Pečené bravčové pliecko
Pečené bravčové pliecko

Bravčové pliecko pečené na cibuli a cesnaku (a smrčkovcoch alebo aj bez)

janikbj - fotkajanikbj, 10. apríla 2017
Bravčové pliecko pečené na cibuli a cesnaku (a smrčkovcoch alebo aj bez)
Foto: janikbj

Inšpirácia na prípravu mäsa je z internetu, ale nepamätám presne odkiaľ, tak píšem, ako som si zapamätala a pripravovala ja. Keďže je sezóna smrčkovcov, Zobraziť celý popisInšpirácia na prípravu mäsa je z internetu, ale nepamätám presne odkiaľ, tak píšem, ako som si zapamätala a pripravovala ja. Keďže je sezóna smrčkovcov, manželovi som urobila verziu s nimi, sebe bez. Obidve boli super.

Suroviny

1 kg
2-3 ks
1 hlavička
2-3 PL
 (alebo masť)
nemusia byť (alebo iné lesné huby)




Postup

  1. 1

    Mäso si nakrájame na plátky hrubé asi 1 - 1,5 cm. NEklepeme. V hladkej múke (ja som ju zmiešala zo zemiakovým škrobom) si rozmiešame mletú sladkú papriku (asi 1 - 2 čl) a mleté čierne korenie (asi 0,5 čl).

  2. 2

    Do pekáča alebo zapekacej misy dáme na hrubšie mesiačiky pokrájanú cibuľu a celé strúčiky cesnaku. Množstvo podľa chuti, my máme radi, tak som dala celú hlavičku cesnaku a 2 cibule. Ak máme huby, rozložíme ich na cibuľu a cesnak. Môžeme trochu osoliť a okoreniť.

  3. 3

    Plátky mäsa obaľujeme v múke s paprikou a čiernym korením a hneď ich dávame na rozpálený olej alebo masť. Opekáme asi 2 - 3 min. z každej strany, aby sa mäso zatiahlo, príp. aj chytilo trochu farbu. Opečené mäso ukladáme do pekáča na cibuľu. Osolíme.

  4. 4

    Do výpeku nalejeme asi 0,5 l vriacej vody, osolíme a poriadne rozmiešame. Výpekom zalejeme mäso a neprikryté pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov. Mäso občas polejeme výpekom, aby sa nesušilo a ostalo šťavnaté. Asi po pol hodine pečenia ho obrátime a dopekáme do mäkka (ešte asi 40 min.). Múka, v ktorej sme obaľovali mäso pred opečením šťavu pekne zahustí, je možné, že ju bude treba trochu rozriediť (hlavne ak pečieme bez húb, tie pustia nejakú vodu, inak treba sledovať a príp. doliať vriacu vodu, podľa potreby dosoliť). Vhodná príloha zemiaky na akýkoľvek spôsob, ryža, tarhoňa.

    Bravčové pliecko pečené na cibuli a cesnaku (a smrčkovcoch alebo aj bez)   - obrázok 4

Diskusia k receptu

jack
Také mäsko ľúbime.Skúsim.
evanaaa
Takáto príprava mäsa sa mi páči, len ja by som tú šťavu na konci musela zmixovať kvôli cibuli (muž neznáša väčšie kúsky), ale myslím, že by to chuti neubralo. A recept ide do KK.
janikbj
ďakujem a verím, že bude chutiť.
Evi, kľudne rozmixuj, tá cibuľa je tam upečená (udusená v šťave) úplne domäkka a okrem chuti urobí dobre aj v konzistencii omáčky :)
rulik
pekné, mne sa to zvykne časom rozpadnúť, asi nie som dosť opatrný
janikbj
@Rulik (13.4.2017 17:10)

pri tých hrubších plátkoch bolo mäso také akurát, nerozpadalo sa. ešte som ho nechala v horúcej rúre, už prikryté, asi 10 min.,kým sa dovarili zemiaky a stále bolo fajnové. možno ho spevní aj to obalenie v múke a rýchle opekanie, to neviem, každopádne, šťavnatosť v mäse uchová naisto :)
prajem krásne sviatky




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia