Baklažánová nátierka
Baklažánová nátierka

Baklažánový „žobrákov“ kaviár Ikra

mariana1982 - bez fotkymariana1982, 17. augusta 2017

Obľúbený ruský recept, náhrada kaviáru, nátierka a zaváranina.

6
porcií
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
2 ks (čerstvá)
2 ks
2 ks
1 ks
5 strúčikov
1 ČL
pol ČL
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Baklažán ošúpeme, nakrájame na kocky, nasolíme a necháme odstáť hodinu aj viac, aby pustil šťavu a odstránila sa horkosť. Potom ho osmažíme, podusíme na oleji asi 20 min., aby zmäkol. Treba miešať, lebo prihorí, prípadne podliať.

  2. 2

    Súčasne v druhom hrnci osmažíme na oleji nadrobno krájanú cibuľu, papriku nadrobno, mrkvu nahrubo strúhanú a pretlačený cesnak. Keď to všetko zmekne asi po 15 min., pridáme to k baklažánu. K tomu pridáme ošúpané rajčiny, korenie, cukor a ocot podľa potreby. Zakryjeme pokrievkou, a dusíme na slabom ohni, kým sa nevyparí šťava, aby to malo konzistenciu nátierky. Občas treba pomiešať. Ak to nie je dostatočne rozvarené na konci, môžme rozmixovať ponorným mixérom.

  3. 3

    Podáva sa ako nátierka na chlieb, tiež je dobré zavariť na zimu. Kto má rád štipľavé, pridá si do varenia aj feferónku.

Diskusia k receptu