Bravčové pliecko pečené na cibuli a cesnaku (a smrčkovcoch alebo aj bez)
Foto: janikbj
Inšpirácia na prípravu mäsa je z internetu, ale nepamätám presne odkiaľ, tak píšem, ako som si zapamätala a pripravovala ja. Keďže je sezóna smrčkovcov, Zobraziť celý popisInšpirácia na prípravu mäsa je z internetu, ale nepamätám presne odkiaľ, tak píšem, ako som si zapamätala a pripravovala ja. Keďže je sezóna smrčkovcov, manželovi som urobila verziu s nimi, sebe bez. Obidve boli super.
Postup
-
1
Mäso si nakrájame na plátky hrubé asi 1 - 1,5 cm. NEklepeme. V hladkej múke (ja som ju zmiešala zo zemiakovým škrobom) si rozmiešame mletú sladkú papriku (asi 1 - 2 čl) a mleté čierne korenie (asi 0,5 čl).
- 2
Do pekáča alebo zapekacej misy dáme na hrubšie mesiačiky pokrájanú cibuľu a celé strúčiky cesnaku. Množstvo podľa chuti, my máme radi, tak som dala celú hlavičku cesnaku a 2 cibule. Ak máme huby, rozložíme ich na cibuľu a cesnak. Môžeme trochu osoliť a okoreniť.
- 3
Plátky mäsa obaľujeme v múke s paprikou a čiernym korením a hneď ich dávame na rozpálený olej alebo masť. Opekáme asi 2 - 3 min. z každej strany, aby sa mäso zatiahlo, príp. aj chytilo trochu farbu. Opečené mäso ukladáme do pekáča na cibuľu. Osolíme.
- 4
Do výpeku nalejeme asi 0,5 l vriacej vody, osolíme a poriadne rozmiešame. Výpekom zalejeme mäso a neprikryté pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov. Mäso občas polejeme výpekom, aby sa nesušilo a ostalo šťavnaté. Asi po pol hodine pečenia ho obrátime a dopekáme do mäkka (ešte asi 40 min.). Múka, v ktorej sme obaľovali mäso pred opečením šťavu pekne zahustí, je možné, že ju bude treba trochu rozriediť (hlavne ak pečieme bez húb, tie pustia nejakú vodu, inak treba sledovať a príp. doliať vriacu vodu, podľa potreby dosoliť). Vhodná príloha zemiaky na akýkoľvek spôsob, ryža, tarhoňa.
Tiež bravčové pliecko:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Evi, kľudne rozmixuj, tá cibuľa je tam upečená (udusená v šťave) úplne domäkka a okrem chuti urobí dobre aj v konzistencii omáčky :)
pri tých hrubších plátkoch bolo mäso také akurát, nerozpadalo sa. ešte som ho nechala v horúcej rúre, už prikryté, asi 10 min.,kým sa dovarili zemiaky a stále bolo fajnové. možno ho spevní aj to obalenie v múke a rýchle opekanie, to neviem, každopádne, šťavnatosť v mäse uchová naisto :)
prajem krásne sviatky