Bravčové kocky s cuketou a pšenom

lamey - bez fotkylamey, 9. septembra 2015
Bravčové kocky s cuketou a pšenom
Foto: lamey

Nemám veľmi rada ryžu, takže testujem prílohy, ktoré ju nahradia. V poslednom čase je mojim veľkým favoritom pšeno, čo je v podstate lúpané proso. Zobraziť celý popisNemám veľmi rada ryžu, takže testujem prílohy, ktoré ju nahradia. V poslednom čase je mojim veľkým favoritom pšeno, čo je v podstate lúpané proso. Táto potravina nie je veľmi známa a pritom je to jedna z najzdravších obilnín. Je prirodzene bezlepková, takže je viac ako vhodná pre celiatikov, je zásaditá - pomáha pri zvýšenej žalúdočnej kyseline a obsahuje veľké množstvo vitamínov (napr. železo, kremík atď.)

2
porcie
10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 ks
1 ks
 (lúpané proso)




Postup

  1. 1

    V hrnci rozohrejeme trochu oleja a upražíme na ňom cibuľku do hneda. Zarestujeme mäso do biela, aby sa zatiahlo. Posolíme, pridáme koreniny a podlejeme cca 1 - 1,5 dcl vody. Cuketu nakrájame na kocky a pridáme k mäsku. Necháme dusiť približne 30 - 45 minút kým mäso nie je mäkké a prebytočná voda sa neodparí.

  2. 2

    Pšeno poriadne premyjeme niekoľkokrát (aby sa vyplavila horkosť). Do hrnca dáme trochu olivového oleja a jemne na ňom prepražíme pšeno, skôr len aby sa zrniečka obalili. Zalejeme vodou v pomere 1:2 (pšeno:voda), posolíme a necháme zovrieť. Varíme na slabšom plameni cca 15 minút. Ochutiť môžeme koreninami alebo bylinkami podľa chuti.

  3. 3

    Ako príloha je výborná zelenina - čerstvá alebo grilovaná. Ja som zvolila tzatziky.

    Bravčové kocky s cuketou a pšenom - obrázok 3

Diskusia k receptu

tiginko
zaujímavé pre mňa je to, že niekto, kto propaguje pšeno, vpašuje do receptu bravčové mäso. To sa trošku vymyká dnešným "trendom". Takže môj záver: prapodivná kombinácia, ale určite chutná, lebo bravčové mäso je mňam a pšeno je zdravé a mám ho rada. Si proste rozporuplná @lamey ako ja, takže u mňa máš malé bezvýznamné plus :-)
lamey
@tiginko :-) ďakujem, cením si to. máš pravdu dnešný trend je, že bravčové mäso je smŕŕŕŕť. osobne som nejako neprišla na to prečo... bravčové mäso je veľký zdroj bielkovín a sú časti bravčového, ktoré nie sú mastné. okrem toho ma nebaví všade cápať kuracie prsia len preto, že je to moderné...
takina48
dobrý recept, ja už varím len hovädzie a bravčové, kuracie u nás už nikto nechce, maximálne prsia aj to len občas... určite vyskúšam, pšeno robievam - naposledy som robila plnené papriky - namiesto ryže som dala pšeno, moji to ofrflali ale mne to chutilo, takže určite recept vhodný vyskúšania..
jujoska
najlepsie je pseno dat do sitka s malymi otvormi a preliat ho vacsim mnozstvom vriacej vody z kanvice. Podla fotky sa mi zda, ze ho mas trochu rozvarene, psenu staci 12 minut a vody 1:1,5, aspon podla mojich skusenosti. Potom ho uz nechat len postat cca 15 min a vidlickami nasuchorit
monty469
Pšeno môžem a určite je to lepšie z mäsom ako so zeleninou,ale pri diéte kombinujem len so zeleninou.Aj tak chválim




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia