Berlínske syrové špecle

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Dáme variť vodu, ktorú osolíme a pridáme pár lyžíc oleja. Keď sa voda začne variť, pridáme špecle a varíme ich asi 20 min. Zeleninu očistíme. Cibuľu nakrájame najemno, veľké šampiňóny na plátky a špenát na slížiky. Cesnak prelisujeme. Vo vyššom hrnci rozohrejeme olivový olej a kúsok masla. Pridáme cibuľu a podusíme ju.
  2. Vsypeme šampiňóny, zmes osolíme, okoreníme, okmínujeme a ďalej dusíme. Zmiešame pol litra mlieka alebo smotany, rozmiešame s múkou a vlejeme k šampiňónom. K základnej omáčke pridáme smotanový syr a necháme rozpustiť. Podľa potreby omáčku rozriedime vývarom špeclí.
  3. Asi 5 minút pred koncom varenia pridáme do omáčky špenát s cesnakom. Uvarené špecle scedíme a vmiešame do omáčky. Špeclovú dobrôtku rozdelíme na taniere a podľa chuti a fantázie zdobíme červenou cibuľou, mrkvou a petržlenovou vňaťou. Podávame ihneď.