podlial zvyškom „emulzie“ a prikryté nechal ešte raz 60´ dodusiť
-
12
hotové (?vidíte tu krásu, cítite ich vôňu, máte na jazyku ich chuť?) som ich podával
-
13
so zemiakovou kašou a broskyňovo_mandarínkovým kompótom !
perfektný chuťové bunky dráždiaci recept s dokonalým fotopostupom a úžasným foto :-)
tvoja práca za ***** zaslúžených.