Bravčové kocky s cuketou a pšenom

Autor receptu: lamey

Nemám veľmi rada ryžu, takže testujem prílohy, ktoré ju nahradia. V poslednom čase je mojim veľkým favoritom pšeno, čo je v podstate lúpané proso. Táto potravina nie je veľmi známa a pritom je to jedna z najzdravších obilnín. Je prirodzene bezlepková, takže je viac ako vhodná pre celiatikov, je zásaditá - pomáha pri zvýšenej žalúdočnej kyseline a obsahuje veľké množstvo vitamínov (napr. železo, kremík atď.)

2
porcie
10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. V hrnci rozohrejeme trochu oleja a upražíme na ňom cibuľku do hneda. Zarestujeme mäso do biela, aby sa zatiahlo. Posolíme, pridáme koreniny a podlejeme cca 1 - 1,5 dcl vody. Cuketu nakrájame na kocky a pridáme k mäsku. Necháme dusiť približne 30 - 45 minút kým mäso nie je mäkké a prebytočná voda sa neodparí.
  2. Pšeno poriadne premyjeme niekoľkokrát (aby sa vyplavila horkosť). Do hrnca dáme trochu olivového oleja a jemne na ňom prepražíme pšeno, skôr len aby sa zrniečka obalili. Zalejeme vodou v pomere 1:2 (pšeno:voda), posolíme a necháme zovrieť. Varíme na slabšom plameni cca 15 minút. Ochutiť môžeme koreninami alebo bylinkami podľa chuti.
  3. Ako príloha je výborná zelenina - čerstvá alebo grilovaná. Ja som zvolila tzatziky.