Bravčové karé na hnedých šampiňónoch (fotorecept)
Autor receptu: katka78
Jednoduché, chutné a pomerne rýchlo hotové jedlo.
Postup
- Mäso si pripravím ako prvé. Z očisteného karé narežem jednotlivé porcie. Mne vyšlo 5ks. Naklepem, osolím, ochutím korením, bylinkami a pretlačeným cesnakom, pokvapkám citrónovou šťavou a prelejem olejom. Komu viac vyhovuje, urobí si z uvedených surovín samostatne marinádu a v nej nechá mäso aspoň pol hodinu odležať.
Hoci som robila jedlo tentokrát z karé, výborné je aj z br.panenky pripravenej vcelku, nakrájanej tesne pred podávaním.
- Kým sa mäso marinuje, pripravím si zeleninu.
- Očistenú cibuľu nakrájam na drobno a mrkvu na kolieska.
- Šampiňóny rozdelím - polovicu z nich nakrájam na väčšie kusy (budú sa dusiť v omáčke) a tú druhú na pekné plátky (použijú sa až v závere).
- Na panvici rozohrejem olej a naraz pridám všetku zeleninu - cibuľu, mrkvu a polovicu šampiňónov (tie na hrubšie nakrájané).
- Podusím, kým trochu zmäknú a cibuľa má "zlatú" farbu.
- Podlejem vínom a nechám odpariť. Následne podlejem vývarom a mierne dusím. Spolu cca 20 minút. V prípade potreby ešte podlievam vývarom, resp. vodou.
- V závere dochutím lisovaným cesnakom a krátko prehrejem.
- Na konci by sa mala omáčka precediť a k mäsu podávať len so zvyšnými šampiňónmi, (tie nakrájané na plátky, ktoré sme si predtým odložili), ktoré teraz len krátko podusím na masle.
Pevnú zložku z precedenej omáčky v žiadnom prípade nevyhadzujem, skvele chutí na čerstvom domácom chlebíku ako vynikajúca hubová nátierka!
Ja som však tentoraz omáčku necedila, nechala som všetko spolu.
- Mäso pripravujem súbežne s omáčkou, kým sa zelenina dusí, je dostatok priestoru na mäso aj prílohu.
Odležané rezne sprudka z oboch strán opečiem na horúcej masti, prikryjem alobalom a na 10 minút ešte vložím do rúry vyhriatej na 170°C.
- Podávam napríklad s ryžou, posypané jarnou cibuľkou. Petržlenová vňať by sa mi hodila viac, no starú som už minula a mladá ešte nestihla dorásť.
- Je to pomerne rýchle jedlo, mäso, prílohu aj omáčku som robila viacmenej súbežne a do hodiny sme mohli jesť.