Baklava

recyko - fotkarecyko, 9. apríla 2013
Baklava
Foto: recyko

Ludia chodia na dovolenky do zahraničia a chutia im kolačiky, ktoré sú sladke a u nás nie moc obvykle. Tu je recept s ktorým Zobraziť celý popisLudia chodia na dovolenky do zahraničia a chutia im kolačiky, ktoré sú sladke a u nás nie moc obvykle. Tu je recept s ktorým si ho môžete doma bez problemov spraviť.

Suroviny

Cesto:
4 hrnčeky
1 1/2 ČL
1 1/2 hrnčeka
4 PL
Na vyvaľkanie:
Poleva:
400 ml
200 g
4 polievkové lyžice
Plnka:
250 g




Postup

  1. 1

    Na prípravu cesta si dáme múku a soľ do dostatočne veľkej misy a za stáleho miešania pridávame vlažnú vodu. Vznikne cesto ktoré sa trošku lepí. Miešame asi 10 minút, alebo až nebude lepkavá guľka cesta. Cesto preložíme na dosku. Urobíme si doň jamku a zapracujeme lyžicu oleja. Opakujeme ešte tri krát ( spolu zapracujeme 4 lyžice olivového oleja). Až je cesto hladké a pružné. Necháme odočívať v izbovej teplote cca 2 hodiny. Ja som cesto dala na tanier a pod sáčok aby mi nechytilo kôrku.

    Baklava - obrázok 1
  2. 2

    Po odpočinku vaľkáme cesto za pomoci škrobu. Ja vaľkám menšie časti cca vo veľkosti plechu (originál by sa malo celé cesto vyvaľkať na jeden kus o rozmere 180x180cm). Treba minút všetko cesto. Podľa veľkosti plechu výde asi 12-15 platov. Sú tenke pomaly až priesvitne. Pozor na kraje tiež musia byť tenké !!!

  3. 3

    Ak máme platy cesta vyvaľkané začíname s vyrobou baklavy. Na doske si prvé cesto potrieme roztopeným maslom zmiešaním s citrónovou kôrou. Posypeme orechami. Zatočíme do rulky. Odložíme nabok. Potrieme si druhy plát maslom. Položíme rulku s rechovou naplnou naň a stočíme (obalíme rulku novým cestom). Opakujeme tretím cestom (plát cesta + maslo + rulka - zabalíme). Urobíme valčekov viac pokial mame cesto (treba si spočítať na jednu rulku spotrebujeme 3 platy cesta, ak nam nevychadza na posledny možu ísť aj 4, nikdy nie dva boli by moc tenke kolačiky).

  4. 4

    Priprávime si plech vyšší ktorý potrieme maslom. Naukladáme rulky "baklavu". Nepotierame - nemusíme sa báť ona sa nezlepí. Ešte v plechu ju nakrájame na menšie kúsky "valčeky". Dáme do rúry upiect cca 25 min, záleží akú máte či plynovú, elektrickú. Musí byť vrch krásne hnedy.

  5. 5

    Príprava polevy - do hrnčeka vsypeme cukor s ktorého upalime karamel. Ak je cely rozpusteny pridáme vodu (môže prskať). Rozpustíme. Pridáme med. Povaríme.

  6. 6

    Po upečení baklavy polejeme uvarenou polevou este v plechu a nechame vychladnúť. ! POZOR ! - horúca baklava studená "vlažna" poleva. Koláčiky musia byť mokré. Nebojte ona to vypije.

    Baklava - obrázok 6
  7. 7

    Dobrú chuť

Diskusia k receptu

janger
Este som baklavu nerobila, ale mam ju strasne rada. Narobila si mi poriadnu chut :-).
silvi
Ja robím to cestu bez oleja, s octom. Trošku inak ich pečiem, ruličky položené vedľa seba už rozkrájané, alebo navrstvím pláty v plechu a tam ich rozdelím na koláčiky. Inak je tento recept podľa môjho gusta
sovka62
Baklavu milujem,nikdy som ju neskúšala spraviť, všetky recepty boli z ťahaného štrúdľového cesta a to mi nejde. Toto by som hádam zvládla. Uložím a možno sa niekedy odhodlám.
marcy
k horkej káve ,mňáááám ....dala by som si,nerobím,lebo by som jedla sama :-(
alexdidi
Mám rada baklavu, tak jeden kúsok. Robím ju zo štrúdľového cesta-ťahaného, vcelku vždy 6ks tenučkých plátkov cesta, plnka, cestá...opakujeme, vrch sa nadreže do kosoštvorcov a po upečení poleje sirupom. Keďže je veľmi sladký, každému stačí ozaj malý kúsok, aj to len občas. Tvoja "valčeková" vyzerá výborne. Jedla som aj pistáciovú, ale tá mi na prekvapenie menej chutila i keď pistácie zbožňujem.
2010
No nieje valkanie cesta ako valkanie aj phyllo na baklavu sa valka ale malokdo ho robi doma :-)




kimlo
Ešte som to nikdy nejedol, odlož kúsok, stavím sa... :-)
1ariana
Už dlho sa odhodlávam upiecť baklavu, lebo ju mám rada..ale odrádza ma pracnosť. Si šikovná. :o)
sneica
Baklavu som piekla a bola sice vyborna ale na moj vkus straaaasne sladka ....ale svojim namilsim rada pripravim podla tvojho receptu....:)
recyko
dakujem všetkým čo prispeli komentárom, ja ju zbožnujem, niekolko rokov som si ju dala dovažat s arabskych krajin a navstevovala som vylucne arabske restiky aby som si ju vychutnala. Ale odkedy si ju dokazem sama spravit je to iny pôžitok.
KIMLO teraz zrovna ju mam hotovu - chystala som ju pre znamych na sobotnu oslavu.
SNEICA navrch do polevy ak nedas moc cukru a medu nie je az tak sladka. A nezabudni do masla citronovu koru ... stiahne sladkost.
jozka2
cesto kupujem polotovar o 10 listov,tak robene cesto som nestretla,vyskusam.
adojko
Baklava je u mňa Top 1 určite si upečiem ...
surincicka
robila som ju podľa tvojho receptu a je výborná!!!
je to síce časovo náročné ale s cestom sa super pracuje tak to šlo jedna radosť. Som veľmi rada že si tu tento recept dala. ĎAKUJEM
17miruska17
Suverenne najlepsi recept na baklavu- ci uz cesto alebo zalievka. Robila som ju podla viacerych receptov, uz aj z kupovaneho STRUDLOVEHO cesta (nie listkoveho). Ale nikdy to nebolo take dobre, ako toto. Este poznamka- dodrzujte recept a pri valkani cesta pouzivajte skrob, nie muku (tu potom citit v ceste). Vyborny recept!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia