Bezlepkové odpaľované čokoládové venčeky
Foto: novalim
Venčeky a veterníky patria k najobľúbenejším zákuskom slovenských cukrární. Ak ste doteraz odolávali odpaľovanému cestu, nastal čas vyskúšať ho. Odpaľované cesto nie je tak Zobraziť celý popisVenčeky a veterníky patria k najobľúbenejším zákuskom slovenských cukrární. Ak ste doteraz odolávali odpaľovanému cestu, nastal čas vyskúšať ho. Odpaľované cesto nie je tak zložité, ako sa o ňom šíria mýty, možno to chce trochu zvyku, ale ak sa ho raz naučíte, zvládnete desiatky ďalších sladkých aj slaných receptov z odpaľovaného cesta, pretože už budete ovládať základ. My na odpaľované cesto používame ryžovú múku z našej dielne.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Na cesto: | |
125 g (alebo rastlinný tuk) |
|
250 ml |
|
0,5 ČL |
|
30 g |
|
20 g |
|
100 g |
|
4 ks |
|
1 ČL (alebo guarová) |
|
Plnka: | |
250 ml |
|
80 g |
|
Poleva: | |
100 g |
|
0 g (na polevy) |
|
Postup
-
1
V hrnci roztopíme maslo vo vode. Pridáme soľ a premiešame. Prisypeme preosiatu zmes ryžovej múky, kakaa, zemiakového škrobu a xantánovej alebo guarovej gumy a varechou veľmi rýchlo miešame, až sa nám sformuje lepkavá guľa cesta. Vtedy odstavíme hrniec zo zdroja tepla. Necháme aspoň 10 minút chladnúť.
- 2
Zatiaľ si predpripravíme základ plnky. 125 g smotany privedieme do bodu varu, odstavíme z ohňa a zalejeme ňou 80 g horkej čokolády. Miešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí, potom dáme do chladničky úplne vychladnúť.
- 3
Cesto preložíme do misky a po jednom zašľahaváme varechou vajcia, až kým nie sú rovnomerne vmiešané a masa cesta je pekne lesklá. Cesto zostane polotekuté, keď ho nastriekate pomocou vrecúška, malo by si držať tvar.
- 4
Na plech vystlaný papierom na pečenie tvarujeme pomocou zdobiaceho vrecúška venčeky. Pečieme najprv 10 minút pri 180 °C, potom pootvoríme dvere rúry a strčíme do nich varechu a pri pootvorenej rúre pečieme ešte ďalších 25 minút, resp. kým sú venčeky zlatohnedé. Hotové venčeky necháme vychladnúť.
- 5
Medzitým si dorobíme plnku. Vychladenú smotanu s čokoládou vyšľaháme. Venčeky pozdĺžne prerežeme a pomocou zdobiaceho vrecka nanesieme vrstvu krému. Potom vyšľaháme zo zvyšnej smotany šľahačku a lyžičkou ju navrstvíme na čokoládový krém.
- 6
Vo vodnom kúpeli rozpustíme 100 g horkej čokolády s kúskom Cery a namáčame do nej hornú časť rozrezaných venčekov. Prikryjeme naplnenú spodnú časť venčekov a necháme v chlade stuhnúť.
Tiež venčeky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu