Dusené bravčové karé
Bravčové na skaramelizovanej cibuli (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Chuťovka a navyše jednoduchá a rýchla. Dielo vzniklo čistou náhodou.* No, náhodou! Vzhľadom na „hotovosť 80-nika v
bugiľári“ sa u mňa prejavuje aj „syndróm vyhorenia“, či skôr držgroša. V obchode som zbadal balenie už naporcovaného
bravčového karé za seniorskú cenu. No, nekúp to! Po druhé, ale zavážilo to ako prvé, pri lekárskej prehliadke asi pred tromi
mesiacmi nám v krvi namerali „zvýšené čísla“ cukru a cholesterolu. Takže, buď tabletky, alebo schudnúť! … ide sa na
„kontrolované“ stravovanie.
2-4 porcie |
15 (+ odležanie) minút príprava |
25-30 minút tepelná úprava |
Postup
- … ako na perzskom trhu! Mäso (6 plátkov) som kúpil už porciované, 5-7 mm hrubé a naklepané, takže som mal uľahčenú prácu.
- Poskladal som si ho do pyramídy, po obvode som na nej urobil 5 zárezov.
- rozložil na celofánovú fóliu a každý plátok obojstranne posolil, posypal čerstvo mletým korením a jemne pomazal celozrnnou dijonskou horčicou.
- Následne som ich vložil do „kysky“, zalial coca colou (jej agresivita má výborný účinok na mäsá) a
- pod pokrievkou na 2,5 hodiny (najlepšie cez noc) vložil do chladničky, než mäso tepelne upravím.
- Tak a ide sa na „vec“! Plátky z bravčového karé som obojstranne opiekol po 3-4 minúty,
- preložil ho na pomocný tanier a vo výpeku orestoval asi na 5 mm pokrájanú veľkú žltú cibuľu, po premiešaní, do jej stredu, vložil polievkovú lyžicu hnedého cukru a nechal skaramelizovať. Potom som pridal plátky zo štyroch strúčikov cesnaku, po premiešaní vložil 2 PL masla a
- okorenil (korenie Nahrin na mäso, ak by som ho nemal stačí aj grilovacie korenie, paprika mletá sladká a Harissa pikant), premiešal, zo 2-3 minúty nechal zladiť chute,
- vložil predpečené plátky mäsa,
- zalial kuracím vývarom a
- pod pokrievkou asi 20 minút dusil, potom ochutnal, no dochucovať nebolo potrebné.
- Za horúca som plátky mäsa poukladal ma taniere, pridal skaramelizovanú cibuľu a ako prílohu tentoraz pokrájanú žltú paradajku. … a mohli sme „diétovať“. Naozaj chutné a množstvo stačilo. Skúsenosť, podávať a jesť horúce, lebo postupným ochladzovaním mäso začína tvrdnúť!