Boršč po slovensky fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 13. novembra 2012
Boršč po slovensky (fotorecept)
Foto: rennatte

Pravý ukrajinský boršč je nákladný na suroviny aj prípravu, tak som si ho zjednodušila a typická surovina červená repa dominuje a dodá polievke krásnu farbu a chuť. Množstvo je na 4 l polievky, lebo boršč sa dá jesť aj celý týždeň a je zo dňa na deň lepší

20
porcií
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
2 ks
1/2 malý
1/2 malý
1/2 malá
2 ks malá
1 veľká
5 strúčikov
200 g varené
1 plechovka
2 KL
2 ks
150 ml
2 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cibuľu nakrájame na mesiačiky, cesnak polovicu na plátky a polovicu pretlačíme, zeleninu postrúhame na rezančeky,

    Boršč po slovensky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    cibuľu a nakrájaný cesnak opražíme na oleji, pridáme mrkvu, zeler, kaleráb a petržlel, prudko orestujeme

    Boršč po slovensky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridáme repu

    Boršč po slovensky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a hneď aj ocot, aby si repa udržala peknú červenú farbu, inak by vybledla, premiešame,

    Boršč po slovensky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridáme kapustu, osolíme, okoreníme, pridáme rascu a bobkový list, dusíme vo vlastnej šťave asi 10 minút

    Boršč po slovensky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pridáme pretlak, pretlačený cesnak, premiešame, dolejeme vodou a varíme 15 minút

    Boršč po slovensky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    nakoniec pridáme na kocky nakrájané mäso a čerstvú vňaťku

    Boršč po slovensky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    podávame s kopčekom kyslej smotany

    Boršč po slovensky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

palokuchki
Tak ja sa na toto uz dlhsie chystam. Borsc som este nevarila. Jedla som ho v Polsku na navsteve u rodiny a velmi nam to chutilo. Recept si ukladam, kupim cviklu, kalerab, ostatne veci mam doma a musim to uz uvarit.
izabella929
tak toto je krásne farebný recept a tie prekrásne suroviny nemajú chybu.-)mám rada boršč, ale už som ho veru dávno nevarila...dík za pripomenutie...
dajanca
varievam boršč z kyslej kapusty... tiež sme už dávno nemali a tento tvoj mi narobil chuť...tá farba nemá chybu :-)
risko74
velmi dobre to vyzera a zboznujem tu nakyslastu chut borscu,ale mam pocit,ze tam chyba cvikla nie?neviem,alebo sa mylim?
medulienka122
Boršč som jedla pred 100 rokmi:-) ešte v ZSSR, kde sme mali družbu, je to veľmi super polievka, viem, že mi veľmi chutila, u nás by mi ju nejedli, lebo cviklu neľúbia, ale ja si ju namojverku spravím sebe si:-))
alexdidi
Nuž,ani si si ho nezjednodušila,čo sa týka ingrediencií.Vyzerá výborne.Varievam boršč ukrajinský aj bezmesitý.Hlavne jeho príprava je oproti tvojmu zložitejšia,ale verzií je mnoho.@palokuchki ,poľský boršč je niečo úplne iné,ale tiež je veľmi dobrý,myslím,že aj tu na Vareche je dobrý recept.
rybarkuchar
Paráda, aj keď píšeš, že si si ho zjednodušila. Podľa mňa ani moc nie. Borščov je strašne veľa - tak ako u nás kapustníc a pre mňa je to pokrm v top 10.
jahalno
Presne takú varím aj ja. Je to synkova najobľúbenejšia. O týždeň ma 25. rokov, tak mu ju na prianie uvarím.
rennatte
@alexdidi , @rybarkuchar , zjednodusla som ho tym ze com nerobila zvlast mäsovy vyvar prevazne z hovedzieho a baranieho mäsa, zvlast repu s octom a zvlast zeleninu,,,takto to je v povodnom ruskom borsci, mnozstvo a druh zeleniny si kazdy upravuje podla svojej chuti a narodnosti @cezario , a preto som si dovolila dat varene udene maso
feja
Do boršu patrí kôpor. Vtedy je borš najlepší a chutí ako pravý ukrajinský. Bola som viac krát na UA a tam dávajú kôpor všade a môžem potvrdiť že lepšie človeku všetko chutí a potom aj lepšie tráví :))
medovnicek
pamätám si ako som sa na boršč vždy tešila ešte za čias, keď bývali dni ruskej kuchyne, ešte som ho nikdy nepripravovala, ale tuším by som sa mala odhodlať, pretože pri pohľade na ten tvoj mi tečú slinky
rein
ukladám do KK,ešte som ho nikdy nerobil,ale teraz skúsim,možno sa vydarí,ako ten tvoj
baba4music
Dobrý receptík :P ::)

Bravčovú kosť alebo maso dáš variť potom penu lyžičkou zbierať a vylievat.varis ju aspoň 20 minút potom pridáš zemiaky ,narezat cibuľu natrieť cviklu cibuľu oprazis pridáš pretlak a pretlak porazíš to spolu pridáš tam malu lyžičkou octu prazis ešte aspoň 5 min potom všetko vylievas do hrnca k mäsu a kosti varíš kým Nie su zemiaky hotové potom pridáš nakrájané kapustu a varíš 10-15minut pridáš bobkovy list malu lyžičkou cukru a soli a peper podľa chuti