Dusené bravčové karé

Bravčové na skaramelizovanej cibuli (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Chuťovka a navyše jednoduchá a rýchla. Dielo vzniklo čistou náhodou.* No, náhodou! Vzhľadom na „hotovosť 80-nika v bugiľári“ sa u mňa prejavuje aj „syndróm vyhorenia“, či skôr držgroša. V obchode som zbadal balenie už naporcovaného bravčového karé za seniorskú cenu. No, nekúp to! Po druhé, ale zavážilo to ako prvé, pri lekárskej prehliadke asi pred tromi mesiacmi nám v krvi namerali „zvýšené čísla“ cukru a cholesterolu. Takže, buď tabletky, alebo schudnúť! … ide sa na „kontrolované“ stravovanie.

2-4
porcie
15 (+ odležanie) minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. … ako na perzskom trhu! Mäso (6 plátkov) som kúpil už porciované, 5-7 mm hrubé a naklepané, takže som mal uľahčenú prácu.
  2. Poskladal som si ho do pyramídy, po obvode som na nej urobil 5 zárezov.
  3. rozložil na celofánovú fóliu a každý plátok obojstranne posolil, posypal čerstvo mletým korením a jemne pomazal celozrnnou dijonskou horčicou.
  4. Následne som ich vložil do „kysky“, zalial coca colou (jej agresivita má výborný účinok na mäsá) a
  5. pod pokrievkou na 2,5 hodiny (najlepšie cez noc) vložil do chladničky, než mäso tepelne upravím.
  6. Tak a ide sa na „vec“! Plátky z bravčového karé som obojstranne opiekol po 3-4 minúty,
  7. preložil ho na pomocný tanier a vo výpeku orestoval asi na 5 mm pokrájanú veľkú žltú cibuľu, po premiešaní, do jej stredu, vložil polievkovú lyžicu hnedého cukru a nechal skaramelizovať. Potom som pridal plátky zo štyroch strúčikov cesnaku, po premiešaní vložil 2 PL masla a
  8. okorenil (korenie Nahrin na mäso, ak by som ho nemal stačí aj grilovacie korenie, paprika mletá sladká a Harissa pikant), premiešal, zo 2-3 minúty nechal zladiť chute,
  9. vložil predpečené plátky mäsa,
  10. zalial kuracím vývarom a
  11. pod pokrievkou asi 20 minút dusil, potom ochutnal, no dochucovať nebolo potrebné.
  12. Za horúca som plátky mäsa poukladal ma taniere, pridal skaramelizovanú cibuľu a ako prílohu tentoraz pokrájanú žltú paradajku. … a mohli sme „diétovať“. Naozaj chutné a množstvo stačilo. Skúsenosť, podávať a jesť horúce, lebo postupným ochladzovaním mäso začína tvrdnúť!