Bavorské fašiangové Nonnenpfürzle s vanilkovou omáčkou fotorecept

archaa - fotkaarchaa, 8. februára 2021
Bavorské fašiangové Nonnenpfürzle s vanilkovou omáčkou (fotorecept)
Foto: archaa

Ak sa vám práve nechce vypekať šišky a aj marmeláda vám už lezie aj ušami, mám tu pre vás jednu skvelú fašiangovú alternatívu. U Zobraziť celý popisAk sa vám práve nechce vypekať šišky a aj marmeláda vám už lezie aj ušami, mám tu pre vás jednu skvelú fašiangovú alternatívu. U nás v Bavorsku je známa pod názvom "Nonnenpfürzle", pri vyprážaní si totižto tíško robia "pffffff"... prosto si tak trošku "prdkajú" a ja osobne ich milujem... Najprv sa urobí odpaľované cesto, vďaka ktorému úžasne po vypražení chrumkajú, no zároveň sú jemné ako pavučinka... a s vanilkovou omáčkou sú jednoducho ako sen. No čo sa tu budem rozplývať, veď sa sami presvedčte.

2
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na pfürzle:
30 g
30 g
štipka
1/2 bal.
100 g
2 ks
1 KL
125 ml
 na vysmážanie
Na vanilkovú omáčku:
125 ml
2 ČL
2 ks
1 bal.
1 ČL
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme maslo, cukor, štipku soli a vodu. Zahrievame miešaním, kým sa maslo úplne nerozpustí a vezmeme preč z ohňa. Pridáme múku a dobre miešame dohladka. Nesmú nám zostať hrudky múky.

    Bavorské fašiangové Nonnenpfürzle s vanilkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom vrátime späť na sporák a miešame, dokým sa cesto nezačne dobre oddeľovať od hrnca. Odstavíme. Hrniec s cestom preložíme trocha ochladiť.

    Bavorské fašiangové Nonnenpfürzle s vanilkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si v miske rozšľaháme vajíčka, pridáme kypriaci prášok a škoricu. Toto pridáme k odpálenému cestu a dobre všetko dohladka vymiešame. Môžete si pomôcť aj mixérom.

    Bavorské fašiangové Nonnenpfürzle s vanilkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V hrnci rozohrejeme olej. Z takto pripraveného cesta dvoma lyžičkami tvarujeme malé knedličky (akoby sme robili krupicové do polievky) a tie vkladáme do horúceho oleja a vyprážame dozlata.

    Bavorské fašiangové Nonnenpfürzle s vanilkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Omáčku si pripravime tak, vymiešame žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom. Väčšiu polovicu mlieka necháme zovrieť, v zbytku rozmiešame škrob a pomaly vlievame do mlieka. Miešame a privedieme do varu. Stále miešame a postupne pridávame žĺtkovú zmes. Hotovo.

  6. 6

    Tieto šištičky z odpľovaného cesta servírujeme s vanilkovou omáčkou posypané práškovým cukrom. Dobrú chuť a veselé Fašiangy.

    Bavorské fašiangové Nonnenpfürzle s vanilkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

marienka44
V rozpise na van. omáčku nie sú uvedené žĺtka a v postupe áno.
2 celé vajcia idú do odpal. cesta. V bode c.5 sú spomenuté len žĺtky bez uvedenia počtu kusov.
Asi treba recept opraviť. Chválim a iste vyskúšam. V sobotu som robila šišky prvýkrat s omládkom, vydarili sa:


jerica
Ďakujem za recept, takto si pamätám ako robievala moja babka aj mama šišky, žiadne vykrajovačky, ale naberanie s veľkou lyžicou či menšou naberačkou, naberala cesto do horúceho oleja,to som bola decko čo si to tak pamätám. Pátrala som po tom recepte, veru nikde nič. Potešila som sa, že pamäť ma nesklamala, tvoj recept je toho dôkazom.
pivonka
Tak ja som tvoj recept dnes vyskúšala. Zlákalo ma odpaľované cesto a menšia porcia, pre mňa stačí. Chuťovo sú dobré. Pri smažení krásne narástli, ovšem potom aj rýchlo spľasli. Neviem, kde sa stala chyba.
pivonka
Urobila som, zlákalo ma to odpaľované cesto. Pri smažení sa krásne nafúkli ale potom aj rýchlo spľasli. Tak neviem, kde sa stala chyba.
archaa
@pivonka (16.2.2021 14:08)

Veľmi záleží aj od veľkosti- teda od porcie ktorú vyprážate... majú byť menšie... nie väčšie ako krupicove noky do polievky
janger
Ako tak ten koment po sebe citam, tak to trochu inak vyzneje, ako som myslela....
"Skusenost, ktoru mam ja so splasnutim"....tym myslim, samozrejme, splasnutie guliciek ;-), nie moje....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia