Foto: katka78
Jednoduché, chutné a pomerne rýchlo hotové jedlo.
Suroviny
Mäso+marináda: | |
600 g |
|
2 - 3 strúčiky |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Omáčka: | |
500 g |
|
3 ks |
|
1 ks |
|
1,5 dl |
|
3 - 5 dl |
|
2 - 3 strúčiky |
|
|
|
|
|
Na posypanie: | |
(alebo jarná cibuľka) |
|
Postup
-
1
Mäso si pripravím ako prvé. Z očisteného karé narežem jednotlivé porcie. Mne vyšlo 5ks. Naklepem, osolím, ochutím korením, bylinkami a pretlačeným cesnakom, pokvapkám citrónovou šťavou a prelejem olejom. Komu viac vyhovuje, urobí si z uvedených surovín samostatne marinádu a v nej nechá mäso aspoň pol hodinu odležať. Hoci som robila jedlo tentokrát z karé, výborné je aj z br.panenky pripravenej vcelku, nakrájanej tesne pred podávaním.
-
2
Kým sa mäso marinuje, pripravím si zeleninu.
-
3
Očistenú cibuľu nakrájam na drobno a mrkvu na kolieska.
-
4
Šampiňóny rozdelím - polovicu z nich nakrájam na väčšie kusy (budú sa dusiť v omáčke) a tú druhú na pekné plátky (použijú sa až v závere).
-
5
Na panvici rozohrejem olej a naraz pridám všetku zeleninu - cibuľu, mrkvu a polovicu šampiňónov (tie na hrubšie nakrájané).
-
6
Podusím, kým trochu zmäknú a cibuľa má "zlatú" farbu.
-
7
Podlejem vínom a nechám odpariť. Následne podlejem vývarom a mierne dusím. Spolu cca 20 minút. V prípade potreby ešte podlievam vývarom, resp. vodou.
-
8
V závere dochutím lisovaným cesnakom a krátko prehrejem.
-
9
Na konci by sa mala omáčka precediť a k mäsu podávať len so zvyšnými šampiňónmi, (tie nakrájané na plátky, ktoré sme si predtým odložili), ktoré teraz len krátko podusím na masle. Pevnú zložku z precedenej omáčky v žiadnom prípade nevyhadzujem, skvele chutí na čerstvom domácom chlebíku ako vynikajúca hubová nátierka! Ja som však tentoraz omáčku necedila, nechala som všetko spolu.
- 10
Mäso pripravujem súbežne s omáčkou, kým sa zelenina dusí, je dostatok priestoru na mäso aj prílohu. Odležané rezne sprudka z oboch strán opečiem na horúcej masti, prikryjem alobalom a na 10 minút ešte vložím do rúry vyhriatej na 170°C.
- 11
Podávam napríklad s ryžou, posypané jarnou cibuľkou. Petržlenová vňať by sa mi hodila viac, no starú som už minula a mladá ešte nestihla dorásť.
- 12
Je to pomerne rýchle jedlo, mäso, prílohu aj omáčku som robila viacmenej súbežne a do hodiny sme mohli jesť.
- 10
nádherná titulná fotka a aj celý postu zrozumiteľne napísaný, fotograficky krásne zdokumentovaný.
@medovn íček ja som ich kúpila na trhu (boli maďarské) ale občas ich vídať aj v tescu, či kauflande atď ako píše aj @eviana . Samozrejme, v tomto recepte sa dajú nahradiť aj bielymi ;-)