Baklažánový „žobrákov“ kaviár Ikra
Obľúbený ruský recept, náhrada kaviáru, nátierka a zaváranina.
porcií
tepelná úprava
Suroviny
1 kg |
|
2 ks (čerstvá) |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
5 strúčikov |
|
1 ČL |
|
pol ČL |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Baklažán ošúpeme, nakrájame na kocky, nasolíme a necháme odstáť hodinu aj viac, aby pustil šťavu a odstránila sa horkosť. Potom ho osmažíme, podusíme na oleji asi 20 min., aby zmäkol. Treba miešať, lebo prihorí, prípadne podliať.
- 2
Súčasne v druhom hrnci osmažíme na oleji nadrobno krájanú cibuľu, papriku nadrobno, mrkvu nahrubo strúhanú a pretlačený cesnak. Keď to všetko zmekne asi po 15 min., pridáme to k baklažánu. K tomu pridáme ošúpané rajčiny, korenie, cukor a ocot podľa potreby. Zakryjeme pokrievkou, a dusíme na slabom ohni, kým sa nevyparí šťava, aby to malo konzistenciu nátierky. Občas treba pomiešať. Ak to nie je dostatočne rozvarené na konci, môžme rozmixovať ponorným mixérom.
- 3
Podáva sa ako nátierka na chlieb, tiež je dobré zavariť na zimu. Kto má rád štipľavé, pridá si do varenia aj feferónku.
Tiež baklažánová nátierka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu