Fazuľa

Balkánska fazuľa (fotorecept)

Autor receptu: afataga

Recept mám ešte z minulého milénia z kalendára, ale robím ho roky a postupne som ho trochu pomenila. Tu je moja verzia.* Je to vlastne také chlapské varenie, tzv. od oka. Pokúsim sa napísať množstvá aké som dala. Priznávam bez mučenia, že do tohto jedla dávam fazuľu z konzervy, lebo som hnilá ju variť osve. Navyše už je trochu ochutená, čo nie je na škodu. Jedlo máte do 30 minút na stole. Ešte mi napadlo, že ak by sa to urobilo na oleji bez klobásy, asi by to bolo aj vegánske.

4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé treba nakrájať cibuľu na kocky, cesnak na plátky a chilli nadrobno. Na masti som restovala cibuľu, 3x som trošku podliala horúcou vodou a vyrestovala na tuk, pridala som cesnak a chilli.
  2. Za chvíľu som pridala nakrájanú klobásu a orestovala som ju, pridala som saturejku. To je môj doplnok, nie je nutná.
  3. Pridala som pretlak a zarestovala som ho tiež, dala som korenie.
  4. Potom som pridala drvené paradajky, v lete používam čerstvé, môže sa pridať aj nadrobno nakrájaná paprika, popr. malý pohár leča. Ja tam dávam aj kúsok ligurčeka a stonky z vňate, nech dodá chuť. Podliala som trochou vody, od oka a nechala dusiť cca 20 minút.
  5. Na záver som pridala konzervy fazule a už treba nechať len pár minút prehriať. Teraz ochutnať a poprípade dosoliť.