Brašovská kapusta fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 4. februára 2016

Niečo pre milovníkov bravčoviny, kapusty, kôpru a smotany. Jednoduchá príprava ale vynikajúca chuť.

3
porcie
10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
300 g
0,5 ČL
podľa chuti
50 g
1 ČL
20 g
1 dcl
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Základom je použiť dvojnásobné množstvo kapusty ako mäsa. Z mäsa je vhodný bôčik alebo prerastené čiže tučnejšie pliecko. Kapusta aj mäso sa dávajú variť naraz, tak som použila tlakový hrniec, mala som to skôr hotové. Kto nebude variť pod tlakom, priráta si o niečo dlhší čas prípravy jedla, to sa týka aj veľkosti mäsa. Varíme do jeho úplného zmäknutia. Takže po poriadku: Očistenú a prekrojenú kapustu som zbavila hlúbika a pokrájala ju na útvary hrubé ako palec.

    Brašovská kapusta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umyté mäso som vložila vcelku do hrnca spolu s kapustou, mletou rascou, soľou a zaliala som to litrom vody.

    Brašovská kapusta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hrniec som uzavrela, priviedla k varu, natlakovala, potom znížila plameň a varila 35 minút. Uvarené mäso som z kapusty vybrala.

    Brašovská kapusta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Slaninu som nakrájala na plátky a tie narezala.

    Brašovská kapusta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V panvici som ich opiekla z oboch strán do chrumkava. V recepte sa výpek vleje do kapusty a zahustí sa smotanovo-múčnou zátrepkou. Ja som zvolila iný postup: k slaninovému výpeku som pridala ešte lyžičku masti a múku som za stáleho miešania opekala do ružova.

    Brašovská kapusta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    To boli asi dve minútky. Plameň som vypla a prisypala som nasekaný kôpor.

    Brašovská kapusta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kapustu som medzitým znova priviedla k varu a vpravila som do nej zápražku za neustáleho miešania metličkou. Povarila som ju pár minút, zatiaľ som nakrájala vybraté mäso na plátky. Ako poslednú som do kapusty primiešala kyslú smotanu.

    Brašovská kapusta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kapusta sa podáva v hlbšom tanieri, s plátkami mäsa a opečenej slaniny. Môže sa servírovať aj s knedľou, my sme ju mali so semienkovým chlebom. Tento recept som našla pod názvom Brassói lucskos káposzta v maďarskej kuchárke.

    Brašovská kapusta (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

30 komentárov k receptu
Tak toto keď uvarím môjmu sobášenému, budem vyhlásená priam za hviezdu. Presne podľa jeho gusta, asi to bude pýtať často. Ďakujem za recept, 5 hviezdičiek pridaných a recept v KK.
Rýchle, chutné, neokukané jedlo. Bude u nás zajtra k obedu. Za pár minút je obed na stole, ja sa môžem ísť kurírovať do postele.
Vsetko co mam rada obsahuje tento receptik,kapusticka dobry to liecik.teraz by som si aj dala a zajtra uz bacila zbavila sa.teraz len obdivujem tvoju sikovnost a slinky utieram no a nabuduce to aj vyskusam.
Jaj toto jedlo mám veľmi rád. Je to dobrota nekonečna. Nevedel som, že je to Brašovská kapusta, voláme to kapustový prívarok a je bez kôpru. Dávam 5*.
Ďakujem za ďalšie pekné hodnotenia, potešili ma:-)
@kecemis , to je česť pre mňa;-) Rumuni majú výbornú kuchyňu inak, nezabudni zreferovať potom, či sa oplatilo.
@patroveckypitrs , tiež vieš priam umelecky lichotiť pod receptami
@mikomi , určite nie, je tam len deci smotany, to dodá jedlu ten správny šmrnc.
@babidka , to dúfam aj ja, si milá:-)
@jack , kapusta vylieči veľa neduhov, som rada, že sa ti recept páči
@pilcik , áno, je to veľmi podobné kapustovému prívarku, len je vytunovaný mäsom, čo sa v ňom varilo a kôpor už dá či nedá každý ako sa mu ráči. My ho máme radi a pasuje mi aj tu.
v zime fičím na kyslej kapuste, ale ako zmenu beriem, nepoznám, takže ukladám, kôpor podľa uváženia, ale celkovo chuťovo mi recept pasuje
Trosku nezvycajna (teda aspon pre mna) kombinacia kapusta-kopor. Nejako si to neviem spolu predstavit... Nuz ale ja rada skusam, nebranim sa ani novym chutiam, kombinaciam. Tak preco nie ;-). Ak vyskusam, dam vediet ☺.
Úžasný, nádherný recept. Krásná fotodokumentace. Já jsem to vždy takyy fotila, ale přišla jsem tak o 2 fotoaparády díky páře, která mi zničila displej a tak opravdu nerada fotím fotopostup. @Kukulienka71 , jsi moc šikovná a tvůj recept mne zaujal :-)
Ďakujem pekne, @remcula , tá spevavá čeština sa dobre číta, čo tam po chybách:-) Na objektív dávam pozor, ale niekedy sa mi stane, že otvorím horúcu rúru a ovanie mi drahé sklíčka na okuliaroch, keď si ich zabudnem sňať, to si potom v duchu nadávam...veľa by mi bolo pomohlo pred rokmi, ak by som bola videla určité fázy prípravy jedla na fotkách, preto to robím, hádam to niekomu pomôže, akej farby som mala zápražku povedzme;-)
Tak tvoja kapusta bola dnes u nas na obedo veceru. Nemam fotku pretoze dom mame hore nohami, robim taku mensiu rekonstrukciu. Bola to vyborna pochutka. Musim sa priznat, varila dcera, ale pod mojim dozorom. Namiesto muky sme museli pouzit bezlepkovu, ale to na chute neubralo. Dakujem, urcite bude castejsie.
Taktuto podobnú varila moja mama, no zahustila smotanou, stačí 30% a pridala aj pokrájané paradajku. Druha varianta, mesko podusila ako na gulasek a potom pridala vsetko co v prvej variante. A ten kôpor musel byt. Da sa jesť s knedľou, bars akou, zemiakmi aj s chlebom ci pečivom. Tiez tak robím.
Prvýkrát som jedla kapustový šalát s kôprom ako prílohu k mäsku. Veľmi mi tá kombinácia chutila, tak som si brúsila zuby na tento recept. Výborné, nesklamalo, mne osobne chutila lepšie ako paradajková kapusta a to som ju varila bez mäsa. Vďaka, posielam foto, má nejakú divnú farbu, ale to
sa len maskuje:-)



Pridaj komentár k receptu: