Krehké čokoládové venčeky z lisu

soncya - fotkasoncya, 23. januára 2015
Krehké čokoládové venčeky z lisu
Foto: soncya

Robím často, venčeky čokoládové ani vaječné už nekupujem, takto je to jednoduché a fakt chutné. Ide pekne zo strojčeka na plech, krásne sa prilepuje.

100 ks
porcií
10 minút
príprava
7-10 minút
na 170 °C

Suroviny

350 g
250 g (alebo Hera)
150 g
3 PL
1/2 struku
100 g mleté
1 ks
1/2 bal.




Postup

  1. 1

    Všetky uvedené suroviny spracujeme do hladkého, lesklého cesta (včera som nemala zvyšné maslo, tak som dala Heru a nevadilo vôbec!) a dáme na balkón, do chladničky schladiť-len na krátko kým si vymažeme plechy. Vymazané plechy si potom prehodíme s cestom a tieto dáme chladiť. Cestom naplníme lis na keksy, alebo môžeme aj vykrajovať, a postupne si vytláčam venčeky, kvietky a bohvie čo ešte, na vychladnutý plech. Ak sú plechy chladné, vtedy nemám problém s tým, že by sa keksíky neodlepovali z lisu na plech. Naplnený plech dáme piecť do predhriatej rúry na 170 stupňov len krátko, maximálne 10 minút (ja som vyberala už po 7 minúte) Z uvedeného množstva som naplnila 4 plechy (400x360) po 25 keksíkov, takže mi vyšlo 100 ks. Teplé obaľujem v práškovom cukre v ktorom skladujem vanilkové struky.

Diskusia k receptu

smejkad
a ked zvyknem pouzivat foliu, tak schladit tu?
taketo robievam casto, akurat bez kakaa, vyskusala by som :)
sovka62
@soncya , veľmi pekne ďakujem. Lis mám roky, zn. Fakelman. Vždy raz za čas vytiahnem, vyskúšam, keksíky vykrojím formičkami a lis uložím do linky s takým pocitom márnosti, že mám chuť priložiť k nemu veniec s nápisom Odpočívaj v pokoji.
Menila som cesto, naposledy som skúšala recept z Varechy, cesto sa pekne vytláčalo (dovtedy niekedy áno, niekedy nie), ale nie a nie sa prilepiť o ten plech, teda papier, tým som plechy vykladala.
A aha ho, aký jednoduchý trik, samozrejme, že na stuhnutý tok sa bude priliepať lepšie. Tak vyskúšam, len ešte treba zlikvidovať posledné zbytky keksíkov od Vianoc.
motyka
Určite lepšie a zdravšie ako kupované. Dostala som lis pod stroček, tak najbližšie vyskúšam.
hubata
A ja nemám lis ...... môžem hádam aj vykrajovať hrubšie kvetinky nie? Tie kupované venčeky máme radi aj vanilkové, aj kakaové. Vďaka za receptík, ukladám do KK a hviezdičkujem.
tetrisss
Mne sa teda s tym lisom keksy tiez nedali vytlacat, musim to po rokoch znova skusit, lebo vyzeraju chutne, mozno, ze ten chlad je to abraka dabra :) .
garanco
Raz za rok - na Vianoce- pečieme podobné keksíky vytláčané lisom. To Tvoje cesto sa mi páči, určite vyskúšam, aj tie rady s ochladzovaním sú dobré:-))
soncya
@v šetkým, ďakujem za nahliadnutie. No áno, keď som si v Lidli kúpila lis, tak celá nadšená som sa pustila do toho. Výsledok, bohovala som ako levočský dlaždič a prstom som odlepovala cesto z lisu a triafala som ho rovno nasäť do misy s cestom. Vtedy som urobila len guľky, tie som na plechu roztlačila nástavcom do lisu, preto som hľadala rady ako na to, a práve táto s chladením bola tá pravá.
modrenka
Áno, každé drobné linecké a krehké pečivo, sa krajšie podarí, ak je cesto aspoň trochu odpočinuté a vychladené. Tiež odporúčam.
Avšak vymasťovanie plechov, manévrovanie s nimi v chladničke a ich následné umývanie nebude potrebné, ak si zvyknete používať PAPIER NA PEČENIE.
Z rolky odstrihnem potrebnú veľkosť podľa plechu, po upečení papier zahodím a plech ostane čistý, prípadne ho utriem len obrúskom, výnimočne po ukončení pečenia, aj opláchnem prúdom vody. Plechy mám roky krásne ako nové, nepoškrabané.
Papier na pečenie je pre mňa tá najdôležitejšia pomôcka pri pečení. Už roky na ňom pečiem všetko, neprilepilo sa mi nikdy žiadne cesto, výsledok sú vždy rovnomerne prepečené kúsky a tá úspora času!
soncya
@modrenka použitie lisu na keksy je veľmi špecifické. Tam ti papier ndpomôže, cesto sa ti naňho neprilepí a aj cesto musí byť práve také lepkavejšie, nevychladnuté. Inde je papier super, tu skôr na škodu
aroooo
a keď miesto orechov pridám kokos, budú chutiť ako voľakedy koka keksy?, ukladám, lis mám, určite spravím....
evia
včera som recept vyskúšala. Skutočne výborne sa vytláčali a sú veľmi chutné. Odporúčam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia