Bratislavské orechové rožky (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

V nedeľu som dostala chuť na niečo orechové. Spravila som tieto rožky.

12 minút
na 200 °C

Postup

  1. V prvom rade som si pomlela orechy.Bolo ich niečo vyše 500 gramov.
  2. Zohriala som si 230 ml mlieka , pridala som 100 g cukru , vanilku . Potom som vložila orechy , prevarila som ich . Do vychladnutých som pridala 2 polievkové lyžičky rumu . Kto nemá dostatok orechov , môže pridať 100 g mleté piškóty. Ja som nepridala.
  3. Do chladnúcich orechov som dala aj nastrúhanú kôru z jedného citróna a 1 pl oleja.
  4. Teraz je ten správny čas zarobiť cesto. Zarobila som si kvások z polovičky droždia , lyžicky múky a 1 čl cukru a 200 ml vlažného mlieka.. Odvážila som si múku , pridala som práškový a vanilkový cukor, preosiala som ju. V druhej miske som vymiešala maslo so žĺtkami a cukrom.
  5. Do vymiešanej hmoty som pridala vykysnutý kvások. Vypracovala som cesto a hneď som s ním ďalej pracovala.
  6. Cesto som si rozdelila na 5 častí , aby sa mi s ním lepšie pracovalo.
  7. Vyvaľkala som si jednu časť do obdĺžnika , narezala som si ju na trojuholníky. Z orechov som si v dlani sformovala valček , ktorý som položila na širšiu časť.Spravila som si rohlíky .
  8. Keďže ma tlačil čas , už som mala vykysnutú knedľu , musela som sa ponáhľať , tak som napokon spravila aj záviny.Rohlíky aj záviny som popichala vidličkou.
  9. Cesto som natrela rozhabarkovanými bielkami . Dala som plech pod otvorené okno a zapla som rúru . Kým sa mi zohriala rúra , natrela som ich ešte raz bielkami .
  10. Piekla som ich na 200 °C 12 minút.Toto cesto je aj na druhý deň mäkké , ak sa nezje.