Biela hlávková kapusta na víne s karamelom fotorecept
Foto: pusta
Dnes som robila túto kapustu k pečenému kuriatku na spôsob bažanta. Do kapusty pridávam koreniny, ktoré sú v jedle, ku ktorému ju pripravujem. Okrem Zobraziť celý popisDnes som robila túto kapustu k pečenému kuriatku na spôsob bažanta. Do kapusty pridávam koreniny, ktoré sú v jedle, ku ktorému ju pripravujem. Okrem karamelu do nej dávam ešte víno a strúhané jablko. Tak isto ju pripravujem aj z červenej hlávkovej kapusty.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
600 g /červená |
|
1 ks |
|
2 ks stredne veľká |
|
3 PL kopcom |
|
1 PL |
|
podľa chuti |
|
- Rizling vlašský |
|
6 guličiek |
|
3 guličky |
|
1/2 - 1 PL |
|
1 ks |
|
3 guličky |
|
1 PL |
|
5 PL |
|
podľa potreby /domáci mäsový vývar |
|
Postup
-
1
Hlávkovú kapustu zbavím nepekných vonkajších listov, prekrojím ju na polovicu a ešte na polovicu, teda na štvrtiny.
-
2
Z každej štvrťky kapusty vykrojím nepoužiteľný tvrdý koštiaľ ostrým nožom tak, že vediem dva šikmé rezy od okrajov koštiaľa šikmo proti sebe smerom do vnútra a do hlbky, ako obrátenú striešku nadol a koštiaľ potom ľahko vyberiem.
-
3
Potom každú štvrťku kapusty pokrájam na pruhy široké asi 3 cm a..
-
4
...tieto pásy pokrájam na tenké prúžky, ktoré...
-
5
...dám do misy, presolím, dobre premiešam a nechám aspoň hodinku postáť. Kapusta skrehne a krásne pustí šťavu. Kto chce, môže kapustu miesto krájania aj nastrúhať.
-
6
Pripravím si koreniny - celú rascu, celé nové a čierne korenie, bobkový list a celé borievky.
-
7
Na silný plameň postavím vyšší hrniec /aby karamel nevyprskol a nepopáli nás/, do suchého hrnca nasypem kryštálový cukor a stále miešam, kým...
-
8
...všetok cukor nerozpustí na pekne červeno-hnedý tekutý jednoliaty karamel a stále miešam, aby sa nespálil, karamel by zhorkol. V tejto fáze pridám olej a miešam kým sa nerozpustia sa i prípadné posledné hrudky cukru.
-
9
Pridám pokrájanú cibuľu a restujem asi 10 minút, stále miešam.
-
10
Pridám pokrájanú osolenú kapustu aj so šťavou a pripravené koreniny, podlejem trochou vody.
-
11
Vydusím takmer na tuk, čo trvá asi 10 minút a podlejem vínom a znovu vydusím takmer na tuk a ...
-
12
pridám nastrúhané jablko, dobre premiešam...,
-
13
...prisypem múku, osmažím ju, podlejem vodou a povarím ešte 15 minút, aby múka stratila surovú chuť. Ak mám, tak na podlievanie kapusty požívam domáci mäsový vývar. Na záver dochutím octom. Kapusta má mať príjemnú sladkokyslú karamelovo-vínovú chuť a má zostať mierne na "skus", nesmie byť rozvarená na "blato".
-
14
Podávam s knedľou k rôznemu pečenému mäsu. Dobrú chuť!
Diskusia k receptu