Pečené bravčové pliecko
Pečené bravčové pliecko

Bravčové pliecko pečené na cibuli a cesnaku (a smrčkovcoch alebo aj bez)

janikbj - fotkajanikbj, 10. apríla 2017
Bravčové pliecko pečené na cibuli a cesnaku (a smrčkovcoch alebo aj bez)
Foto: janikbj

Inšpirácia na prípravu mäsa je z internetu, ale nepamätám presne odkiaľ, tak píšem, ako som si zapamätala a pripravovala ja. Keďže je sezóna smrčkovcov, manželovi som urobila verziu s nimi, sebe bez. Obidve boli super.

Suroviny

1 kg
2-3 ks
1 hlavička
2-3 PL
 (alebo masť)
nemusia byť (alebo iné lesné huby)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäso si nakrájame na plátky hrubé asi 1 - 1,5 cm. NEklepeme. V hladkej múke (ja som ju zmiešala zo zemiakovým škrobom) si rozmiešame mletú sladkú papriku (asi 1 - 2 čl) a mleté čierne korenie (asi 0,5 čl).

  2. 2

    Do pekáča alebo zapekacej misy dáme na hrubšie mesiačiky pokrájanú cibuľu a celé strúčiky cesnaku. Množstvo podľa chuti, my máme radi, tak som dala celú hlavičku cesnaku a 2 cibule. Ak máme huby, rozložíme ich na cibuľu a cesnak. Môžeme trochu osoliť a okoreniť.

  3. 3

    Plátky mäsa obaľujeme v múke s paprikou a čiernym korením a hneď ich dávame na rozpálený olej alebo masť. Opekáme asi 2 - 3 min. z každej strany, aby sa mäso zatiahlo, príp. aj chytilo trochu farbu. Opečené mäso ukladáme do pekáča na cibuľu. Osolíme.

  4. 4

    Do výpeku nalejeme asi 0,5 l vriacej vody, osolíme a poriadne rozmiešame. Výpekom zalejeme mäso a neprikryté pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov. Mäso občas polejeme výpekom, aby sa nesušilo a ostalo šťavnaté. Asi po pol hodine pečenia ho obrátime a dopekáme do mäkka (ešte asi 40 min.). Múka, v ktorej sme obaľovali mäso pred opečením šťavu pekne zahustí, je možné, že ju bude treba trochu rozriediť (hlavne ak pečieme bez húb, tie pustia nejakú vodu, inak treba sledovať a príp. doliať vriacu vodu, podľa potreby dosoliť). Vhodná príloha zemiaky na akýkoľvek spôsob, ryža, tarhoňa.

    Bravčové pliecko pečené na cibuli a cesnaku (a smrčkovcoch alebo aj bez)   - obrázok 4

Diskusia k receptu

5 komentárov k receptu
Takáto príprava mäsa sa mi páči, len ja by som tú šťavu na konci musela zmixovať kvôli cibuli (muž neznáša väčšie kúsky), ale myslím, že by to chuti neubralo. A recept ide do KK.
ďakujem a verím, že bude chutiť.
Evi, kľudne rozmixuj, tá cibuľa je tam upečená (udusená v šťave) úplne domäkka a okrem chuti urobí dobre aj v konzistencii omáčky :)
@Rulik (13.4.2017 17:10)

pri tých hrubších plátkoch bolo mäso také akurát, nerozpadalo sa. ešte som ho nechala v horúcej rúre, už prikryté, asi 10 min.,kým sa dovarili zemiaky a stále bolo fajnové. možno ho spevní aj to obalenie v múke a rýchle opekanie, to neviem, každopádne, šťavnatosť v mäse uchová naisto :)
prajem krásne sviatky

Pridaj komentár k receptu: