Berlínske syrové špecle

Miloš Jančovič
šéfkuchár hotela Magnólia v Piešťanoch, 23. novembra 2010
Berlínske syrové špecle
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Suroviny

2 lyžice
1 balenie
Omáčka:
3 strúčiky
2 zväzky
5 ks
2 lyžice
500 ml
100 g
4 lyžice
1 plátok
1 ks




Postup

  1. 1

    Dáme variť vodu, ktorú osolíme a pridáme pár lyžíc oleja. Keď sa voda začne variť, pridáme špecle a varíme ich asi 20 min. Zeleninu očistíme. Cibuľu nakrájame najemno, veľké šampiňóny na plátky a špenát na slížiky. Cesnak prelisujeme. Vo vyššom hrnci rozohrejeme olivový olej a kúsok masla. Pridáme cibuľu a podusíme ju.

  2. 2

    Vsypeme šampiňóny, zmes osolíme, okoreníme, okmínujeme a ďalej dusíme. Zmiešame pol litra mlieka alebo smotany, rozmiešame s múkou a vlejeme k šampiňónom. K základnej omáčke pridáme smotanový syr a necháme rozpustiť. Podľa potreby omáčku rozriedime vývarom špeclí.

  3. 3

    Asi 5 minút pred koncom varenia pridáme do omáčky špenát s cesnakom. Uvarené špecle scedíme a vmiešame do omáčky. Špeclovú dobrôtku rozdelíme na taniere a podľa chuti a fantázie zdobíme červenou cibuľou, mrkvou a petržlenovou vňaťou. Podávame ihneď.

Diskusia k receptu

cokomilka
Znie to chutne, aj omáčka, len celozrnné špecle kupované varím okolo 7 min. nie 20, rozvarili by sa.
cokomilka
...dodávam: varenie špeclí je vhodné 7-12 min. 7 min. ich varím a nechám po vypnutí horáku dôjsť v horúcej vode do tých 12 min.
xanadu1955
Vyzerá to chutne ale kde prosím je dostať kúpiť špecle počula som to len na nemeckom programe tu som ich nikde nevidela ďakujem
xanadu1955
Tak už som vygúglila čo sú špécle aj našla recept takže domáca práca ale aj tak sa teším ako si pochutím na Berlínskych syrových špécľoch
vcelka
Špecle dostať v ktoromkoľvek hypermarkete. Už samotná ich výroba je iná ako pri taliasnkych a našich cestovinách a profesionáli oceňujú, že ich drsný povrch omnoho lepšie "spolupracuje" s omáčkami. @cokomilka ; mozno dlzka varenia zavisi od plamena horaku, alebo mozno aj na elektrickom to trvá nak dlho...
evanaaa
Nedávno som varila špecle ( z Billy), ale sa mi zdali trocha tuhšie, pritom som ich varila dlhšie ako tých 7 minút a povedala som si, že druhýkrát ich budem musieť variť dlhšie. Boli to tie celozrnné, takže neviem.
evas13
Teraz som si kúpila špecle v Lidli, tak zajtra idem na to.
kleines
poznam, avsak original spezle su bez spenatu.
vyskusam s nim..
miroslat
No ja som "švábske" špecle kupoval v Lidli a na obale sa uvádza doba varenia 2 min., respektíve kým nevyplávajú na hladinu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia