Bavorské fašiangové Nonnenpfürzle s vanilkovou omáčkou fotorecept
Foto: archaa
Ak sa vám práve nechce vypekať šišky a aj marmeláda vám už lezie aj ušami, mám tu pre vás jednu skvelú fašiangovú alternatívu. U Zobraziť celý popisAk sa vám práve nechce vypekať šišky a aj marmeláda vám už lezie aj ušami, mám tu pre vás jednu skvelú fašiangovú alternatívu. U nás v Bavorsku je známa pod názvom "Nonnenpfürzle", pri vyprážaní si totižto tíško robia "pffffff"... prosto si tak trošku "prdkajú" a ja osobne ich milujem... Najprv sa urobí odpaľované cesto, vďaka ktorému úžasne po vypražení chrumkajú, no zároveň sú jemné ako pavučinka... a s vanilkovou omáčkou sú jednoducho ako sen. No čo sa tu budem rozplývať, veď sa sami presvedčte.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Na pfürzle: | |
30 g |
|
30 g |
|
štipka |
|
1/2 bal. |
|
100 g |
|
2 ks |
|
1 KL |
|
125 ml |
|
na vysmážanie |
|
Na vanilkovú omáčku: | |
125 ml |
|
2 ČL |
|
2 ks |
|
1 bal. |
|
1 ČL |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Do hrnca dáme maslo, cukor, štipku soli a vodu. Zahrievame miešaním, kým sa maslo úplne nerozpustí a vezmeme preč z ohňa. Pridáme múku a dobre miešame dohladka. Nesmú nám zostať hrudky múky.
-
2
Potom vrátime späť na sporák a miešame, dokým sa cesto nezačne dobre oddeľovať od hrnca. Odstavíme. Hrniec s cestom preložíme trocha ochladiť.
-
3
Medzitým si v miske rozšľaháme vajíčka, pridáme kypriaci prášok a škoricu. Toto pridáme k odpálenému cestu a dobre všetko dohladka vymiešame. Môžete si pomôcť aj mixérom.
-
4
V hrnci rozohrejeme olej. Z takto pripraveného cesta dvoma lyžičkami tvarujeme malé knedličky (akoby sme robili krupicové do polievky) a tie vkladáme do horúceho oleja a vyprážame dozlata.
-
5
Omáčku si pripravime tak, vymiešame žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom. Väčšiu polovicu mlieka necháme zovrieť, v zbytku rozmiešame škrob a pomaly vlievame do mlieka. Miešame a privedieme do varu. Stále miešame a postupne pridávame žĺtkovú zmes. Hotovo.
- 6
Tieto šištičky z odpľovaného cesta servírujeme s vanilkovou omáčkou posypané práškovým cukrom. Dobrú chuť a veselé Fašiangy.
- 6
2 celé vajcia idú do odpal. cesta. V bode c.5 sú spomenuté len žĺtky bez uvedenia počtu kusov.
Asi treba recept opraviť. Chválim a iste vyskúšam. V sobotu som robila šišky prvýkrat s omládkom, vydarili sa:
Áno ďakujem akurát som si to tiež všimla 2ks žĺtka
Opravené
Ďakujem
To ma veľmi teší že so ťa aspoň takto potešila ♡
Tak to sa teším aj ja! Nech sa vydaria a nech chutia...
Veľmi pekne ďakujem:)
Ďakujem:)
Veľmi záleží aj od veľkosti- teda od porcie ktorú vyprážate... majú byť menšie... nie väčšie ako krupicove noky do polievky
Dufam, ze sa @archaa neurazi, ak pridam aj svoju radu - skusenost, ktoru mam ja so splasnutim.
Mam tu podobny recept, ak chces, @pivonka , pozri aj tam, pisem tam nieco o tom:
varecha.pravda.sk/recepty/vysmazane-gulky-z-odpalovaneho-...
@archaa , s tou vanilkovou omackou mozu byt tiez velmi dobre. Ja so robila podobne s cokoladovou.
"Skusenost, ktoru mam ja so splasnutim"....tym myslim, samozrejme, splasnutie guliciek ;-), nie moje....