Bratislavské orechové rožky fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 8. októbra 2013
Bratislavské orechové rožky (fotorecept)
Foto: babkamt

V nedeľu som dostala chuť na niečo orechové. Spravila som tieto rožky.

12 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
100 g
230 ml
1 ks
2 PL (rum)
1 ks
1 PL
Kvások:
200 ml
21 g
1 čl
1 čl
Cesto:
250 g
250 g
3 ks
150 g
75 g
1 čl
1 ks




Postup

  1. 1

    V prvom rade som si pomlela orechy.Bolo ich niečo vyše 500 gramov.

    Bratislavské orechové rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zohriala som si 230 ml mlieka , pridala som 100 g cukru , vanilku . Potom som vložila orechy , prevarila som ich . Do vychladnutých som pridala 2 polievkové lyžičky rumu . Kto nemá dostatok orechov , môže pridať 100 g mleté piškóty. Ja som nepridala.

    Bratislavské orechové rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do chladnúcich orechov som dala aj nastrúhanú kôru z jedného citróna a 1 pl oleja.

    Bratislavské orechové rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz je ten správny čas zarobiť cesto. Zarobila som si kvások z polovičky droždia , lyžicky múky a 1 čl cukru a 200 ml vlažného mlieka.. Odvážila som si múku , pridala som práškový a vanilkový cukor, preosiala som ju. V druhej miske som vymiešala maslo so žĺtkami a cukrom.

    Bratislavské orechové rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do vymiešanej hmoty som pridala vykysnutý kvások. Vypracovala som cesto a hneď som s ním ďalej pracovala.

    Bratislavské orechové rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto som si rozdelila na 5 častí , aby sa mi s ním lepšie pracovalo.

    Bratislavské orechové rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vyvaľkala som si jednu časť do obdĺžnika , narezala som si ju na trojuholníky. Z orechov som si v dlani sformovala valček , ktorý som položila na širšiu časť.Spravila som si rohlíky .

    Bratislavské orechové rožky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keďže ma tlačil čas , už som mala vykysnutú knedľu , musela som sa ponáhľať , tak som napokon spravila aj záviny.Rohlíky aj záviny som popichala vidličkou.

    Bratislavské orechové rožky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto som natrela rozhabarkovanými bielkami . Dala som plech pod otvorené okno a zapla som rúru . Kým sa mi zohriala rúra , natrela som ich ešte raz bielkami .

    Bratislavské orechové rožky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Piekla som ich na 200 °C 12 minút.Toto cesto je aj na druhý deň mäkké , ak sa nezje.

    Bratislavské orechové rožky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

daguska
Milujem. Moja babka ich robievala aj makove. Je to skvela klasika.
luss44
takéto sa u nás robia na svadby, aj makové, babka robievala cesto s masťou, už som ich robila podľa jej receptu a neboli ako tie babkine... inak Tvoje sú krásne, mňam :) ukladám si rcp a vyskúšam
monda
rožteky krásne vydarené, aj ja ich mám rada , tiež ich pečiem, sú krásne a chutia vynikajúco a ešte z toľkých orechov mňáám:-) a tie záviny tiež lákajú , druhé mňáám,, dala by som si hned:-)
elysa
aj ja mám rada orechové, dávno som ich nejedla...
zdenka1009
orechové,orechové,to milujem...už sa dlhšie chystám piecť rohlíčky makové,orechové,... dala si mi dobrý tip...uložené v KK :-)
havino
ohromné, tak dobre vyzerajúúú, viem,že aj chutia, naštopované orechami, ako sa patríí , 5 *
orchidea
toľko orechov...viem si predstaviť tú nekonečne krásnu chuť...:) pekný receptík...
polovacka
Babkamt , preco robis druhemu nazlost , ked som na tie rozky pozrel - ani si nevies predstavit co sa dialo v mojich ustach / klobuk dole , si dobra kucharka
babkamt
@izabella929 prvé mizli zo stola.@daguska tiež máme radi aj makové. @jackuelina2 ,@tiginko ,@margaretka28 tiež máme radi orechové.
Milá @monda ,keby si prišli včera večer , ešte by sa ti ušlo. Ostalo pol závinu. Ten som pri telke zjedla sama . Potom som sa v noci len prehadzovala....@elysa snažím sa mať v chladničke vždy zopár orechov a za hrsť si z nich beriem k televízoru.@zdenka1009 určite neobanuješ , len upeč :-) Zavdačíš sa rodinke.
babkamt
@salinka , @havino Ďakujem.@orchidea keď orechové , tak potom poriadne. Viem , to sa mi hovorí , keď máme doma orechy a nemusím ich kupovať.
@Mil á @polova čka tiež mávam občas tieto pocity.Neodoľateľnú chuť , slinky sa zbiehajú v ústach.....Ďakujem za pochvalu.
garanco
...nedávno som práve rozmýšľala, že ich upečiem. Recept mám od mojej starej tety, ale ona sa s nim "bavkala". Cesto je takmer rovnaké, ako Tvoje, ale potom si narobila malé guľky - asi 30 gramové, každú rozvaľkala na ovál a tak plnila a formovala, aj fáza pred pečením je v recepte tak, ako u Teba. Mňa však stále odrádzal ten zdĺhavý postup formovania. Teraz upečiem podľa Teba. Vďaka za radu!
babkamt
@medovn íček cením si tvoju pochvalu. Žiaľ už ich niet. Myslela som si , že z nich niečo dám do alobalu a odložím. No nemala som čo odložiť.
@garanco keď mám čas , tiež sa s nimi rada pohrám. Robila som ich v nedeľu a to pre mňa najhorší deň v týždni na varenie.Doobeda bývam 2 -3 hodinky na skype s vnúčatami. Varila som polievku , pečené mäso , knedľu a ešte som robila aj koláč.Som rada , že som ti pomohla.
larja
Tie vyzerajú úúúúúúžasne, ešte mám orechy z minulého roku, rozmýšľala som, čo s nimi a teraz už viem. Urobím tieto rožky, ktoré vyzerajú celkom ako z výrobne. Ďakujem za receptík.
irenaw
ach tá fotka, chcela som si jeden vytiahnuť z monitora ;-) fantázia 5*
babkamt
@larja tiež chcem minúť vlaňajšie orechy, preto teraz robievam orechové.Potom sa pochváľ , či sa ti podarili a či ti chutili.
@irenaw :-)
gabi58
Včera som ich napiekla a musím povedať, že sú naozaj výborné.
Super rýchla príprava, dobre je, že cesto nemusí kysnúť.
Ráno boli stále mäkké. Iné už piecť nebudem.
Vďaka za úžasný recept.
babkamt
@janger tieto rožky nikdy nesklamú.
@gabi58 z tohto cesta pečiem roky.Nikdy sa mi nestalo , že by sa nepodarili.Všetkým chutilo.Som rada , že si spokojná s receptom.Ja Ďakujem tebe , že si sa ozvala s ohodnotením vyskúšaného receptu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia