Kváskový chlieb
Kváskový chlieb

Bolo do caco - madeirský kváskový chlieb fotorecept

siuuu - fotkasiuuu, 22. mája 2021
Bolo do caco - madeirský kváskový chlieb (fotorecept)
Foto: siuuu

Lahodný kváskový chlebík s pečenými batatmi, typický pre madeirskú a portugalsú kuchyňu. Inšpirácia z časopisu Apetit. Robila som z polovičnej dávky, pretože Zobraziť celý popisLahodný kváskový chlebík s pečenými batatmi, typický pre madeirskú a portugalsú kuchyňu. Inšpirácia z časopisu Apetit. Robila som z polovičnej dávky, pretože včera som piekla klasický kváskový chlieb - ale jednoducho som neodolala. Vyšli mi tri hrubšie placky s priemerom asi 15 cm... a musím povedať, že s cesnakovým masielkom a pažítkou to bola veľká mňamka. Recept je na 6 kusov.

Suroviny

240 g pečené
270 g
1 ČL (ideálne morská)
150 g
100-115 ml




Postup

  1. 1

    Najskôr je potrebné upiecť bataty - ja som bataty ošúpala, pokrájala na väčšie kocky a piekla v rúre na 180 °C do mäkka (cca 25-40 minút podľa veľkosti kusov). Upečené bataty som nechala úplne vychladnúť. Je treba rátať s tým, že pri pečení sa z batatov odparí tekutina, takže treba dať dostatočnú rezervu v surovom stave (mne sa váha scvrkla po upečení na polovicu).

    Bolo do caco - madeirský kváskový chlieb (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Do misy dáme múku, vychladnuté upečené bataty (môžete najemno postrúhať, ale ja som mala také mäkké, že nebolo treba, dali sa v pohode popučiť rukou), soľ a kvások a rukami zmiesime na lepivé cesto za postupného pridávania vody. Treba sa pripraviť na to, že cesto je ozaj veľmi lepivé. Ja som vodu nedala úplne všetku.

    Bolo do caco - madeirský kváskový chlieb (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Zmes som z misy dala na pomúčenú podložku a rukami som spracovala na menej lepivé cesto. Išlo to veľmi rýchlo. Cesto som dala do misky, prikryla potravinárskou fóliou a nechala 10 hodín pri izbovej teplote kysnúť. Robila som večer a doobeda boli chlebíky hotové.

    Bolo do caco - madeirský kváskový chlieb (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Do rána cesto krásne nakysne. Vyberieme ho na pomúčenú podložku, rozdelíme na 6 rovnakých dielov (ja som skúšala z polovičnej dávky, takže mám iba tri časti), každú časť vytvarujeme do guľky, roztlačíme na placku hrúbky 1 cm. Ja som zľahka rozvaľkala. Placky prikryjeme pomúčenou utierkou a necháme kysnúť na podložke 2 hodiny.

    Bolo do caco - madeirský kváskový chlieb (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Po uplynutí času pečieme na slabom plameni na suchej panvici - prvú stranu 10-14 minút a druhú 8-10 minút. Podávame teplé - ja som poliala roztopeným maslom ochuteným cesnakom, soľou a korením. Veľká dobrota.

    Bolo do caco - madeirský kváskový chlieb (fotorecept)  - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Zajímavý, neotřelý receptík, krásné fotečky!
1x siuuu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia