Bezlepkové veterníky

Bezlepkové veterníky (fotorecept)

Autor receptu: elisticka

Kto má rád veterníky, vyskúšajte si ich urobiť doma. Sú výborné...

12
porcií
180 minút
príprava
25 minút
na 200/175 °C

Suroviny

Postup

  1. Do kastrola dáme variť vodu, stíšime sporák a pridáme Plamarin, aby sa rozpustil.
  2. Do rozpusteného vsypeme múku a miešame na miernom ohni asi 5 minút až sa cesto dobre odpáli.
  3. Odstavíme a necháme vychladnúť. Potom po 1 vajci prišľahávame vajcia až je cesto jemné ale husté.
  4. Cesto preložíme do vrecka s ozdobnou špicou a na plech vystlaný papierom robíme kruhy podľa toho, aké veľké veterníky chceme. Začíname vždy od stredu a točíme dookola a ešte 1x na ten istý kruh a pokvapkáme vodou - asi 2 PL.
  5. Dáme piecť na 200 °C teplovzdušne asi 10 minút, rúru nesmieme otvárať, stíšime na 175 °C a ešte pečieme 15 minút.
  6. Upečené necháme mierne vychladnúť a rozkrojíme zúbkovaným nožom.
  7. Žĺtková plnku: Dáme variť 400 ml mlieka a cukor a v 100 ml mlieka rozmiešame Zlatý klas a žĺtky. Keď zovrie mlieko, vlejeme zmes Zlatého klasu a uvaríme kašu. Necháme vychladnúť a vmixujeme maslo. Žlkovú plnku nastriekame ozdobnou špičkou na spodnú časť rozkrojeného veterníka.
  8. Karamelová šľahačka: Urobíme si karamel z cukru a zalejeme vodou a necháme celkom rozpustiť. Prilejeme polovicu smotany, odstavíme a necháme vychladnúť, najlepšie do 2. dňa. Potom prilejeme ostatnú smotanu a vymixujeme. Karamelovú šľahačku nanesieme na žĺkovú plnku a zakryjeme vrchnou časťou veterníka poliatou karamelovou alebo čokoládovou polevou.
  9. Karamelová poleva: Kryštálový cukor skaramelizujeme, zalejeme vodou a necháme rozpustiť. Postupne pridávame práškový cukor a vymiešame.
  10. A tu sú hotové... Dobrú chuť