Balkánska fazuľa fotorecept

afataga - fotkaafataga, 6. januára 2022
Balkánska fazuľa (fotorecept)
Foto: afataga

Recept mám ešte z minulého milénia z kalendára, ale robím ho roky a postupne som ho trochu pomenila. Tu je moja verzia. Je to vlastne také chlapské varenie, tzv. od oka. Pokúsim sa napísať množstvá aké som dala. Priznávam bez mučenia, že do tohto jedla dávam fazuľu z konzervy, lebo som hnilá ju variť osve. Navyše už je trochu ochutená, čo nie je na škodu. Jedlo máte do 30 minút na stole. Ešte mi napadlo, že ak by sa to urobilo na oleji bez klobásy, asi by to bolo aj vegánske.

4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

1,5 PL
1 ks
2 strúčiky
4 ks
2 ks
4 KL hustý
2 dl
 (nemusí byť)
 (z mlynčeka)
3 konzervy

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ako prvé treba nakrájať cibuľu na kocky, cesnak na plátky a chilli nadrobno. Na masti som restovala cibuľu, 3x som trošku podliala horúcou vodou a vyrestovala na tuk, pridala som cesnak a chilli.

    Balkánska fazuľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Za chvíľu som pridala nakrájanú klobásu a orestovala som ju, pridala som saturejku. To je môj doplnok, nie je nutná.

    Balkánska fazuľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som pretlak a zarestovala som ho tiež, dala som korenie.

    Balkánska fazuľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom som pridala drvené paradajky, v lete používam čerstvé, môže sa pridať aj nadrobno nakrájaná paprika, popr. malý pohár leča. Ja tam dávam aj kúsok ligurčeka a stonky z vňate, nech dodá chuť. Podliala som trochou vody, od oka a nechala dusiť cca 20 minút.

    Balkánska fazuľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na záver som pridala konzervy fazule a už treba nechať len pár minút prehriať. Teraz ochutnať a poprípade dosoliť.

    Balkánska fazuľa (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

bugout
Takže Tavče to nie je to sa pečie, ale nevadí určite je to výborné... Veeeeeľa rokov dozadu som takéto niečo robil úplne ako barbar. Nakrájal klobásu a cibuľu a dal na pár minút do mikrovlnky. Potom zalial fazuľou v paradajkovej omáčke a dal ešte do mikrovlnky celé zohriať... Vysoká gastronómia 😂😂 ale ako jedna porcia pre jedného úplne ideálne...
bugout
Tak čo je bohnekraut som netušil zasa viem niečo nové. Ale čubrica je zmes saturejky a iných bylín v nie stabilnom zložení (podobne ako ras el hanout). Takže voľné nahrádzať saturejku čubricou len opatrne.
katkos
Saturejku je veľmi ťažké zohnat, budem si musieť pestovať. Používam do viacerých jedál, kde ju nemám nápad ako nahradiť. Čubricu nemám rada. Máte nápad, zdroj na Sk, kde to predávajú? Toto jedlo máme radi a robím ho tradične na dovolenkách, kde si varíme sami, chaty, lyžovačky, IT, HR vždy aspoň 1x menu za týždeň. Dajte ďalšie chatové nápady okrem špagiet a morcadely. Šťastný Nový rok všetkým
afataga
@leaela (6.1.2022 15:08)

Podobnych rcp. je asi vela, ja sa s kukuricou nekamaratim, ja to jem samotne, manzel s chlebom. S ryzou ma nenapadlo.
2x zolik a haji
afataga
@kimlo (6.1.2022 16:57)

Kedysi som aj ja kupila fazulu v chilli omacke, ale vobec nestipala, radsej si doladim chilli podla chuti.
afataga
@chemik (7.1.2022 03:34)

Ja mam saturejku v zahrade a rozrastla sa ako diva, dost ju pouzivam aj do inych jedal, ona ma totiz dost zazracne ucinky, asi vies ake :-)
2x zolik a haji
afataga
@katkos (7.1.2022 10:15)

Treba pozriet na jar na trhu, alebo v nejakom velkom kvetinarstve, mavaju v kelimkoch. Alebo si kupit semienka, ale pozor, treba horsku, to je trvalka, nie zahradnu, ta je jednorocna. Keby si bol/bola? blizsie, podelila by som sa.
Nemam nejaku zbierku chatovych rcp. tak ma narychlo napadlo leco, omeleta, slepy gulas, v casovej tiesni sa da gulas aj z mleteho masa.
2x zolik a haji
chemik
@bugout (7.1.2022 08:11)
V prodejnách bulharských specialit prodávají i čistou bylinu saturejku v sáčku pod názvem čubrica (i podle slovníku) a tebou popsanou kořenicí směs (podpravka) vždy s přívlastkem (stolní, trapeznaja, domašnaja), která ne každému chutná kvůli řeckému senu (pískavici). Já dávám přednost čisté bylině vzhledově srovnatelné s tymianem.

afataga
@chemik (7.1.2022 12:08)

Vzhladom sa viac podoba na levandulu, tymian je omnoho nizsi a ma iny tvar listkov.
Tu je moja saturejka a take mam dva korene. Od leta skoro do zimy rozdavam.


afataga
@katkos (7.1.2022 10:15)

Este ma napadlo, ak by si mal cestu do ZA od maja do okt., napis mi do mailu, mam ho v profile a podarujem kyticu.
2x zolik a haji
daniela15
Také rýchle recepty sa vždy hodia, zvyknem si variť fazuľu, ale pre istotu mám aj v konzerve, keď nestíham.
Saturejku som nedávno kúpila v zdravej výžive.
chemik
@afataga (7.1.2022 13:19)

Bohužel nemám zahrádku a je to krásná bylina. Já jsem porovnával vzhled suchých odrhnutých lístků.
marianne
Teeeda, ale si mi trafila nôtu. Akurát mam namočenú bielu veľkú fazuľu. A už viem čo s ňou. Skvelý rcp na ňu. Vďaka dobrá víla.
marianne
Btw: kde kupuješ saturejku, už par krát som ju zháňala, či on- line shop..
mata3636
Aj mne sa rcp páči, máme radi strukoviny. Ja si na to viem predstaviť taký dobrý perkelt. Ukladám, určite vyskúšam
afataga
@mata3636 (9.1.2022 14:23)

Dufam, ze bude chutit. No ja neviem s tym perkeltom, je tam klobasa, chuti to podobne ako leco, podla mna by to tam nepasovalo. Ale ak tebe bude pasovat, pokojne si daj, kazdy mame ine chutky.
1x haji
mariamka
Toto je taká osvedčená záchrana a vždy sa podarí a chutí 👌 U nás síce s párkami, ktoré restujem zvlášť pre lepší šmak. Saturejka do strukovín je fajn, rada ju používam. Ale kolená ako prílohu by si nečakala? 🤭


afataga
Jasna vec, aj parky mozu byt, ak su z masa :-), kolienka by som necakala, ale ja uz som vselico necakala, co sa potom stalo.
Dakujem za odozvu a foto.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha