Bravčové kúsky s cuketou a sezamom v jemne pálivej omáčke

mandarin999 - fotkamandarin999, 28. februára 2016

Rada skúšam nové veci, nové recepty, hľadám rôzne možnosti a variácie. Výsledkom toho bol aj môj ďalší recept vhodný najmä ako hlavné jedlo. Spojenie Zobraziť celý popisRada skúšam nové veci, nové recepty, hľadám rôzne možnosti a variácie. Výsledkom toho bol aj môj ďalší recept vhodný najmä ako hlavné jedlo. Spojenie mäska, cukety, sezamu a jemne kyslo - pálivej omáčky určite pohladí nielen moje chuťové poháriky. Ide o nenáročný recept, ktorý vyzerá nenápadne, no predsa z hľadiska ingrediencií a spojenia chutí to nie je úplná klasika. Vyskúšajte a presvedčte sa.

5
porcií
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 g (orech)
1 ks väčšia
3 PL
1 ČL
400 ml
podľa potreby 1 PL
2 ČL
3 - 4 strúčiky
1 ks malá




Postup

  1. 1

    Bravčové mäso si umyjeme, osušíme, odblaníme a nakrájame na menšie kúsky prípadne rezance. Ochutíme soľou, korením, prípadne pridáme ešte nejaké korenie na mäso (podľa chuti) pre zvýraznenie chuti.

  2. 2

    Cesnak a cibuľu si očistíme a nakrájame na čo najmenšie kúsky. Tie orestujeme na troche rozpáleného masla a olivového oleja. Cibuľku a cesnak jemne opečieme do sklovita a pridáme k nim mäsko. Mäsko opečieme z každej strany , pridáme sezam. Minútku na to mäsko podlejeme vodou - nie príliš veľké množstvo a podusíme.

  3. 3

    Cuketu si umyjeme a nakrájame na menšie štvorčeky (nezbavujeme ju šupky). Povaríme ju v osolenej vode tak, aby bola mäkká, no nie príliš rozvarená. Po uvarení ju scedíme.

  4. 4

    Mäsko dusíme do mäkka. V miske si rozmiešame kyslú smotanu, dijonskú horčicu, tahini pastu, arašidový olej a 2 lyžičky kajanského korenia. Opatrne túto zmes prilievame do mäska a neustále miešame. Krátko povaríme a pridáme cuketu. Ak sa nám omáčka zdá byť riedka, môžeme zahustiť troškou múky. Ja múku pridávam iba minimálne a lepšiu konzistenciu a chuť získam pridaním cca 50 g masla. Ak chceme viac pikantnú omáčku, ešte ju dochutíme kajanským korením, ktoré môže nahradiť i mletá štipľavá paprika alebo chilli.

  5. 5

    Ja som to pre tento krát podávala s ryžou, no hodia sa k tomu i zemiaky, tarhoňa, pyré či rôzne zeleninové prílohy. Každému podľa chuti.

Diskusia k receptu

mesiar50
Veľmi pekne a chutne prezentované jedlo.
☆ ☆ ☆ ☆ ☆
mandarin999
@Kukulienka71 (29.2.2016 11:37)
Ďakujem, v podstate cuketa sa môže dusiť spolu s mäsom, no aby som predišla možnému rozvareniu, uvarila som ju separátne a popredu :)

mandarin999
@Kukulienka71 (29.2.2016 11:37)
Ďakujem, v podstate cuketa sa môže dusiť spolu s mäsom, no aby som predišla možnému rozvareniu, uvarila som ju separátne a popredu :)

bembo
Pekný recept,už je v KK.si šikovná