Bezlepkové veterníky
Bezlepkové veterníky (fotorecept)
Autor receptu: elisticka
Kto má rád veterníky, vyskúšajte si ich urobiť doma. Sú výborné...
12 porcií |
180 minút príprava |
25 minút na 200/175 °C |
Postup
- Do kastrola dáme variť vodu, stíšime sporák a pridáme Plamarin, aby sa rozpustil.
- Do rozpusteného vsypeme múku a miešame na miernom ohni asi 5 minút až sa cesto dobre odpáli.
- Odstavíme a necháme vychladnúť. Potom po 1 vajci prišľahávame vajcia až je cesto jemné ale husté.
- Cesto preložíme do vrecka s ozdobnou špicou a na plech vystlaný papierom robíme kruhy podľa toho, aké veľké veterníky chceme. Začíname vždy od stredu a točíme dookola a ešte 1x na ten istý kruh a pokvapkáme vodou - asi 2 PL.
- Dáme piecť na 200 °C teplovzdušne asi 10 minút, rúru nesmieme otvárať, stíšime na 175 °C a ešte pečieme 15 minút.
- Upečené necháme mierne vychladnúť a rozkrojíme zúbkovaným nožom.
- Žĺtková plnku: Dáme variť 400 ml mlieka a cukor a v 100 ml mlieka rozmiešame Zlatý klas a žĺtky. Keď zovrie mlieko, vlejeme zmes Zlatého klasu a uvaríme kašu. Necháme vychladnúť a vmixujeme maslo. Žlkovú plnku nastriekame ozdobnou špičkou na spodnú časť rozkrojeného veterníka.
- Karamelová šľahačka: Urobíme si karamel z cukru a zalejeme vodou a necháme celkom rozpustiť. Prilejeme polovicu smotany, odstavíme a necháme vychladnúť, najlepšie do 2. dňa. Potom prilejeme ostatnú smotanu a vymixujeme. Karamelovú šľahačku nanesieme na žĺkovú plnku a zakryjeme vrchnou časťou veterníka poliatou karamelovou alebo čokoládovou polevou.
- Karamelová poleva: Kryštálový cukor skaramelizujeme, zalejeme vodou a necháme rozpustiť. Postupne pridávame práškový cukor a vymiešame.
- A tu sú hotové... Dobrú chuť