Foto: soncya
Robím často, venčeky čokoládové ani vaječné už nekupujem, takto je to jednoduché a fakt chutné. Ide pekne zo strojčeka na plech, krásne sa prilepuje.
porcií
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
Všetky uvedené suroviny spracujeme do hladkého, lesklého cesta (včera som nemala zvyšné maslo, tak som dala Heru a nevadilo vôbec!) a dáme na balkón, do chladničky schladiť-len na krátko kým si vymažeme plechy. Vymazané plechy si potom prehodíme s cestom a tieto dáme chladiť. Cestom naplníme lis na keksy, alebo môžeme aj vykrajovať, a postupne si vytláčam venčeky, kvietky a bohvie čo ešte, na vychladnutý plech. Ak sú plechy chladné, vtedy nemám problém s tým, že by sa keksíky neodlepovali z lisu na plech. Naplnený plech dáme piecť do predhriatej rúry na 170 stupňov len krátko, maximálne 10 minút (ja som vyberala už po 7 minúte) Z uvedeného množstva som naplnila 4 plechy (400x360) po 25 keksíkov, takže mi vyšlo 100 ks. Teplé obaľujem v práškovom cukre v ktorom skladujem vanilkové struky.
taketo robievam casto, akurat bez kakaa, vyskusala by som :)
Menila som cesto, naposledy som skúšala recept z Varechy, cesto sa pekne vytláčalo (dovtedy niekedy áno, niekedy nie), ale nie a nie sa prilepiť o ten plech, teda papier, tým som plechy vykladala.
A aha ho, aký jednoduchý trik, samozrejme, že na stuhnutý tok sa bude priliepať lepšie. Tak vyskúšam, len ešte treba zlikvidovať posledné zbytky keksíkov od Vianoc.
Avšak vymasťovanie plechov, manévrovanie s nimi v chladničke a ich následné umývanie nebude potrebné, ak si zvyknete používať PAPIER NA PEČENIE.
Z rolky odstrihnem potrebnú veľkosť podľa plechu, po upečení papier zahodím a plech ostane čistý, prípadne ho utriem len obrúskom, výnimočne po ukončení pečenia, aj opláchnem prúdom vody. Plechy mám roky krásne ako nové, nepoškrabané.
Papier na pečenie je pre mňa tá najdôležitejšia pomôcka pri pečení. Už roky na ňom pečiem všetko, neprilepilo sa mi nikdy žiadne cesto, výsledok sú vždy rovnomerne prepečené kúsky a tá úspora času!