Bravčové kocky s cuketou a pšenom
Autor receptu: lamey
Nemám veľmi rada ryžu, takže testujem prílohy, ktoré ju nahradia. V poslednom čase je
mojim veľkým favoritom pšeno, čo je v podstate lúpané proso. Táto potravina nie je
veľmi známa a pritom je to jedna z najzdravších obilnín. Je prirodzene bezlepková, takže
je viac ako vhodná pre celiatikov, je zásaditá - pomáha pri zvýšenej žalúdočnej kyseline a
obsahuje veľké množstvo vitamínov (napr. železo, kremík atď.)
2 porcie |
10 minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Postup
- V hrnci rozohrejeme trochu oleja a upražíme na ňom cibuľku do hneda. Zarestujeme mäso do biela, aby sa zatiahlo. Posolíme, pridáme koreniny a podlejeme cca 1 - 1,5 dcl vody. Cuketu nakrájame na kocky a pridáme k mäsku. Necháme dusiť približne 30 - 45 minút kým mäso nie je mäkké a prebytočná voda sa neodparí.
- Pšeno poriadne premyjeme niekoľkokrát (aby sa vyplavila horkosť). Do hrnca dáme trochu olivového oleja a jemne na ňom prepražíme pšeno, skôr len aby sa zrniečka obalili. Zalejeme vodou v pomere 1:2 (pšeno:voda), posolíme a necháme zovrieť. Varíme na slabšom plameni cca 15 minút. Ochutiť môžeme koreninami alebo bylinkami podľa chuti.
- Ako príloha je výborná zelenina - čerstvá alebo grilovaná. Ja som zvolila tzatziky.