Kváskový chlieb
Bolo do caco - madeirský kváskový chlieb (fotorecept)
Autor receptu: siuuu
Lahodný kváskový chlebík s pečenými batatmi, typický pre madeirskú a portugalsú kuchyňu.* Inšpirácia z časopisu Apetit.
Robila som z polovičnej dávky, pretože včera som piekla klasický kváskový chlieb - ale jednoducho som neodolala. Vyšli mi tri
hrubšie placky s priemerom asi 15 cm... a musím povedať, že s cesnakovým masielkom a pažítkou to bola veľká mňamka.
Recept je na 6 kusov.
Postup
- Najskôr je potrebné upiecť bataty - ja som bataty ošúpala, pokrájala na väčšie kocky a piekla v rúre na 180 °C do mäkka (cca 25-40 minút podľa veľkosti kusov). Upečené bataty som nechala úplne vychladnúť. Je treba rátať s tým, že pri pečení sa z batatov odparí tekutina, takže treba dať dostatočnú rezervu v surovom stave (mne sa váha scvrkla po upečení na polovicu).
- Do misy dáme múku, vychladnuté upečené bataty (môžete najemno postrúhať, ale ja som mala také mäkké, že nebolo treba, dali sa v pohode popučiť rukou), soľ a kvások a rukami zmiesime na lepivé cesto za postupného pridávania vody. Treba sa pripraviť na to, že cesto je ozaj veľmi lepivé. Ja som vodu nedala úplne všetku.
- Zmes som z misy dala na pomúčenú podložku a rukami som spracovala na menej lepivé cesto. Išlo to veľmi rýchlo. Cesto som dala do misky, prikryla potravinárskou fóliou a nechala 10 hodín pri izbovej teplote kysnúť. Robila som večer a doobeda boli chlebíky hotové.
- Do rána cesto krásne nakysne. Vyberieme ho na pomúčenú podložku, rozdelíme na 6 rovnakých dielov (ja som skúšala z polovičnej dávky, takže mám iba tri časti), každú časť vytvarujeme do guľky, roztlačíme na placku hrúbky 1 cm. Ja som zľahka rozvaľkala. Placky prikryjeme pomúčenou utierkou a necháme kysnúť na podložke 2 hodiny.
- Po uplynutí času pečieme na slabom plameni na suchej panvici - prvú stranu 10-14 minút a druhú 8-10 minút. Podávame teplé - ja som poliala roztopeným maslom ochuteným cesnakom, soľou a korením. Veľká dobrota.