Foto: recyko
Ludia chodia na dovolenky do zahraničia a chutia im kolačiky, ktoré sú sladke a u nás nie moc obvykle. Tu je recept s ktorým Zobraziť celý popisLudia chodia na dovolenky do zahraničia a chutia im kolačiky, ktoré sú sladke a u nás nie moc obvykle. Tu je recept s ktorým si ho môžete doma bez problemov spraviť.
Suroviny
Cesto: | |
4 hrnčeky |
|
1 1/2 ČL |
|
1 1/2 hrnčeka |
|
4 PL |
|
Na vyvaľkanie: | |
|
|
Poleva: | |
400 ml |
|
200 g |
|
4 polievkové lyžice |
|
Plnka: | |
|
|
250 g |
|
|
Postup
-
1
Na prípravu cesta si dáme múku a soľ do dostatočne veľkej misy a za stáleho miešania pridávame vlažnú vodu. Vznikne cesto ktoré sa trošku lepí. Miešame asi 10 minút, alebo až nebude lepkavá guľka cesta. Cesto preložíme na dosku. Urobíme si doň jamku a zapracujeme lyžicu oleja. Opakujeme ešte tri krát ( spolu zapracujeme 4 lyžice olivového oleja). Až je cesto hladké a pružné. Necháme odočívať v izbovej teplote cca 2 hodiny. Ja som cesto dala na tanier a pod sáčok aby mi nechytilo kôrku.
-
2
Po odpočinku vaľkáme cesto za pomoci škrobu. Ja vaľkám menšie časti cca vo veľkosti plechu (originál by sa malo celé cesto vyvaľkať na jeden kus o rozmere 180x180cm). Treba minút všetko cesto. Podľa veľkosti plechu výde asi 12-15 platov. Sú tenke pomaly až priesvitne. Pozor na kraje tiež musia byť tenké !!!
- 3
Ak máme platy cesta vyvaľkané začíname s vyrobou baklavy. Na doske si prvé cesto potrieme roztopeným maslom zmiešaním s citrónovou kôrou. Posypeme orechami. Zatočíme do rulky. Odložíme nabok. Potrieme si druhy plát maslom. Položíme rulku s rechovou naplnou naň a stočíme (obalíme rulku novým cestom). Opakujeme tretím cestom (plát cesta + maslo + rulka - zabalíme). Urobíme valčekov viac pokial mame cesto (treba si spočítať na jednu rulku spotrebujeme 3 platy cesta, ak nam nevychadza na posledny možu ísť aj 4, nikdy nie dva boli by moc tenke kolačiky).
- 4
Priprávime si plech vyšší ktorý potrieme maslom. Naukladáme rulky "baklavu". Nepotierame - nemusíme sa báť ona sa nezlepí. Ešte v plechu ju nakrájame na menšie kúsky "valčeky". Dáme do rúry upiect cca 25 min, záleží akú máte či plynovú, elektrickú. Musí byť vrch krásne hnedy.
- 5
Príprava polevy - do hrnčeka vsypeme cukor s ktorého upalime karamel. Ak je cely rozpusteny pridáme vodu (môže prskať). Rozpustíme. Pridáme med. Povaríme.
- 6
Po upečení baklavy polejeme uvarenou polevou este v plechu a nechame vychladnúť. ! POZOR ! - horúca baklava studená "vlažna" poleva. Koláčiky musia byť mokré. Nebojte ona to vypije.
- 7
Dobrú chuť
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Ja robím takto, ale páči sa mi aj tvoja verzia ,je pracnejsia ;-)
KIMLO teraz zrovna ju mam hotovu - chystala som ju pre znamych na sobotnu oslavu.
SNEICA navrch do polevy ak nedas moc cukru a medu nie je az tak sladka. A nezabudni do masla citronovu koru ... stiahne sladkost.
je to síce časovo náročné ale s cestom sa super pracuje tak to šlo jedna radosť. Som veľmi rada že si tu tento recept dala. ĎAKUJEM